Europees team neemt voorsprong op Amerikanen in Ryder Cup

'Elk duel is een donker gevecht', zei de Noord-Ier Graeme McDowell. Ook al schijnt voor Europa de zon in de tweejaarlijkse golfconfrontatie met de VS.

Peter de Waard
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In de politiek en de economie is het zelden het geval, maar in de sport lijken Europeanen uitstekende teamspelers te zijn. Elke keer tonen ze op het laatste moment over buitengewone veerkracht te beschikken. Na een valse start nam Europa vrijdag een 5-3 voorsprong in de tweejaarlijkse Ryder Cup-confrontatie tegen de VS op de baan van Gleneagles in Schotland.

Er zijn nog twintig wedstrijden te gaan vandaag en morgen en in de Ryder Cup kan het tij snel keren. 'Elk duel is een donker gevecht', zei de Noord-Ier Graeme McDowell vrijdagavond, maar Europa heeft in alle opzichten de beste papieren.

De greens zijn zacht en daardoor langzaam, de wind is hard, bijna stormachtig, het thuispubliek is de dertiende man en het team is hecht met de nummers één, drie, vijf en zes van de wereld.

Mokerslag

Er was op gehoopt en misschien ook een beetje op gerekend dat de Europeanen daardoor meteen op de eerste ochtend een mokerslag zouden kunnen uitdelen in de voor de Amerikanen onwennige omgeving. 'Het momentum ligt bij ons, pak het', zei de Europese captain Paul McGinley vlak voor het begin.

Maar na de fourballs waarbij de spelers van elk team met de eigen bal spelen en de beste score telt stond Europa achter met 2,5 tegen 1,5. Juist op de holes 17 en 18, waar de Europeanen in de jongste Ryder Cup-geschiedenis zo vaak de baas zijn geweest, beslisten de Amerikanen de partijen in hun voordeel.

De schlemielen van het Europese team waren de Noord-Ier Rory McIlroy en de Spanjaard Sergio Garcia, de nummer één en drie van de wereld. Juist op de laatste hole liet McIlroy zich verschalken door de Amerikaanse routinier Phil Mickelson van wie hij nog had gezegd dat die 'in zijn nadagen' was.

Teamgeest

Daarvoor hadden de rookies Jordan Spieth en Patrick Reed het Europese duo Ian Poulter en de Schot Stephen Gallacher verslagen. Ook dat was een onverwachte tegenslag, omdat Poulter de bijnaam Ryder Cup-wizzard heeft wegens zijn vele overwinningen.

Jordan Spieth: 'In ons team stonden we in de rij om korte metten te maken met Poulter. Zeker nu hij een team vormt met de lokale favoriet.'

Spieth, die voor de middagsessie door zijn coach Tom Watson uit het team was gelaten, liep daarna in cowboylaarzen zijn teamgenoten aan te moedigen. Het hielp niet. De Amerikanen verloren die met 3,5 tegen een half.

Misschien staat Spieth model voor een nieuwe generatie Amerikaanse golfers die wel teamgeest kunnen uitstralen. Voor de huidige sterren uit de VS is dat niet weggelegd.

De Amerikaan Jim Furyk nummer vier van de wereld en anders een toonbeeld van degelijkheid op de golfbaan leed vrijdag al weer zijn achttiende nederlaag als lid van het Amerikaanse Ryder Cup-team. Hiermee komt hij gelijk met de afwezige Tiger Woods, die eveneens achttien keer verloor als Ryder Cup-speler.

Baas boven baas: vijfvoudig major-winnaar Phil Mickelson leed zijn negentiende nederlaag en is daarmee Amerikaans recordhouder.

Golfers zijn doorgaans pure individualisten die op de baan hoogstens een advies van een eigen caddie ter harte nemen. De golfers die het zich kunnen permitteren, zoals Woods, Mickelson en Furyk, sluiten zich tijdens de toernooien met een eigen gezelschap op in een appartement of huis in plaats van te slapen in het hotel van het team. Ze willen zo min mogelijk privé met hun medespelers te maken hebben.

Tijdens de Ryder Cup verkeren ze niet alleen met elf medespelers, maar ook met een captain, vier vice-captains en een reeks onbekende begeleiders die staan te popelen op en rond de baan wijze raad te geven.

Beste prestaties

De Europese grootverdieners McIlroy en Garcia leken na hun eerste ook hun tweede partij te verliezen, maar op de laatste twee holes sleepten ze een half puntje uit het vuur.

Mogelijk zijn daardoor tijdens de Ryder Cup de laagst genoteerde spelers op de wereldranglijst vaak tot de beste prestaties in staat. Poulter faalde gisteren, maar zijn Engelse landgenoot Lee Westwood, op wiens selectie kritiek was wegens zijn slechts prestaties, won wel zijn wedstrijd.

Verwacht was dat de zachte putting greens in het voordeel van de Europeanen zouden zijn, omdat op de Amerikaanse Tour vooral wordt gespeeld op snelle glad geschoren greens.

Maar ook veel Europese putts bleven steken op enkele centimeters van de hole. Ook het feit dat de Europeanen met meer precisie kunnen slaan dit seizoen sloegen ze 67,6 procent van de afslag en op de fairway, de Amerikanen 55,3 procent bleek niet doorslaggevend. Wel het feit dat aan het einde van de dag de Europeanen als team toesloegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden