Familie van door hartstilstand getroffen Ajacied Nouri richt stichting op

De familie van Abdelhak Nouri gaat een stichting voor de voormalig voetballer oprichten. Doelstelling is om validen en minder validen met elkaar te laten spelen en sporten. De inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, had al toegezegd in de Raad van Advies van de stichting plaats te nemen.

Abdel Nouri in de Amsterdam Arena.Beeld anp

De twintigjarige Nouri ligt met een verlaagd bewustzijn in het ziekenhuis en zal vermoedelijk zijn leven lang aan een bed gekluisterd zijn. De middenvelder zakte op 8 juli in Oostenrijk tijdens een oefenduel met Werder Bremen in elkaar. Een paar dagen later bleek dat hij ernstig hersenletsel had opgelopen door zuurstoftekort.

De familie hoopt nog steeds op verbetering van de situatie en vroeg een second opinion van een neurochirurg uit Miami, om hem over de herstelkansen van Nouri te laten oordelen. Over de uitkomst wil de familie geen mededelingen doen. De Volkskrant sprak vijf specialisten die onafhankelijk van elkaar twijfels uitspreken over de destijds rechtstreeks op televisie te volgen behandeling, waarbij de reanimatie te laat zou zijn begonnen. Wel zeggen ze erbij dat ze als wetenschappers geen bewijs hebben. Ze gaan af op tv-beelden.

Ajax bestrijdt de kritiek en is vanwege medisch beroepsgeheim terughoudend met het verstrekken van informatie. De club: 'Onze dokter is een geregistreerd medisch specialist en hij voldoet aan alle daarvoor geldende verplichtingen, waaronder jaarlijkse nascholing. De behandeling, die wordt gevolgd bij bedreiging van vitale functies, is verlopen conform de ATLS-criteria (Advanced Trauma Life Support), die zijn opgenomen in het Football Doctor Education Programme van de UEFA.'

De familie is Ajax dankbaar voor alle hulp, en hecht aan een goede verhouding met de club, maar wil meer weten over wat er zich precies heeft afgespeeld in Oostenrijk. Ook over de behandeling op het veld, in taal die vrij is van medisch jargon. Met de nieuwe stichting hopen ze het goede karakter van Nouri te benadrukken.

Het doel om validen en minder validen meer met elkaar te laten spelen en sporten komt voort uit de laatste keer dat Abdelhak Nouri met zijn broer Abderrahim voetbalde in Amsterdam. 'Appie' had daarbij twee lichamelijk beperkte jongens uitgenodigd om met zijn team mee te doen. 'We hebben ook een gehandicapte oom. Appie bezocht hem het vaakst. Appie was het fundament van onze familie. Hij zorgde voor iedereen', vertelt broer Abderrahim.

De hartstilstand van Abdelhak Nouri, de getalenteerde jonge Ajacied die sinds juli in coma ligt, had grote impact op zijn omgeving, zijn club en de betrokkenen in Oostenrijk. Willem Vissers sprak met Appies broer, ging naar Hippach en probeerde te achterhalen of er op tijd is begonnen met reanimeren.

Hassan Bahara: Gezamenlijk rouwen om Nouri weerspiegelt ons verlangen naar verbroedering
Ruige Ajax-supporters stonden schouder aan schouder met niet-westerse migrantenjongeren om te delen in het verdriet over Nouri, toen mensen samenkwamen bij zijn ouderlijk huis om de voetballer en zijn familie te steunen. "Dat zegt iets over ons gigantisch verlangen om de strijdbijl te begraven", vindt Hassan Bahara.

Willem Vissers: "Nouri toont de kwetsbaarheid van het sportsprookje"
"Medelijden bij rampspoed in voetbal is soms zo onwaarschijnlijk groot dat het ongemakkelijk voelt, als voyeurisme bijna", stelt Willem Vissers. Hij noemt Nouri "een wikkel van verdriet om de sportsprookjes van 2017".

Is er een relatie tussen topsport en hartproblemen?
Abdelhak Nouri is niet de eerste voetballer die last kreeg van hartproblemen. In 2010 moest ook Evander Sno worden gereanimeerd tijdens een wedstrijd met Jong Ajax. Is er een relatie tussen topsport en hartproblemen?

Beeld Lumen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden