Europese kopzorgen na de val van Blatter

In de schaduw van de Champions Leaguefinale in Berlijn bespreken de Europese voetbalbestuurders de val van Sepp Blatter. Hoe te handelen? Vier dossiers liggen op tafel.

Mark Misérus en Willem Feenstra
null Beeld ap
Beeld ap

1. De represailles

Wee de Europeaan die toch op Blatter stemde

Hoewel Sepp Blatter alsnog vertrekt als baas van de FIFA, zijn de beleidsmakers van de UEFA zijn herverkiezing van vorige week niet vergeten. Tegen alle afspraken in stemden tussen de vijftien en twintig Europese voetbalbonden op de Zwitser in plaats van op de door de UEFA omarmde Jordaanse prins Ali. Had Blatter zijn mandaat van vier jaar voltooid, dan was dat mede aan de Europese dissidenten te wijten geweest.

Dat enkele Oost-Europese bonden hun beloftes verbraken, was ingecalculeerd. Maar dat landen als Frankrijk en IJsland Blatter steunden, heeft geleid tot een schisma binnen de Europese voetbalbond. Nu Blatter het voor gezien houdt, is het schieten op zijn vazallen begonnen.

2. De angst

Het onderzoek van de FBI komt toch wel erg dichtbij

Velen van hen houden zich angstvallig stil of treden naar buiten met de boodschap dat ze toch echt voor de prins hebben gekozen. Ze zijn bang dat hun rebellie gevolgen heeft in Europa. Sommige bonden liggen aan het financiële infuus van de UEFA en zijn zwaar afhankelijk van de voetbalunie. In Berlijn zullen daarom harde woorden vallen. Al zal de glimlach die overheerst na het vertrek van Blatter, de gesprekken versoepelen.

Dat de FBI de FIFA doet wankelen valt bij de UEFA in de smaak. Maar nu de Amerikanen hun tanden zetten in het corruptienetwerk rond de voetbalbonden, is de kans groot dat ook UEFA-leden zich moeten verantwoorden voor hun daden. Zes zittende UEFA-bestuurders hadden in 2010 stemrecht toen de FIFA-top Rusland en Qatar verkoos als gastlanden van de WK's van 2018 en 2022. Die toewijzing wordt nu onderzocht door zowel de FBI als de Zwitserse justitie.

Tot nu toe komt geen UEFA-bestuurder voor in de FBI-stukken, maar van onbesproken gedrag zijn ze niet allemaal. Zo raakte Marios Lefkaritis in opspraak door een Duitse tv-documentaire. Het oliebedrijf Petrolina, waarvan de Cyprioot medebestuurder is, sloot kort voor de toewijzing van het WK aan Rusland een deal met het Russische gasbedrijf Gazprom. Lefkaritis ontkende dat in eerste instantie, maar bond later in. Volgens hem is er geen verband tussen de gasdeal en het WK in Rusland.

Hij zal niet de enige zijn die vreest dat de lange arm van de Amerikanen tot hem zal reiken. Wat te denken van UEFA-voorzitter Michel Platini? Zijn zoon kreeg plots een baan in Qatar toen de Fransman op de oliestaat had gestemd bij de toewijzing van het WK 2022. De bestuurders weten soms meer van elkaar dan van hun eigen vrouw. In Berlijn zullen ze erop aandringen dat niemand z'n mond voorbijpraat.

Marios Lefkaritis Beeld epa
Marios LefkaritisBeeld epa

3. De opvolging

Het is nu of nooit voor UEFA-voorzitter Michel Platini

Nu de UEFA haar zin heeft gekregen en Sepp Blatter van het toneel verdwijnt, heeft het rijkste en succesvolste voetbalcontinent de morele verplichting naar de rest van de wereld om een goed alternatief voor de Zwitser te bieden.

Alle ogen zijn gericht op Michel Platini, die eerder het een-op-eenduel met Blatter uit de weg ging. De Fransman, die ook buiten Europa enige populariteit geniet, moet kleur bekennen: het is nu of nooit.

Michel Platini Beeld epa
Michel PlatiniBeeld epa

Dat weten ook de Europese bondsvoorzitters, die logischerwijs vooral aan hun eigenbelang denken. Het vertrek van Platini betekent dat de verdeelde UEFA een nieuwe leider krijgt. In de wandelgangen in Berlijn zal dat een van de belangrijkste gespreksonderwerpen zijn.

Wie zou de Fransman kunnen opvolgen? Michael van Praag, die al in het UEFA-bestuur zit? Of David Gill, ook bestuurslid, die de afgelopen periode grote indruk heeft gemaakt door zijn rechtlijnigheid en kritiek op Blatter. De Engelsman gaf, zoals aangekondigd, zijn pas verworven bestuurszetel van de FIFA terug omdat hij niet met Blatter wilde werken.

4. De hervormingen

Als de UEFA niets doet wordt de bond mikpunt van de hoon

Telkens als UEFA-voorzitter Platini werd verweten dat de Europese voetbalbond niet transparant genoeg is, verwees hij naar de FIFA. Het kan veel erger, wilde hij zeggen. In Zürich, waar het gemiddelde jaarsalaris van de 412 werknemers de 200 duizend euro ontstijgt, werd de norm bepaald.

De UEFA is de FIFA in het klein. Zo weigert Platini al jaren zijn salaris bekend te maken. Giften accepteert hij zonder probleem, geeft hij in interviews toe. Een Parmigiani Fleurier-horloge ter waarde van 22 duizend euro, dat de Braziliaanse voetbalbond hem schonk tijdens het WK 2014, weigerde hij terug te sturen. En net als Blatter stelt de Fransman zijn vertrek als voorzitter keer op keer uit. Dat kan hij blijven doen, want een limiet aan het aantal termijnen is er niet.

Diverse Europese bondsvoorzitters spraken binnenskamers hun ergernis uit over de starre houding van Platini, die hervormingen in de weg staat. Nimmer voelde de oud-voetballer de aandrang om te luisteren.

Maar wat nu als de FIFA echt de hervormingen zal doorvoeren die Blatter dinsdag aankondigde? Een maximumaantal termijnen voor de voorzitter, openheid over alle salarissen en centraal geregelde integriteitcontroles van de hooggeplaatsten. Als dat bij de FIFA verandert, moet de UEFA wel volgen. Het thema is urgent geworden en komt in Berlijn zeker ter sprake. Blijft verandering uit, dan wordt de Europese voetbalbond de kop van jut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden