Europese finale in greep Aziatische grillen

Achtergrond..

Amsterdam Wang of geen Wang, dat zal vanavond de kwestie zijn in de wedstrijd tussen de tafeltennisclubs van Heerlen en Linz. Over vier weken, tijdens de return in Oostenrijk, luidt de kwestie: Dang of geen Dang.

Voor de derde keer in vijf jaar staat ttv Heerlen in de finale van de Champions League. In 2007 ging die verloren, een jaar geleden werd er gewonnen en als de Limburgse teammanager Herman Friskes een voorspelling moet doen, durft hij opnieuw op een zege te gokken. ‘Maar we moeten waken voor onderschatting.’

Heerlen beschikt over vier Aziatische speelsters, althans in oorsprong. Drie van de vier hebben zich in Europa geworteld. Met de Zuid-Koreaanse wereldtopper Dang Ye Seo heeft Heerlen zijn grootste troef. Tegenstander Linz kan daar Wang Yue Gu uit Singapore tegenover stellen.

Voor de rest zit de tegenstander van vanavond minder ruim in Aziatisch geschoolde speelsters en dat zou wel eens het verschil kunnen betekenen. Op zijn website heeft Linz al min of meer de witte vlag gehesen om die reden. De Oostenrijkers hebben in de Tsjechische Iveta Vacenovska hun derde speelster – in Europa top, op wereldniveau verre van.

Een nog grotere strop voor Linz is het vermoedelijke ontbreken van Wang. Friskes meldt vanuit Papendal, waar het team van Heerlen een trainingskamp heeft opgeslagen, dat de tafeltennisbond van Singapore haar heeft opgeëist voor de Aziatische kampioenschappen. Het is onwaarschijnlijk dat Wang tijdig in Heerlen arriveert.

Wanneer de twee ploegen elkaar over vier weken weer treffen, zal kopvrouw Dang Ye Seo vermoedelijk ontbreken. De nummer drie van Zuid-Korea wordt dan verwacht in het trainingskamp dat de Koreaanse bond tegen die tijd opslaat voor het naderende WK in Moskou. Friskes: ‘Het is dus zaak in de eerste wedstrijd voldoende afstand te nemen.’

Zo botst de belangrijkste clubwedstrijd van Europa heen en weer tussen allerlei individuele, in Azië gelegen belangen. Zo had Friskes het duel van vanavond liever een dag later gespeeld. Zaterdag was de publieke belangstelling groter geweest en bovendien had Heerlen dan mogen hopen op de aanwezigheid van Studio Sport.

Maar Li Jiao, de nummer twee van Heerlen, wordt maandag verwacht op een belangrijk toernooi in Guangzhou en stapt daarvoor zaterdagmorgen op het vliegtuig.

Rijst de vraag of dat nog wel leuk is, zo’n belangrijke sportwedstrijd in Europa, waarvan de afloop afhankelijk is van speelsters met hun particuliere en nationale verplichtingen in een ander continent.

Herman Friskes beantwoordt die vraag met een volmondig ja. Maar hij is dan ook gek van tafeltennis en opereert al jaren zo, in alle windstreken van Nederland.

Eerst raakte Friskes betrokken bij een tafeltennisclub in het Drentse Klazienaveen. De belangrijkste speelster was daar Ni Xia Lian, een uit China afkomstige Luxemburgse. Maar in Klazienaveen liep het spaak. Friskes: ‘Breedtesport verdraagt zich niet met topsport.’

Daarna streek hij neer in het NoordHollandse Heerhugowaard, ditmaal als staflid van de vrouwenploeg. Daar stond Li Jiao, de kopvrouw van de Nederlandse ploeg, garant voor succes. Vervolgens haalde René Daniels, de drijvende kracht achter Heerlen, Friskes naar Limburg. Daar is de victorie pas echt begonnen. Met Ni Xia Lian, Li Jiao en Li Jie was Heerlen al tamelijk onoverwinnelijk. De komst van Dang Ye Seo dit seizoen beschouwt hij als de kroon op zijn werk. Op de vraag hoe Heerlen dat voor elkaar krijgt, antwoordt Herman Friskes: ‘Daarvoor moet u bij ondergetekende zijn.’

Door zijn jarenlange betrokkenheid heeft hij overal lijntjes liggen en de samenwerking bevalt kennelijk zo goed dat van de ene Aziaat al gauw de andere Aziaat komt. Zo sloeg Dang Ye Seo, die in materieel opzicht niets te kort komt in Korea, bij wijze van levenservaring haar vleugels uit richting Heerlen.

Om tot de Europese top te behoren kan hij niet anders, zegt Friskes. ‘Als ik in Nederland speelsters van dit kaliber kon krijgen, zou ik het echt niet doen.’ Heeft het nationale tafeltennis nog baat bij zijn inspanningen? ‘Hier op Papendal kan iemand als Linda Creemers sparren met iemand als Dang. Daar zal ze in elk geval niet slechter van worden.’

De waardering is er volgens hem niet minder om. ‘We worden gesteund door de gemeente en provincie omdat we topsport naar Heerlen hebben gebracht.’ Friskes verwacht vanavond zo’n duizend toeschouwers bij het duel tegen Linz en ook hun enthousiasme zal er niet minder om zijn.

De beide Li’s zijn helemaal geïntegreerd in Nederland en worden door de clubleden op handen gedragen. ‘Ze hebben misschien een iets ander gezicht dan de gemiddelde Nederlander, maar de waardering is er heus niet minder om.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden