Extra analyse hooligan-video blijft uit

De Haarlemse rechtbank vindt het niet nodig dat videobeelden van de vechtpartij tussen Ajax- en Feyenoord-hooligans bij Beverwijk verder worden geanalyseerd....

Van onze verslaggever

HAARLEM

De rechtbank deed haar uitspraak maandag en is daarmee terug bij het eerste standpunt dat zij in deze zaak innam. In augustus, tijdens de rechtszaken tegen Feyenoord-aanhangers die veroordeeld zijn voor hun aandeel in de dood van Ajax-fan Carlo Picornie, stelde de rechtbank ook al dat de videobeelden niets toevoegen.

Een maand geleden besloot de rechtbank evenwel tot heropening van het onderzoek naar de dood van Picornie. De opnamen die met een camera van Rijkswaterstaat langs de snelweg A 9 zijn gemaakt, moesten in het onderzoek worden betrokken. Op de opnamen is te zien hoe een man een stekende beweging maakt in de richting van Picornie.

De videoband was van slechte kwaliteit. De motoragent die de band beheerde, had het Gerechtelijk Laboratorium verteld dat de opnamen te vaak waren afgespeeld op een defecte recorder. Pas drie weken geleden, na heropening van het onderzoek, ontdekte het Gerechtelijk Laboratorium dat Rijkswaterstaat een betere band bezat. De eerste band bleek steeds op de verkeerde apparatuur te zijn afgespeeld, waardoor beelden wegvielen.

Computerdeskundige S. Gerardts van het Gerechtelijk Laboratorium meldde de rechtbank afgelopen donderdag nog twee maanden nodig te hebben om het onderzoek van de videoband te voltooien. Maar rechter C. Beyer-Lazonder zei de band niet verder van belang te vinden. 'Voordat de band ging draaien, was Picornie al tot moes geslagen.'

Een van de Feyenoord-aanhangers die ervan worden verdacht daaraan te hebben meegewerkt, is de 23-jarige Franky L. Volgens justitie heeft hij Picornie met een klauwhamer op het hoofd geslagen.

L. ontkent. Wel gaf hij toe tegen anderen te hebben gezegd dat hij Picornie met zijn volle gewicht had getroffen. 'Ik zei dat alleen om indruk te maken', vertelde hij gisteren tegen de rechtbank.

Om stoer te doen had Franky L. de hamer meegenomen. Bij een eerder incident met Ajax-supporters, op de snelweg A 10, had hij vervaarlijk met een hamer staan zwaaien en zich zo de bijnaam 'de hamerman' verworven. Hij wilde zich waarmaken, maar L. zei in het weiland bij Beverwijk al snel de hamer te hebben weggegooid. De gevechten waren hem te hevig.

Later bij de auto's zag hij iemand met zijn hamer lopen. Hij vroeg het gereedschap terug, maar niet lang daarna nam de mobiele eenheid in Alkmaar het bij een routinecontrole van Feyenoord-supporters in beslag.

De ME'ers wisten niet dat aan de hamer bloedsporen van Carlo Picornie kleefden, en gingen er onzorgvuldig mee om. Eerst lag de hamer een paar dagen in een ME-busje. Daarna belandde hij in een gereedschapskist van de politie. Pas een maand later werd de hamer geïdentificeerd als een bewijsstuk.

Deskundigen van het Gerechtelijk Laboratorium sloten donderdag niet uit dat het bloedspatje op de hamer was gekomen doordat het in aanraking was geweest met bijvoorbeeld andere wapens van Feyenoord-hooligans. De rechtbank sprak er geen oordeel over uit.

De zaak wordt aangehouden tot februari. Intussen gaan een neuroloog en patholoog-anatoom onderzoeken of hamerslagen op het hoofd van Picornie tot diens dood kunnen hebben geleid. Franky L., die al bijna acht maanden vastzit, blijft tot die tijd in hechtenis, bepaalde de rechtbank.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden