Even rust en dan weer knallen

Zijn concentratie had hij meegenomen uit Hamar en verder was het gewoon een kwestie van even rust nemen geweest. Opmerkelijk fris stond Erben Wennemars drie dagen na de WK sprint, waar hij zesde werd, weer aan de start voor de eerste etappe in het kwalificatietoernooi van de WK allround....

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

Voor een handjevol toeschouwers, onder wie de wereldkampioenen Cindy Klassen en Shani Davis, leverde het fenomeen Wennemars woensdag opnieuw een formidabele prestatie. Met 1.46,23 won hij de 1500 meter. Slechts Enrico Fabris, Davis en hijzelf waren dit seizoen sneller op een laaglandbaan.

Het gaat bij deze midweekse wedstrijden in Heerenveen om de resterende twee startbewijzen voor de WK allround, op 9, 10 en 11 februari eveneens in Thialf. Vandaag volgt nog een vijf kilometer, maar na de eerste afstand liggen al vijf van de zeven andere kandidaten op apegapen, onder wie Ritsma, Uytdehaage en De Jong.

Wennemars reed op zwaar ijs een uitgekiende race, die er schaatstechnisch gelikt uitzag. Het verschil maakte hij in de tweede (27,3) en de laatste (28,8) ronde. Mark Tuitert benaderde hem het dichtst, maar moest alleen al in de slotronde meer dan een seconde toegeven.

In vergelijking met de NK allround, waarin hij derde werd, was Wennemars bijna een seconde sneller. Tuitert verbeterde zich slechts met ruim eentiende ten opzichte van hun laatste confrontatie in het kerstweekeinde. De nummer 8 van het EK moet vanavond precies 7 seconden goedmaken.

Tijdens de nationale titelstrijd boekte Tuitert op de 5 kilometer nog geen vijf seconden winst op Wennemars, die destijds sterk begon, maar dramatisch finishte. De sprintkampioen verwacht dat hij een meer uitgebalanceerde rit zal rijden. ‘Ik heb nu meer ervaring’, grapte hij. ‘Ik wil niet stukgaan zoals bij de NK en ga proberen vlak te rijden zoals op de 10 kilometer. Als dat lukt, plaats ik me.’

Tuitert lijkt de moed al een beetje te hebben opgegeven. Het gat met Wennemars is groot en bovendien hijgt diens ploeggenoot Wouter Olde Heuvel hem in de nek. De 20-jarige neoprof overtrof zichzelf op de 1500 meter en hoeft vanavond maar 1,34 seconde sneller te zijn dan Tuitert om hem te passeren.

‘Ik ben blij dat ik me vandaag op de 1500 meter voor de World Cup heb geplaatst’, zei Tuitert. ‘Nu heb ik in elk geval de zekerheid dat het seizoen niet is afgelopen en dat ik me nog kan plaatsen voor de WK afstanden.’

TVM-coach Gerard Kemkers wilde de huid nog niet verkopen voor de beer echt plat ligt. Maar ook hij moest toegeven dat de kans redelijk groot is dat het complete WK-kwartet straks uit zijn ploeg voortkomt. Sven Kramer en Carl Verheijen kwalificeerden zich eerder al op grond van hun EK-prestaties.

Behalve Tuitert plaatsten Beorn Nijenhuis en Stefan Groothuis zich woensdag op de 1500 meter voor de World Cup-wedstrijden in Turijn en Erfurt. Daarmee behielden ze uitzicht op de WK afstanden. De kans dat Kramer op die afstand half maart in Salt Lake City zal uitkomen, is daarentegen klein geworden.

De Europees kampioen, die in Collalbo in het spoor bleef van Fabris en met zijn 1.44,86 vierde staat op de internationale seizoenranglijst, werd door de Topsport Commissie Langebaan (LCT) op de 1500 meter niet aangewezen voor de World Cup, omdat het EK in de selectieprocedure ‘geen meetmoment’ was.

Kemkers gaat ervan uit dat Kramer op dit onderdeel in een later stadium wel nog voor de WK afstanden kan worden aangewezen, mits hij bij de WK allround een uitzonderlijke prestatie levert. LCT-lid Arie Koops is daarvan nog niet overtuigd. ‘Nu hij deze skate-off heeft laten lopen, wordt dat wel heel erg lastig.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden