Eurlings krijgt VOG en mag in bestuur NOCNSF blijven, ondanks mishandelen ex

Camiel Eurlings kan, ondanks een werkstraf voor het mishandelen van zijn ex-vriendin, aanblijven als bestuurslid van sportkoepel NOCNSF. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft hem een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verleend. Bestuursleden van NOCNSF moeten sinds kort zo'n verklaring kunnen overleggen, een direct gevolg van de mishandelingsaffaire waarbij Eurlings was betrokken.

null Beeld anp
Beeld anp

Een woordvoerder van NOCNSF bevestigt dat Eurlings een VOG heeft ingeleverd, net als de rest van het bestuur en de directie. De verklaringen kwamen op 15 augustus binnen. 'Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen', zegt NOCNSF-directeur Gerard Dielessen in het AD, dat de goedkeuring van Eurlings woensdag meldde.

Camiel Eurlings kreeg in de zomer 2015 ruzie met zijn toenmalige vriendin. Zij liep daarbij naar eigen zeggen een gebroken elleboog, een hersenschudding, een gescheurde oorlel en kneuzingen op. De zaak werd, mede vanwege de bekendheid van de voormalige CDA-minister en oud-KLM-topman, in samenspraak met beide partijen achter gesloten deuren behandeld. Eurlings ging in maart akkoord met een werkstraf die hij volgens het Openbaar Ministerie 'naar behoren' afrondde, al is onbekend wat hij daarvoor precies heeft moeten doen.

In de top van NOCNSF leidde de kwestie rond Nederlands hoogste vertegenwoordiger in de sport - Eurlings is het enige Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité - tot onrust. Het bestuur van de sportkoepel vroeg hem afgelopen voorjaar zich terug te trekken als bestuurslid, totdat duidelijk was of zijn ex-vriendin verdere gerechtelijke stappen wilde ondernemen. Eurlings ging daar niet op in en zei dat hij zich onschuldig achtte.

Voorbeeldfunctie

Toch besloot NOCNSF een VOG te verbinden aan het aanblijven van Eurlings en de andere bestuurders. Als top van de nationale sportkoepel hebben bestuursleden en de directie van NOCNSF een voorbeeldfunctie, zeggen zij zelf. Al langer vragen sportverenigingen om wat voorheen een 'bewijs van goed gedrag' werd genoemd, om na te kunnen gaan of vrijwilligers zich niet schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling. De transactie vanwege zijn mishandelingszaak staat vermeld in Eurlings' justitiële documentatie (voorheen strafblad), wat voor een belemmering had kunnen zorgen voor het verkrijgen van een VOG.

Eurlings is, net als de andere bestuurders van NOCNSF, aan een algemeen screeningsprofiel onderworpen. Hij is daarbij getoetst aan alle acht risicogebieden, waaronder 'personen'. De screening heeft tot doel 'de kwetsbaren in de samenleving te beschermen.'

Eurlings is er volgens zijn woordvoerder Jan Driessen altijd van uitgegaan dat hij de VOG zou krijgen. Toch betwijfelden twee strafrechtadvocaten in de Volkskrant of hij zou worden goedgekeurd door Justitie. Volgens de Rotterdamse strafrechtadvocaat Joost van Breukelen lag een weigering voor de hand, omdat Eurlings als bestuurslid 'omgaat met mensen en het feit nog relatief jong is.' Ferdinand Verweij van 3 Advocaten in Amersfoort stipte aan dat de mishandeling in het justitieel dossier van Eurlings vermeld staat. Tegelijk betreft de mishandeling een privékwestie, zei hij. 'En hoe groot is de kans dat hij tijdens een vergadering met een collega op de vuist gaat?'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft nu besloten dat de mishandeling waarvoor Eurlings is gestraft hem niet in de weg hoeft te staan als bestuurslid van NOCNSF. Met andere woorden: het valt volgens Justitie niet te verwachten dat Eurlings door het lint gaat op zijn werk en een collega-bestuurslid van de sportkoepel aanvalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden