Estafetteploeg pakt als vanouds goud op 4x100 vrij

Het abonnement van de Nederlandse zwemsters op de Europese estafettetitel 4 x 100 meter vrije slag leek de laatste jaren opgezegd. Na 2008 werd er door de zwemploeg uit het beste sprintland van Europa geen continentaal goud gewonnen. Er was olympisch goud in 2008, de wereldtitels in 2009 en 2011 waren voor Nederland, maar nieuwe Europese triomfen werden opvallend genoeg niet geboekt.

John Volkers
Nederlandse estafetteploeg wint goud. Beeld epa
Nederlandse estafetteploeg wint goud.Beeld epa

Maandagavond in Londen werd gebroken met die mindere, maar zeker niet magere tijd. Daarvoor waren het WK-zilver van 2015 en het olympisch zilver van 2012 te fraai gepolijst. In Londen moest echter wel een vlekje worden weggewerkt. Die klus werd met overgave geklaard door het kwartet Maud van der Meer, Femke Heemskerk, Marrit Steenbergen en Ranomi Kromowidjojo.

Het viertal, twee routiniers met twee jongeren (Van der Meer en de 16-jarige Steenbergen), greep met vier seconden voorsprong de Europese kroon op het meest begeerde aflossingsnummer. Het was de achtste Europese titel voor Nederland uit de zwemgeschiedenis. De eerste werd in 1931 (met Willy den Ouden, Marie Braun, Trude Baumeister en Marie Vierdag) in Parijs gewonnen. De vrouwen uit die tijd, onder wie de latere filmster Willy den Ouden, zetten de toon voor de Nederlandse traditie op het crawlnummer, de 4 x 100 vrij.

Kroonjaar 2008

De vrouwen van nu kijken vooral naar het kroonjaar 2008. Toen werd in Peking olympisch goud veroverd. Toen werd in Eindhoven het wereldrecord gepakt (3.33,62) en het Europese goud gedolven. Het was een ploeg die door de inmiddels naar Australië vertrokken hoofdcoach Jacco Verhaeren was geboetseerd naar het model van eenheid en teamspirit. Het kwartet heette naar hun successen de Golden Girls. Het team bestond uit Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis.

Heemskerk, met 28 het blijvertje van het stel, vertelde maandag, na de titel, nog eens van de jaren dat het in Europa mis ging. 'In 2010 had Ranomi hersenvliesontsteking, was Marleen zwanger en had Inge last van de schouders. In 2012 deden we niet eens mee, dat was vanwege de aanloop van de Olympische Spelen. En in 2014, in Berlijn, was Ranomi er niet bij. Toen werden we tweede.'

Marrit Steenbergen: 'ik moet me niet laten opfokken'

Hét zwemtalent van Nederland oogt koel, maar zelf vindt Marrit Steenbergen, net 16 jaar, dat ze assertiever moet worden. Lees hier het interview (+).

Individuele sport

Heemskerk staat bekend om haar scherpe geheugen voor cijfers, namen en plaatsen. Zij was er in elk geval altijd bij. Haar kracht op de vrije slag komt meestal tot uiting in de aflossingsraces. Met zijn vieren jagen op een medaille en een toptijd geeft haar een kick, zelfs als ze al een jaar of tien voor zo'n ploeg wordt opgeroepen. Heemskerk vindt voor haar land zwemmen een eer.

Kromowidjojo, de tweevoudig olympisch kampioen van 2012 (50 en 100 meter vrij), ontbrak sinds 2008 in de ploeg wanneer die een gooi deed naar Europees estafettegoud. Het leek haar nooit zo te deren. Toen zij met het Nederlandse kwartet de grote vier successen binnen had, de Europese titel, de wereldtitel, het olympisch kampioenschap en het wereldrecord, richtte zij zich vooral op persoonlijk succes. Zwemmen is een individuele sport, ze zal het niet zeggen maar wel denken.

Mix van routiniers en jonge meiden

Coach Verhaeren zag in 2007 de mogelijkheden van zijn crawlsprinters. Ook toen was er een mix van twee routiniers (Veldhuis en Dekker) met twee jonge meiden. De gedachte van Verhaeren klopte destijds volkomen. Maandag wees Kromowidjojo na het Europese succes op de oudere en de jongere generatie binnen het team. Of dat mengsel de komende jaren nieuwe vrucht gaat dragen, valt nog te bezien. Achteraf beoordeeld waren Kromowidjojo en Heemskerk vele jaren onmisbare voorbereider en afmaker van de Nederlandse estafetteraces.

De winnende tijd van maandag, 3.33,80, was zeer acceptabel. Vorig jaar op de WK in Kazan zwom Nederland naar zilver achter het oppermachtige Australië in 3.33,67. Toen was Heemskerk met de splittijd van 51,99 de uitblinkster. Maandag was ze achttiende langzamer (52,80). Kromowidjojo was, naar de aard van haar sprintkwaliteit, drietiende sneller.

Voor de Spelen van Rio zullen de Nederlandse vrouwen nog aan scherpte winnen. Slechts startzwemster Van der Meer mag voor haar plaats vrezen. Inge Dekker keert terug. Nieuweling Robin Neumann klopt op de deur. In Rio wordt gejaagd op maximaal zilver. Australië geldt als onverslaanbaar.

Ranomi Kromowidjojo. Beeld anp
Ranomi Kromowidjojo.Beeld anp
Nederlandse estafetteploeg wint goud. Beeld ap
Nederlandse estafetteploeg wint goud.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden