Ewald is fit genoeg voor proces en toont ook ineens 'berouw'

De 73-jarige Manfred Ewald is lichamelijk en geestelijk fit genoeg om dagelijks maximaal twee uur in de rechtszaal te vertoeven....

Van onze verslaggever

De advocaat van Ewald verklaarde vorige week dinsdag dat zijn cliënt een lang proces niet zou kunnen doorstaan. 'Hij is fysiek en psychisch niet in staat het proces goed te volgen.' Rechter Dirk Dickhaus stond vervolgens toe dat de ex-DDR sportbaas medisch onderzocht zou worden.

Dat gebeurde vorige week in het Berlijnse Moabit-ziekenhuis. Artsen verklaarden na het onderzoek dat Ewald gezond genoeg is om dagelijks maximaal twee uur in de rechtszaal door te brengen.

Al in november vorig jaar poogde Manfred Ewald, de belangrijkste sportfunctionaris binnen de voormalige DDR, op medische gronden onder een proces uit te komen. Na medisch en psychologisch onderzoek bleek Ewald toen nog gezond genoeg te zijn voor een dagelijks verblijf van drieenhalf uur in de zaal van het Berliner Landgericht. Nu is die tijdspanne teruggebracht tot hooguit twee uur.

Ewalds voormalige rechterhand Manfred Höppner, die deze maand ook voor de rechter staat, heeft tijdens een eerdere zitting zijn excuses aan de ex-sporters aangeboden, Ewald heeft nog niet gesproken. Tot gisteren dan, want in een pauze sprak hij in de wandelgangen voormalig zwemster Rica Reinisch aan. Reinisch is een van de 142 ex-sporters die Ewald en Höppner hebben aangeklaagd.

Ewald toonde op de vierde procesdag in het korte gesprek zowaar berouw. Hij vertelde aan de drievoudig olympisch kampioene (1980) dat hij zich 'verontschuldigde voor datgene wat er indertijd gebeurd was'. Reinisch toonde zich verrast over de uitlatingen van Ewald, maar sprak ook van een 'klucht'. Reinisch, nu 35 jaar, kreeg als meisje mannelijke hormonen toegediend.

Het proces wordt vrijdag voortgezet. Voor het eerst zal die dag een aantal gedupeerde ex-DDR sporters voor de rechter getuigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden