Europarlement tegen beperking buitenlandse voetballers

Het Europees Parlement is tegen het plan van de wereldvoetbalbond FIFA dat elk profelftal minstens zes spelers van de eigen nationaliteit moet opstellen....

ANP

Zo'n plicht is tegen het vrije verkeer van werknemers in Europa, vinden de parlementsleden. Het parlement pleit voor een andere regel: van elke 25 voetballers bij een club moeten er minstens vier zijn opgeleid bij de eigen club en minstens vier bij clubs uit de eigen divisie.

De FIFA stemt eind mei over haar plan bij een congres in Australië. ‘We stevenen af op een botsing. Ik hoop dat de FIFA eieren voor zijn geld kiest’, zei PvdA-Europarlementslid Emine Bozkurt.

De meerderheid van het parlement pleitte donderdag voor een andere regel, de de zogenaamde ‘home grown players’ rule: van elke 25 voetballers bij een club moeten er minstens vier zijn opgeleid bij de eigen club en minstens vier bij clubs uit de eigen divisie.

Toine Manders (VVD): ‘Het parlement geeft een sterk signaal aan de FIFA dat het geen regels kan stellen waarbij het de Europese sociale en economische regels negeert.’

FIFA-president Sepp Blatter wil met zijn plan het groeiend aantal buitenlandse spelers bij profclubs beperken. De FIFA beslist eind mei bij een congres in Australië. PvdA'ster Emine Bozkurt: ‘We stevenen af op een botsing. Ik hoop dat de FIFA eieren voor zijn geld kiest.’

Spelersmakelaars
Het Europees Parlement pleitte donderdag verder voor EU-wetgeving op spelersmakelaars in het voetbal. Voor die beroepsgroep zijn duidelijke kwalificaties nodig om misbruiken tegen te gaan, aldus het parlement.

Het parlement vraagt verder een onderzoek naar de toekomst van sportloterijen, zoals de Lotto. De vrees is dat dergelijke organisaties gaan lijden onder grote commerciële wedkantoren. De sportclubs zouden dan weinig of geen geld meer kunnen geven aan sportclubs. ‘Liberalisering van de loterijen mag absoluut niet ten koste gaan van onze jonge sporters’, aldus Bozkurt.

De Europese Unie krijgt bevoegdheid op het gebied van sport zodra het nieuwe EU-verdrag in werking treedt. Dat is naar verwachting op 1 januari 2009.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden