Euro Hockey League moet tv-evenement worden

Hockey zoals het nooit is vertoond. Onder dat prestigieuze motto slaat de Euro Hockey League (EHL) vrijdag af. HGC heeft de primeur en organiseert komend weekeinde het eerste toernooi, waarin ook Rotterdam te gast is....

De EHL is de opvolger van de Europa Cuptoernooien voor landskampioenen en bekerwinnaars, en heeft de pretentie uit te groeien tot een soort Champions League. Veel is afgekeken van het miljoenenbal van de voetballers, al is er voor de hockeyers nog geen enkele reden zich rijk te rekenen.

De winnaar van het Europese toernooi, waaraan 24 clubs deelnemen, ontvangt een bescheiden premie van 20 duizend euro. Verder neemt de organisatie, die in handen is van het Nederlandse sportmarketingbureau Pro Sport, de reis- en verblijfkosten voor haar rekening. Het totale budget bedraagt circa drie miljoen euro, waaraan hoofdsponsor ABN Amro ongeveer de helft bijdraagt.

De Europese Hockey League, die de registratie van de wedstrijden in eigen beheer heeft, moet vooral een tv-evenement worden. Spectaculaire beelden worden op voorhand beloofd. Minimaal negen camera’s zijn per duel beschikbaar en tijdens de finale, met Pinksteren, zal dit aantal tot vijftien worden opgevoerd. Net 5 heeft in Nederland de live-uitzendrechten.

Behalve met veel slow motions en graphics wil de EHL het hockey oppimpen met behulp van camera’s in de helmen van de keepers en draagbare microfoontjes bij coaches en scheidsrechters, zodat hun op- en aanmerkingen ook thuis hoorbaar zijn. Verder zijn er plannen de spelers te volgen tot in de kleedkamer.

Interessanter zijn vooralsnog de aangepaste spelregels, waarmee in dit toernooi wordt geëxperimenteerd. De belangrijkste daarvan is dat een wedstrijd niet uit twee helften, maar uit vier kwarten bestaat. Halverwege de eerste en de tweede helft wordt het spel tweeënhalve minuut stilgelegd. De echte rust telt nog zevenenhalve minuut.

Volgens Maurits Hendriks, die als adviseur nauw betrokken was bij de EHL-opzet, hoeven de topspelers dankzij die extra rustpauzes minder te wisselen en kunnen ze meer speelminuten maken. Maar hij geeft toe dat die onderbrekingen ook zeer geschikt zijn voor reclameboodschappen.

Nieuw is dat een groene kaart na een eerste (lichte) overtreding meteen uitsluiting voor twee minuten betekent en een gele kaart altijd met vijf minuten bankzitten wordt bestraft. Daarnaast wordt de klok bij een strafcorner automatisch 45 seconden stilgezet, om het tijdrekken tegen te gaan. Een verdediger die voortijdig uitloopt, moet zich bovendien op de doellijn laten vervangen door een teamgenoot.

Nieuw is ook de zogenoemde penalty shoot out, die in de plaats komt van de strafballenserie bij gelijk eindigen na verlenging. Van beide clubs mogen drie spelers vanaf de 23-meterlijn alleen op de doelman afgaan. Ze krijgen dan acht seconden om te scoren.

Het is nog maar de vraag of die laatste variant komend weekeinde al te zien is. In de eerste ronde wordt namelijk volgens een poulesysteem gespeeld en gaan per groep twee van de drie clubs door naar de achtste finales.

Bij gelijk eindigen telt eerst het doelsaldo, dan het aantal gescoorde treffers en vervolgens het onderlinge resultaat, voordat de penalty shoot out aan bod komt. De rest van het toernooi wordt gespeeld volgens het knock-outsysteem en dan is een onbeslist waarschijnlijker.

In Wassenaar komen 12 van de 24 gekwalificeerde clubs in actie. Rotterdam neemt het zaterdag op tegen Atlètic Terrassa (Sp) en speelt zondag tegen het Schotse Grange HC. Gastheer HGC heeft het slecht getroffen en ontmoet de Duitse kampioen Der Club an der Alster en Waterloo Ducks, dat zes Belgische internationals telt.

Volgende week debuteert Bloemendaal in de EHL. De kampioen speelt in Antwerpen tegen Uhlenhorst (Dui) en Grunwald (Pol). De zestien ploegen die deze eerste ronde overleven, spelen met Pasen een achtste finale en bij winst tevens een kwartfinale. De halve finales en de eindstrijd hebben op 10 en 11 mei plaats. Waar die worden gehouden, is nog onbekend.

ABN Amro opteerde aanvankelijk voor het Wagener Stadion in Amstelveen. Maar Amsterdam, de club die anderhalf jaar geleden de eerste stoot gaf tot de EHL, miste in de Nederlandse competitie de play-offs en kwalificeerde zich niet. De bedoeling is nog steeds het slottoernooi in Nederland te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden