Europese Commissie: bondsregels beperken commerciële ruimte voor schaatsers 'buitensporig'

Sportfederaties mogen topsporters niet langer verbieden deel te nemen aan evenementen die door anderen zijn georganiseerd. Het beperkt de beroepsvrijheid van de sporter en is in strijd met Europese concurrentieregels. Dat heeft de Europese Commissie in Brussel dinsdag bepaald in een zaak die is aangebracht door schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt. De uitspraak raakt sporten als schaatsen, hockey, beachvolleybal en paardrijden.

Mark Tuitert Beeld anp

De voorlopige uitspraak van de Europese Commissie is volgens universitair docent mededingingsrecht Ben van Rompuy, die als adviseur van de schaatsers optreedt, cruciaal om de vrijheid van sporters te garanderen. Tuitert en Kerstholt dienden twee jaar geleden een klacht in tegen de internationale schaatsfederatie ISU nadat die had gedreigd schaatsers die wilden deelnemen aan de lucratieve wedstrijdformule Icederby in Dubai levenslang te schorsen.

'Het statement is heel helder', zegt Tuitert opgetogen. 'Dit is waar wij voor hebben gestreden. Na anderhalf jaar onderzoek zegt de Europese Commissie als het ware dat de ISU misbruikt maak van haar macht.'

Margrethe Vestager, EU-commissaris van mededingingsbeleid, schrijft in een verklaring. 'Wij maken ons zorgen dat de sancties die de ISU met haar toelatingsregels aan sporters oplegt, niet dienen om hoge normen in de sport te handhaven, maar vooral dienen om ISU zijn greep op het schaatsen te laten houden.'

De ISU is 'verbaasd' over de uitspraak en zegt dat de Europese Commissie de internationale sportwereld niet begrijpt. Volgens de ISU berust elke beschuldiging dat zij concurrentie zou tegenwerken op een misverstand. De bond beweert dat maatregelen tegen Icederby, waarbij langebaanschaatsers en shorttrackers tegen elkaar zullen rijden, geen commerciële achtergrond hebben. De strafmaatregelen zouden zijn ingegeven uit vrees voor de veiligheid en gezondheid van de schaatsers.

Volgens Van Rompuy zou de officiële waarschuwing voldoende moeten zijn om de ISU tot verandering te dwingen. Hij verwacht dat de internationale schaatsbond in gesprek wil en tot een compromis hoopt te komen. Zo niet, dan riskeert zij een boete ter waarde van 10 procent van de wereldwijde omzet en een verbod op alle regels die zij heeft ingevoerd.

De uitspraak heeft gevolgen voor andere sportfederaties. Ook beachvolleyballers kunnen levenslang geschorst worden als zij meedoen aan een evenement dat niet is erkend door de bond. In de paardensport lopen de ruiters de kans zes maanden geschorst te worden, terwijl hockeyers voor twaalf maanden kunnen worden bestraft. Atleten zetten met deelname aan een niet erkende wedstrijd de Olympische Spelen op het spel.

Van Rompuy: 'Een bond kan restricties opleggen als zij daarvoor gegronde redenen heeft. De ISU heeft nooit duidelijk kunnen maken waarom zij schaatsers deelname aan de Icederby verbood.'

Is schaatser prof of horig aan de ISU?

Voor beoefenaars van kleinere sporten is Europees onderzoek naar mededingingsregels even belangrijk als het Bosman-arrest voor voetballers uit 1995.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden