EZ verbiedt collectieve verkoop voetbalrechten

De KNVB mag de uitzendrechten van voetbalwedstrijden niet collectief verkopen. Minister Wijers van Economische Zaken heeft dit de voetbalbond per brief laten weten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het ministerie van Economische Zaken heeft de uitzendrechten onderzocht op verzoek van Feyenoord. De KNVB had volgens een woordvoerder van het ministerie al diverse signalen gekregen dat zijn handelwijze niet door de beugel kon. Toen bleek dat de bond na een statutenwijziging de uitzendrechten weer collectief wilde gaan verkopen, maakte het ministerie snel haar standpunt bekend.

Voorzitter J. Staatsen en zijn zes bestuursleden dienden woensdag hun ontslag in vanwege het meningsverschil met Feyenoord en Ajax. Inzet zijn de televisierechten na het faillissement van de zender Sport 7. Met zijn brief steunt Wijers Feyenoord en Ajax.

Wijers' brief, die dinsdagavond in Zeist arriveerde, zou geen rol hebben gespeeld bij de beslissing van het bestuur. 'Het bestuur was in feite al afgetreden', aldus KNVB-voorlichter H. Rozie. De voetbalbond had de brief maandagavond in de openbaarheid willen brengen op de algemene bondsvergadering. De Haagsche Courant maakte er gisteren echter al melding van.

In de brief wijst Wijers de KNVB erop dat de collectieve verkoop in strijd is met artikel 1 van het besluit Horizontale prijsbinding. De bond mag de wedstrijden van het Nederlands elftal en andere vertegenwoordigende elftallen uitbaten, maar niet de rechten van de 36 clubs, omdat dan wordt gehandeld als een centraal verkoopkantoor. De minister voegt eraan toe dat de door de KNVB voorgestelde statutenwijziging daarin geen verandering zal brengen. Ajax en Feyenoord weigeren de rechten van rechtstreekse uitzendingen in handen van de KNVB te geven.

Wel mag de voetbalbond namens alle clubs het recht op de samenvattingen verkopen.

De twee clubs zeggen zich in een reactie niet verantwoordelijk te voelen voor het aftreden van het sectiebestuur betaald voetbal. De clubs wijzen erop zich 'constructief' te hebben opgesteld. Ajax stelde een kort geding over de statutenwijziging uit om de KNVB in de gelegenheid te stellen tot een goede afwikkeling met Sport 7 te komen.

Het sectiebestuur diende vrijdag zijn ontslag in nadat de aandeelhouders van Sport 7 het einde van de sportzender hadden aangekondigd. In een buitengewone vergadering van de sectie betaald voetbal werd de volgende dag een motie van vertrouwen ingediend, die werd gesteund door 36 van de 38 betaald-voetbalclubs. Maar het bestuur wilde alleen aanblijven indien Ajax en Feyenoord zich solidair verklaarden.

In en na het weekeinde probeerde het bestuur met de 36 betaald-voetbalclubs op één lijn te komen over een statutenwijziging en het daar aan vastgekoppelde recht van verkoop van de televisie-rechten. Feyenoord en Ajax bleven bij hun weigering de rechten van de rechtstreekse uitzendingen van de hand te doen en eisten uitstel van de beslissing over de statutenwijziging. De overige 34 clubs wilden meegaan in de ideeën van het sectiebestuur.

Staatsen en zijn college kwamen woensdag tot de conclusie dat er geen mogelijkheid meer is voor verder functioneren.

In een brief aan de afgevaardigden van de algemene vergadering betaald voetbal schrijft het bestuur: 'De brieven van Ajax en Feyenoord, die overigens onderlinge verschillen tonen, bevatten ook na de door u gegeven bedenktijd geen ''ja'' op ons laatste en door u in overgrote meerderheid aanvaarde compromisvoorstel.'

R. van der Velde, voorzitter van Heerenveen, legt de schuld voor het aftreden van het sectiebestuur bij zijn collega van Feyenoord, J. van den Herik. Op 20 december doet het gerechtshof in Amsterdam uitspraak in een zaak die Feyenoord had aangespannen tegen de KNVB over de uitzendrechten. Het hof vroeg beide partijen weer om de tafel te gaan zitten, maar verder overleg bleef vruchteloos. In een tussenvonnis wees de rechter de rechten van rechtstreekse uitzendingen in beginsel toe aan de thuisspelende clubs.

Th. Pickée, voorzitter van Roda JC, wil nog deze week met de clubs bij elkaar komen om de strategie voor de nabije toekomst te bepalen en snel tot vorming van een nieuw bestuur te komen. Volgens Pickée is het fiasco van Sport 7 niet de schuld van het afgetreden bestuur.

N. Edelenbos, directeur algemene zaken van Feyenoord, dringt aan op uitstel van de algemene bondsvergadering van maandag 16 december, waar de bond over de door Feyenoord en Ajax aangevochten statutenwijziging wil stemmen. 'We zijn dan bereid de zitting van 20 dcember aan te houden.'

Staatsen bestuurde het betaald voetbal ruim drieëneenhalf jaar. Zijn bestuur handelt de komende weken de lopende zaken af. Met toestemming van de clubs gaat hij op zoek naar een televisiepartner voor de korte termijn. In de tussentijd moet er een nieuw bestuur komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.