Even het handje aan het rechteroor

NAC0..

Van onze verslaggever John Volkers

BREDA Het was fel geweest op het veld, op het randje van wat oorbaar is zelfs. Leroy Fer, de maker van de beslissende Rotterdamse goal in blessuretijd, had zowel bij de 0-1 als de 0-2 van zijn Feyenoord, het geel uitgedoste publiek van NAC Breda getergd, om niet te zeggen geprovoceerd. Eerst de handjes in de stand van ‘kom maar op’, daarna de rechterhand treiterend aan het oor.

Scheidsrechter Pieter Vink die een kwartier lang het gezang ‘Vink is de hoer van Rotterdam’ over zich heen had laten gaan, kon niet anders dan Fer bestraffen. De uitblinkende middenvelder kreeg geel en was zich vervolgens bewust dat hij komend weekeinde, bij de wedstrijd tegen RKC, de tribune moet bestijgen. Vier keer geel is in de eredivisie nog altijd een schorsing.

Zijn trainer, Mario Been, ging de leuke blaag Fer na afloop toch verdedigen. Een puntje scoren in de kleedkamer is nooit weg. Hij riep dat het toch raar was dat een scheidsrechter iemand straft die een mooi doelpunt viert. Waar stond trouwens in de reglementen dat dat een vergrijp zou zijn? Moet kunnen, zulke scherpe emotie, meende Been. Want wat de Feyenoord-coach zelf van achter zijn dug-out allemaal over zich heen krijgt, liegt er niet om.

Been wist toen nog niet dat Fer in de catacomben, voor de camera’s en bij de schrijvende pers, zijn excuses had aangeboden aan het NAC-publiek. Hij stond er bij als een popster, backstage. ‘Ze waren me aan het ophitsen. Het was dom om zo te reageren.’

De verontschuldigingen piepten opmerkelijk snel uit zijn mond. Been had er niet op gerekend. NAC-coach Maaskant had in het voorbijgaan aan Fer gezegd dat hij dat maar beter wel kon doen. En voorlichter Vader had zich er ook nog eventjes mee bemoeid.

Zo eindigde een verbaal en non-verbaal opstootje dat tot de vermakelijkste gebeurtenissen van een hete middag NAC Breda behoorde. Fer reageerde zoals een jeugdspeler doet die na een moeilijk uur toch de zaken naar zijn hand zet.

Ook hij, de middenvelder met de reuzenpassen, had gezien dat de wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion was begonnen zonder aanhang uit Rotterdam. De fans van Feyenoord waren nog voor aanvang van het duel vertrokken, omdat zij door een extra veiligheidsnet en door speciale folie op het plexiglas niets van het veld konden zien.

NAC had vrijdag al door dat het zo niet kon en 800 worstenbroodjes besteld, om het volk mild te stemmen. Het was niet genoeg geweest. Uiteindelijk waren er toch honderd fans doorgelopen naar het speciale uitvak. Zij kwamen vijf minuten voor rust binnen en ze hadden, van hun eigen helden althans, niets noemenswaardigs gemist.

Of het met de entree van de eigen fans te maken had, is niet te bewijzen, maar na rust veranderde er veel ten goede in het spel van Feyenoord. Het opstomen van Fer was toen plotseling wel risicovol voor de verdediging van NAC. De rushes van mannen als Biseswar en De Guzman hadden toen wel effect.

De stemming in het stadion veranderde ook. NAC Breda verloor zijn greep op de wedstrijd. NAC tegen Feyenoord werd ongefilterde rivaliteit, soms zelfs onversneden haat. Volwassen mannen, zelfs bejaarden, kunnen dan uur lang schelden en tieren.

In die sfeer kon de meer relaxte aanpak van Feyenoord uitgroeien tot de dominante spelsoort. Het Rotterdamse doelpunt viel na een snelle uitbraak over links, waarbij Tomasson de pijlsnelle Slory bediende. De bal ging spectaculair hoog in de touwen.

De tweede goal viel in de blessuretijd, nadat het uitgeputte NAC tweemaal een claim op een penalty had gedaan. Het was Fer die weer het hele veld was overgestoken, in het strafschopgebied met zijn soepele heupen schudde en vrij voor doelman Ten Rouwelaar twee keer moest aanleggen, voor hij tergend de fans van NAC tegemoet kon treden.

Het vertoon moet een reactie zijn geweest op de behandeling van de Feyenoord-fans. Een verongelijkte coach (Been) die dreigt daarom de wedstrijd niet te spelen, het moet serieus veel indruk hebben gemaakt op een jongeman die een jaar geleden net de junioren was ontgroeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden