Fans in De Geusselt zijn blij, maar voor hoelang?

Coach Fuat Çapa werkt verder met een selectie die hem liever zag vertrekken. En dat is niet zijn enige zorg bij MVV.

Eigenlijk is hij in overtreding, zegt Ole Tobiasen vrijdag op de tribune van De Geusselt, want MVV had hem nog zo gevraagd voorlopig even weg te blijven bij wedstrijden van het eerste elftal. Maar op de avond dat de Limburgers voor het eerst sinds 4 september weer eens winnen, met 2-0 van Telstar, is hij toch gekomen. ‘Als ze me hier echt niet zouden willen zien, hadden ze me wel uitgekotst.’

Sinds maart 2007 speelt de voormalige Ajacied bij MVV. Zijn partner, afkomstig uit het nabijgelegen Margraten, wilde terug naar Zuid-Limburg en Tobiasen, 34 jaar en niet meer de fitste, wilde actief blijven in het betaald voetbal.

Al een week of drie staat de aanvoerder nu op non-actief bij de club uit de eerste divisie, omdat hij als lid van de spelersraad het initiatief nam tot een stemming in de spelersgroep, waaruit naar voren kwam dat de meerderheid van de selectie geen vertrouwen had in coach Fuat Çapa.

Het bestuur stelde zich echter op achter de coach, waarna de selectie inbond en Tobiasen werd aangemerkt als de kwade genius. Saillant detail: hoewel hij op non-actief staat bij de A-selectie, leidt de Deen nog wel gewoon de training van de A1-jeugd.

En dit is slechts één verhaallijn van een vooralsnog curieus verlopen seizoen, waarin MVV niet kan voldoen aan de hooggespannen verwachtingen, nadat de club in de play-offs van deze zomer even voorzichtig aan promotie naar de eredivisie had geroken.

Çapa moest al eens onder politiebescherming naar het spelershotel worden begeleid uit vrees voor supportersgeweld. Zijn assistent Hans Vergeer legde in een eerder stadium zijn functie neer, na een meningsverschil met de coach.

MVV werd in de beker uitgeschakeld door amateurclub Spakenburg en won vrijdag pas zijn derde competitieduel, tegen het onevenwichtige Telstar dat vooral jeugdspelers van AZ herbergt. En dat is dan alleen nog het sportieve deel van het verhaal.

De schuld van 800 duizend euro, en het uitblijven van de steun van de Turkse investeerder Mahmut Bilgic, is de financiële component van het verhaal. Het verklaart ook waarom de schichtige voorzitter Joseph Goumans nauwelijks tekst of uitleg wil geven na de winst op Telstar.

Hij wijst omhoog naar het supportershome, waaruit luid gezang klinkt. ‘Zij zijn blij. Maar het is belangrijk dat je ook vrienden hebt als je niet wint.’ Of hij die heeft? Goumans wil er niet op antwoorden en zegt slechts: ‘Noem mij maar een sfinx’, waarna een zelfvoldane glimlach om zijn mond verschijnt.

Nadat Goumans is weg gevlucht naar een sponsorlounge, zegt voorlichter Luc Hommes dat het nu al tijden zo gaat in Maastricht. Goumans mag dan, met tussenpozen, een kleine dertig jaar actief zijn in het betaald voetbal, met de tegenslag van dit seizoen weet hij zich geen raad.

Soms smijt hij de hoorn op de haak als een verslaggever belt, dan weer duwt hij een cameraploeg weg. De onmacht die daaruit spreekt, is volgens veel betrokkenen symbolisch voor de huidige staat waarin MVV verkeert.

De verslaggever van de regionale krant voorspelt grote onrust als deze vrijdagavond niet wordt gewonnen, maar nieuwe acties van de aanhang blijven uit door de zege. ‘Dit pakt goed uit voor mijn collega Fuat en dat gun ik hem van harte’, zegt Telstar-trainer Edward Metgod.

‘Blijkbaar zijn er dus toch nog mensen die ons iets gunnen’, reageert Çapa cynisch. Gesprekken met afgevaardigden van de supportersvereniging hebben er volgens de coach toe geleid dat de fans weer achter de ploeg staan. ‘Zij hebben ons wakker geschud en misschien was dat ook wel nodig.’

Wie Çapa na afloop ziet rondlopen door de catacomben van De Geusselt, ziet echter een angstige man die niet optimaal kan genieten van een succesje. Er is vanavond weer eens gewonnen, maar zijn ogen stralen nauwelijks vreugde uit.

Maar hoe is het voor een coach om verder te werken met een selectie, die hem liever zag vertrekken? Çapa: ‘Ik ga hier nu niet de vuile was buiten hangen. Of het een volle emmer vuile was is? Mwah, niet zo’n heel grote emmer. Ik vind ook niet dat sprake is van een verstoorde verhouding tussen de spelersgroep en mij. Noem het liever een verstoorde communicatie.’

Over de stemming wil ook Goumans niets kwijt. Tobiasen: ‘Dit moet niet nog een maand zo doorgaan. Het heeft geen zin bij elkaar te zitten, want de trainer heeft afstand van mij genomen. Wat ik nu ga ondernemen?’ Met een lach: ‘Ik richt me voorlopig maar op het trainen van de A1.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.