Falend Roda is aanzien niet waard

Wie Roda JC zondag zag voetballen, kon zich niet voorstellen dat de ploeg drie dagen eerder een knappe Europese overwinning op Donetsk had behaald....

De falende Limburgers verloren kansloos van Heerenveen (0-2). Het was alweer hun tweede thuisnederlaag in het nog jonge seizoen, waarmee het totaal van de vorige jaargang (drie) nu al is benaderd.

De ene vertrekkende supporter zei tegen de ander, in het dialect van Kerkrade: 'Ik kan me niet voorstellen dat die spelers moe zijn.' Een ander hekelde de balbehandeling. Het waren twee duidelijk hoorbare opmerkingen die de malaise bij Roda perfect samenvatten.

Als zelfs aanvoerder Eric van der Luer, met zijn 34 jaar de beste voetballer van Roda, vrije trappen en passes ziet mislukken, dan is het einde bijna zoek. Als Zafarin, de jonge Kerkraadse aanvaller, zich na een paar behoorlijke wedstrijden al een vedette waant, waar gaat het dan naartoe? En wanneer laat Lawal weer eens zien dat hij ruim een jaar geleden nog een uitstekende kracht was voor Nigeria op het WK?

De start van Roda was al vals, want aanvaller Van Houdt haakte in de warming-up met een blessure af. Diens compaan in de aanval, landgenoot Peeters, ontpopte zich vervolgens tot een persiflage op een spits.

De Belg is een slungel van bijna twee meter die van waarde kán zijn als hij in vorm is. Maar als hij niet in goeden doen is valt het verschrikkelijk op dat zijn timing slecht is, waardoor hij ondanks zijn lengte bijna geen kopduel wint. Dat zijn handelingssnelheid te laag is en zijn techniek onvoldoende.

Na veertien minuten, de stand was 0-1, liet Peeters het opvallendste staaltje onvermogen zien. Hij kwam vrij voor doelman Vonk, maar zijn poging (schot is te veel eer voor deze losse flodder) met het linkerbeen eindigde bij de hoekvlag.

Vooral door toedoen van Roda was de wedstrijd als kijkspel moeilijk te verteren. Het was een aaneenschakeling van slechte passes, mislukte voorzetten, van technisch falen.

De vraagt werpt zich op hoe het mogelijk is dat betaald voetballers van Nederlandse subtoppers puur rechtsbenig zijn en geen voorzet met links durven geven. Het linkerbeen gebruiken ze blijkbaar alleen bewust om de koppeling te bedienen bij het autorijden.

Bovendien leken Denneboom, diens vervanger Ebiede en Tchoutang deelnemer aan de open Kerkraadse kampioenschappen buitenspellopen. Tientallen keren ging de vlag van de grensrechters omhoog, tot ergernis van het publiek.

Natuurlijk was Foppe de Haan blij met de zege die Heerenveen goed kon gebruiken. Mede door het zware programma (Ajax en Feyenoord-uit, Willem II), hadden de Friezen pas drie punten vergaard voor de lange busreis naar Kerkrade.

Opvallend is dat beide trainers veel geblesseerden binnen de selectie hebben. Bij Roda ontbraken Senden, Nygaard, Vrede, Torma en Van Houdt en omdat de meesten van hen nog een tijdje afwezig zijn, ligt het voor de hand om moeilijke weken te voorspellen voor Roda.

Bij Heerenveen bleven Klompe, Mitrita, Venema, Radomski, Dennis de Nooijer en Pahlplatz aan de kant, terwijl Gerard de Nooijer tijdens de rust met een liesblessure achterbleef. Zijn vervanger was Nwankpa, van wie Heerenveen eigenlijk afwilde.

Houttuin, Jepsen, Nwankpa, Hakansson, Denneboom, Lurling en de invallers Jensen en Ebiede maakten van Heerenveen een jong, talentvol elftal dat soms rommelig speelde, maar dat aanmerkelijk beter voor de dag kwam dan Roda.

De jongeren kregen steun van de ervaren krachten Hansma, Vonk en vooral Huizingh, de oudgediende die overal was en bovendien de score openbrak, toen hij na een hoekschop van Nurmela onbedreigd mocht inkoppen. Uitgerekend Roda maakte vorig seizoen furore door van zijn lengte te profiteren bij spelhervattingen.

Geen moment kon Roda serieus tegenstand bieden. 'Je voelt dat het niet meer zal lukken', zei trainer Vergoossen na afloop. Vergoossen was mild voor zijn mannen, vermoedelijk omdat hij dacht aan de zware wedstrijden die nog moeten komen (de derby tegen Fortuna en de uitwedstrijd tegen Donetsk).

De beslissing was gevallen in de 52ste minuut. Denneboom, van de linkerflank aangespeeld door Lurling, draaide knap weg van Luypers en bood Talan de kans om te scoren. Tientallen toeschouwers verlieten het stadion vroegtijdig en dat gebeurde niet alleen vanwege de regen op de onoverdekte tribune.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden