Europese steun voor Vancouver

Het IOC-congres zal vandaag in Praag bepalen waar de Olympische Winterspelen in 2010 worden gehouden. Er zijn drie kandidaten: Vancouver (Canada), Salzburg (Oostenrijk) en Pyongchang (Zuid-Korea)....

Van onze verslaggever

Aangenomen wordt dat Vancouver bij de stemming kan rekenen op steun van het machtige Europese blok (55 leden). Die voorkeur zou door twee factoren zijn ingegeven. In de eerste plaats doordat het bid van Vancouver grote indruk heeft gemaakt. Bovendien vinden de Europese vertegenwoordigers dat de Olympische (Zomer-) Spelen van 2012 weer naar hun continent moet komen. Londen is de eerst aangewezen kandidaat, maar de Engelsen moeten rekening houden met concurrentie van New York en waarschijnlijk ook Toronto.

De kansen van Londen zullen worden vergroot door een mogelijke toewijzing van de Winterspelen aan Vancouver. Maar de Canadezen hebben juist de afgelopen dagen te maken gekregen met oppositie uit eigen kring. Actiegroepen in Vancouver hebben melding gemaakt van laakbaar gedrag van de Noor Gerhard Heiberg, voorzitter van het IOC-comité dat de kwaliteit van de kandidaat-steden heeft beoordeeld.

Heiberg onderhoudt nauwe contacten met Aker Kvaerner, een Noors olieconcern met grote vestigingen in Vancouver. De olympische oppositie zegt dat Heiberg 'niet de mister Clean is gebleken voor wie velen hem houden'.

Heiberg zelf heeft verontwaardigd gereageerd op de insinuaties en wijst op de banden die Aker Kvaerner niet alleen in Canada, maar ook in Oostenrijk en Zuid-Korea heeft. 'Ik heb geen enkel belang, ook niet financieel, bij de uiteindelijke winnaar', zei de getergde Heiberg gisteren in Praag. Hij voelt zich ook persoonlijk aangesproken omdat hij één van de kandidaten voor het vice-voorzitterschap van het IOC is.

In de Tsjechische hoofdstad is de delegatie van Pyongchang kwantitatief het sterkst. Er zijn meer dan honderd vertegenwoordigers van stad, regering en bedrijfsleven naar Praag gekomen. Zij hebben er deze dagen alles aan hebben gedaan om de charme, de kracht en allure van hun olympische aspiraties te onderstrepen.

'We zullen de beste, mooiste en meest succesvolle Winterspelen organiseren die de wereld heeft gehad', zei de Zuid-Koreaanse president Roh Moon-hyun in een tv-boodschap aan de IOC-leden. Hij wees hen op dat Vancouver en Salzburg als steden meer uitstraling hebben, maar dat zij zich daardoor niet mogen laten leiden.

Salzburg heeft eveneens een stevige kandidatuur ingediend, met veel nadruk op de muzikale en klassieke historie. Nadeel van Salzburg is wellicht dat de Winterspelen van 2006 (Turijn, Noord-Italië) al redelijk dicht in de buurt van de Oostenrijkse Alpen-stad worden gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden