Exen staan tegenover elkaar op het hockeyveld

Als echtpaar kwamen de Australische Alyson Annan en de Argentijn Max Caldas in 2000 naar Nederland. De beste hockeyster van de wereld zou een jaar bij Klein Zwitserland spelen....

Van onze hockeymedewerkster Emilie van Outeren

Maar nog voor de competitie begon, lag het huwelijk aan scherven. ‘Weggaan zou te makkelijk zijn geweest’, aldus Caldas. Ook Annan kwam haar contract na. Ze was bovendien verliefd geworden op een Nederlandse.

Gisteren stonden de exen tegenover elkaar op het hockeyveld in Den Haag. Annan bleef in 2000 bij Klein Zwitserland hockeyen, trok het vrouwenteam uit het slop van de overgangsklasse en ontwikkelde zich tot coach van haar eigen elftal. Caldas speelde onverwacht nog bijna drie seizoenen bij dezelfde club. Nu is hij assistent-trainer van het Nederlands elftal, dat in Madrid wereldkampioen werd, en sinds kort coach van Amsterdam.

Zes jaar nadat ze in Nederland zijn beland, denkt geen van beiden eraan te vertrekken. Ze hebben zelfs allebei de ambitie uitgesproken bondscoach te worden.

De confrontatie bleef onbeslist, maar Annan vierde de 1-1 als een overwinning. Caldas noemde de wedstrijd na afloop een schandalige vertoning.

Amsterdam is niet in goeden doen. De internationals zijn moe na het gewonnen toernooi, de jongere hockeysters zijn onzeker en de coach zelf moet wennen. Caldas wil met Amsterdam – vorig jaar derde – kampioen worden. Na twee matige wedstrijden beseft hij dat hij nog een lange weg te gaan heeft. ‘Misschien verwacht ik te veel van de ploeg.’

Die fout maakte Annan vorig jaar. Ze zette in op de play-offs, maar speelde uiteindelijk play-outs om de degradatie te voorkomen. ‘Ik had de ervaring van de speelsters overschat.’

Hockeysters die met beiden hebben gewerkt, hebben moeite verschillen of overeenkomsten tussen de coaches te benoemen. Zij wordt geroemd om haar hockeykennis en om de manier waarop ze technische speelsters beter maakt, maar ze wordt gevreesd om haar directheid. Hij begeleidt zijn team als trainer en coach met veel grappen en grollen, maar wordt vooral geprezen om zijn tomeloze enthousiasme.

Langs de lijn bemoeiden ze zich gisteren luid en duidelijk met de wedstrijd. De 33-jarige Australische instrueerde met schelle aanwijzingen de thuisploeg. In haar grijze corduroy broek en op laarsjes met hakken, liep ze heen en weer voor de dug-out, pratend tegen de speelsters op de bank.

De Argentijn (eveneens 33) droeg tijdens de wedstrijd een camouflagebroek, witte gympen en een spijkerjasje. Wippend op een houten stoel spoorde hij met een Spaans accent zijn speelsters aan meer ritme in hun spel te brengen.

De oefenmeesters wisselden geen woord met elkaar tijdens de wedstrijd, en ook niet daarna. Het is dat ze elkaar af en toe in het hockeywereldje tegenkomen, verder spreken ze elkaar nauwelijks.

Natuurlijk had Caldas de confrontatie met zijn voormalige echtgenote graag gewonnen, maar niet om persoonlijk revanche te nemen. Belangrijker voor hem is dat hij op Klein Zwitserland laat zien wat hij kan met zijn nieuwe ploeg.

Amsterdam is tegenwoordig wel zijn team, maar Klein Zwitserland blijft zijn club. ‘Hier heb ik mezelf leren kennen en een thuis gevonden. Hier ben ik Max Caldas geworden, in plaats van de-man-van.’

Ties Kruize, de oud-voorzitter van de club uit Den Haag ontfermde zich over Caldas ‘als een tweede vader’. Hij huurde in 2000 Annan in om het vrouwenteam naar de hoofdklasse te tillen. Annan werd die zomer voor de tweede keer olympisch kampioene in Sydney. Daar werd ze verliefd op de aanvoerster van het Nederlands elftal, Carole Thate.

De vraag rees wat haar scheiding van Caldas voor hun club betekende. ‘Het was een privé aangelegenheid waar je als club niet tussen moet zitten’, aldus Kruize. Door zich afzijdig te houden, kon Klein Zwitserland beide hockeygrootheden behouden. Bij die club konden ze zich allebei tot coach ontwikkelen, maar er is maar plek voor één begeleider bij de vrouwen.

Hoewel Caldas de confrontatie met een kater afsloot, heeft hij een kleine voorsprong op zijn ex genomen. In 2004 was Annan de assistente van bondscoach Lammers. Ze werd getipt als zijn opvolgster, maar kreeg na de Spelen ontslag. Nu werkt Caldas onder Lammers bij dat team als trainer, om ook internationaal ervaring op te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden