Extreme kou hindert Indians nog het meest

DE WORLD SERIES staan bekend als de Fall Classic, de najaarsklassieker, maar het Noord-Amerikaans kampioenschap honkbal springt momenteel onbarmhartig van zomer naar winter....

TIM OVERDIEK

Het voelde aan als vijf graden onder nul op Jacobs Field, het stadion van de Indians. Afgelopen weekeinde waren de eerste twee ontmoetingen in het zomers aandoende Miami afgewerkt, en alom werd verwacht dat de Marlins verkleumd van de kou steekjes zouden laten vallen.

Dat gebeurde inderdaad, en met verontrustende frequentie. Maar opmerkelijk genoeg kon Cleveland Indians er niet van profiteren. Sterker, de thuisploeg ging zelf net zo kinderlijk en veelvuldig in de fout. De slotinning herbergde zo veel klunzigheden, dat de ontmoeting door de Amerikaanse pers eensgezind tot World Series-onwaardig werd bestempeld.

De stand was 7-7 bij het ingaan van die negende inning. De Marlins verdubbelden vervolgens het aantal runs, de Indians scoorden vier maal: 14-11. Met zes veldfouten en onthutsend zwakke optredens van de werpers was het een wedstrijd om snel te vergeten. Zelfs de ongekende koude kon niet als enig geldend excuus worden aangevoerd.

De nederlaag, de tweede in een serie over vier gewonnen duels, was een zware tegenvaller voor de stad Cleveland. De inwoners verlangen er krampachtig naar een sportief succes. In 1995 werd een bittere pil geslikt met het vertrek naar Baltimore van American football-team Cleveland Browns. Pas in 1999 wordt er mogelijk weer op het hoogste niveau football gespeeld.

Tot die tijd moet Cleveland het doen met de Indians, die in 1995 de World Series bereikten, maar werden uitgeschakeld door Atlanta Braves. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat een hoofdprijs binnen handbereik was geweest. Om die reden zijn de verwachtingen nu dan ook hoog gespannen, zeker gezien het feit dat tegenstander Florida Marlins zo'n nieuweling is in het circuit.

Vijf jaar geleden traden de Marlins toe tot Major League Baseball, waarmee het met Colorado Rockies de jongste proforganisatie is. Komend seizoen komen daar Tampa Bay Devil Rays en Arizona Diamondbacks als zogeheten expansion teams bij. In Cleveland daarentegen wordt al sinds 1869 professioneel gehonkbald. Tweemaal, in 1920 en '48, was de club 'wereldkampioen'.

Sinds het laatste kampioenschap was het behelpen in de stad, die alleen in 1964 reden tot sportvreugde had. Toen wonnen de Browns de Super Bowl. Decennia achtereen was the tribe, zoals de aanhang van de Indians zich noemt, ervan overtuigd dat er een vloek op de club rustte. Er verscheen zelfs een speelfilm over, al werd geheel in Hollywood-stijl de werkelijkheid geweld aangedaan door de Indians uiteindelijk van de Yankees te laten winnen.

Talloze oudere fans wijzen op een specifiek voorval in 1960, toen het management zich ontdeed van Rocky Colavito, een razend populaire speler van de Indians. Sindsdien eindigde de club nimmer hoger dan de derde plaats in de central division van de American League, totdat eindelijk in 1993 het sportieve tij keerde.

Het enige vermeldenswaardige wapenfeit was de luidruchtigheid van de fans. In geen enkel stadion wordt meer lawaai gemaakt. Jacobs Field opende in 1994 de poorten. Het klassieke onderkomen vormt een replica van de vooroorlogse stadions, maar voldoet aan de moderne eisen. Steevast zijn alle 42 duizend stoelen bezet.

De ommekeer wordt op het conto geschreven van eigenaar Dick Jacobs, een publiciteitsschuwe man die niettemin zijn naam verleende aan het nieuwe stadion. De projectontwikkelaar hoestte dan ook de benodigde 166 miljoen dollar op, en knapte en passant Clevelands stadscentrum op, met wellicht een kampioensparade in het achterhoofd.

Tim Overdiek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden