Ex-olympiër Falko Zandstra over zijn carrière na het schaatsen

'Ik raakte het overzicht volledig kwijt'

Welk pad bewandelden voormalige olympiërs na hun topsportcarrière? Falko Zandstra behaalde zilver en brons op de Olympische Winterspelen van Albertville (1992) en Lillehammer (1994). Nadien begon hij een eigen bedrijf: Falko Dak & Wand in Heerenveen.

Falko Zandstra Foto Jiri Buller

'Tegenwoordig kan Sven Kramer miljonair worden van het schaatsen, dat was in mijn tijd onmogelijk. Ik reed in een auto van NOCNSF, dat vond ik al heel wat. Ik weet nog dat ik op een World Cup de 1.500 meter won. 'Lekker zakcentje, Falko', riep Ab Krook. Wist ik veel dat je daar ook geld voor kreeg. Later heb ik een paar goeie deals gesloten. Ik heb samen met een paar andere schaatsers in een Bolletje-reclame gezeten en met Trend Desgin had ik een tweejarig contract. Daar heb ik een Harley Davidson van gekocht. Maar nergens zat een groot plan achter. Ik was een flierefluiter.

Dalletje

'Over wat ik na het schaatsen zou gaan doen, had ik nooit serieus nagedacht. Mijn vader zei altijd: jij moet je naamsbekendheid gebruiken en een sportzaak beginnen. Maar dat zag ik niet zitten. Zes dagen in de winkel staan en dan op zondag de boekhouding doen zeker?

'Ik heb toen best wel even in een dalletje gezeten. Mijn pa had zelf zijn bedrijf in dak- en wandbeplating verkocht. Ik zei: 'Wat jij hebt gedaan, is dat niks voor mij?' Hij is mij toen het vak gaan leren.

'We bestaan achttien jaar, dus ergens zullen we wel iets goed doen. Maar ik heb ook zware tijden gekend. In 2012 ben ik depressief geraakt. We draaiden een recordomzet, maar ik raakte het overzicht volledig kwijt. Het werk moest af en ik keek niet meer naar de kosten.

'Acht man heb ik toen moeten ontslaan. Met privégeld en met behulp van leveranciers heb ik later gelukkig weer twee man kunnen terugnemen. Die depressiviteit is voorbij, daar heb ik pilletjes voor geslikt. Alles staat weer op de rit. Nooit te veel werk aannemen, dat is de les die ik heb geleerd.

Bourgondiër

'Het nadeel van de stress die ik toen had, is dat ik veel ging eten. Ik ben sowieso al een bourgondiër, maar in die tijd ontplofte ik zo ongeveer. Als oud-topsporter heb ik het daar moeilijk mee gehad. Nu zit ik weer redelijk op gewicht, al moet er eigenlijk nog 5 kilo af. Een vriend heeft me overgehaald om te fietsen met een groepje in Oosterwolde. In het begin dachten ze: Falko doet mee, die zal wel goed zijn, maar het lukte me niet eens om de vrouwen bij te houden. Tijdens de Amstel Gold Race ben ik afgestapt. Dit jaar heb ik al 3.100 kilometer op de teller staan. Het doel is om hem nu wel te volbrengen.

Nieuwe Thialf

'Ja, ik had graag het dak van het nieuwe Thialf willen doen. De ijsmeester zei al: wanneer begin je? Ik heb de aannemer gebeld. Die zei: 'Ik ben al met iemand in gesprek, maar ik kom erop terug.'

'Hij heeft dus nooit meer gebeld. Jammer, want het was toch prachtig geweest, de oud-kampioen die het dak van de ijshal bouwt? Bij de ingang staat een bronzen beeld van mij, daar ben ik heel trots op. Maar bij de Tien van Thialf, foto's van schaatsers die daar succes hebben gehad, hang ik niet. Ik ben daar twee keer Europees kampioen geworden, heb die hal vol gekregen en opeens hoor je er dan niet meer bij. Ik woon nota bene tegenover de hal. Als ze mij daarmee in het hart wilden raken, dan is dat goed gelukt.'

Meer over