Europees kampioen dankzij de prikkels van haar vader

Een paar maanden geleden leek het nog nergens naar, vond vader en coach Ronald. Maar bij de EK toonde zevenkampster Anouk Vetter zich doodleuk de beste.

null Beeld null

Vier zevenkampsters hielp coach Ronald Vetter het afgelopen decennium aan internationale medailles. Zaterdagavond volgde de vijfde en beste van het stel, zijn eigen dochter Anouk. Ze veroverde als eerste Nederlandse zevenkampster goud bij de EK atletiek. Ze verbeterde het Nederlandse record van Dafne Schippers flink, tot 6.626 punten.

Anouk Vetter (23) groeide op rond de atletiekbaan. Haar vader (60) is een gelouterd coach, haar moeder was een uitstekende speerwerpster. Als meisje keek ze de kunst af van Karin Ruckstuhl, de eerste topatlete die haar vader voltijds begeleidde. Daarna maakte ze mee hoe Jolanda Keizer, Remona Fransen en Nadine Broersen werden gevormd tot topatletes. Dat wilde ze ook.

Coach Vetter bracht zijn dochter de grondbeginselen van de sport bij. Hij herkende haar aanleg al vroeg, maar hij besefte ook dat hij voorzichtig met haar moest zijn. Als 12-jarige kreeg ze al te maken met blessures als spierverrekkingen. 'Toen dacht ik al: dat is niet goed. Het is haar zwakke plek. Ze heeft snel pijntjes.'

'Laatbloeier'

Vanwege die fysieke kwetsbaarheid heeft Vetter zijn dochter bewust gebracht als 'laatbloeier'. Hij weet als geen ander hoe schadelijk de zevenkamp kan zijn. Ruckstuhl, Keizer en Fransen moesten door chronische blessures vroegtijdig stoppen met topsport.

Het gevaar van de zevenkamp schuilt in de spierschade die de explosieve onderdelen veroorzaken. Vetter: 'Het is bij het sprinten niet zo dat je je been neerzet en weer optilt. Nee, je gooit je been naar beneden en hij stuitert omhoog. Je doet net alsof je lichaam een keihard opgepompte basketbal is. Als je er over nadenkt, is dat waanzin. Je zou je kind van atletiek moeten afhalen.'

Dat laatste heeft Vetter niet gedaan met Anouk. Hij heeft zijn dochter onder zijn hoede genomen op sportcentrum Papendal en haar voorzichtig gebracht. Dat kon vanwege haar zeldzame aanleg. 'Als je haar kietelt, wordt ze al beter', meent trainingsgenoot en tienkamper Pelle Rietveld.

null Beeld null

Voorzichtig

De voorzichtige aanpak van haar vader (vier trainingen in twee dagen, rustdag, vier trainingen in twee dagen, rustdag, zondag rustig uitlopen) deed wonderen voor Vetter. In 2014 scoorde ze 6.316 punten, in 2015 kwam ze tot 6.458.

Beide Vetters trokken in mei met hoge verwachtingen naar het Oostenrijkse Götzis, in de hoop dat ze in de buurt van Schippers' nationale record zou kunnen komen: 6.545. Het werd een deceptie. Ze bleef steken op 6.282 punten. Deelname aan de EK leek vader zinloos, ondanks Anouks wens mee te doen. 'Soms moet je als coach impopulaire beslissingen nemen', zei Vetter.

Hij besloot zijn dochter uit te dagen. Hij zou haar belonen met EK-deelname als zij in trainingen progressie zou tonen. Dat was hard nodig, bleek uit videoanalyses van haar zevenkamp in Götzis. Op technisch gebied klopte er volgens de coach weinig.

Op de 100 meter horden kwam Anouk steeds te dicht op de horden door de grote passen die ze maakte. Bij hoogspringen liet ze haar snelheid in de laatste twee passen juist zakken, van zes meter per seconde naar vier, waardoor ze volgens haar vader 'dood' op de lat viel. Bij kogel stond ze te lang stil op één been voordat ze stootte. 'Het leek wel de imitatie van een ballerina.' De 200 meter rende ze 'als een schijterd'. Bij verspringen remde ze in de laatste passen van haar aanloop af, wat bij de sprong decimeters scheelde. En bij speerwerpen was de werphoek verkeerd.

De afsluitende 800 meter weigerde ze zelfs te lopen. Vetter: 'Ze wilde niet meer. Het had zo veel emoties gekost. Ik weet hoe belangrijk het is om de zevenkamp af te maken. Daar word je groot van, vind ik. Pas een minuut voor het startschot liep ze het veld op.'

De scherpe kritiek van vader Vetter bleek niet aan dovemansoren gericht. Anouk pikte de technische tips op en kreeg haar beloning. In Amsterdam resulteerde dat in een respectabele reeks met maar liefst vier persoonlijke records: op horden (13,29), kogel (15.69), speer (55.76) en ver (6.38). Dankzij haar 1.74 meter bij het hoogspringen en een rappe 200 meter (23.89) wist ze al voor aanvang van de 800 meter dat de titel haar nauwelijks kon ontgaan.

Beschaamd

Vetter stortte na haar 2.21,50 ter aarde, uitgeput, gelukkig en ook licht beschaamd over die trage tijd. Ze is Karin Ruckstuhl en de andere heldinnen uit haar jeugd voorbijgestreefd. Ze weet dat ze bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kan strijden om de medailles: met 6.626 punten staat ze op de mondiale ranglijst derde.

En haar vader is trots als een pauw. Al wist hij meteen wat nóg beter zou kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden