Erfgoed Cruijff krijgt greep op iSkate

Mark Tuitert, winnaar en topmanager. Beeld anp
Mark Tuitert, winnaar en topmanager.Beeld anp

Het lijkt of het erfgoed van Johan Cruijff, alleen topsporters mogen topsporters aansturen, greep heeft gekregen op de grootste schaatsploeg van Nederland: iSkate. Woensdag maakte de Groningse organisatie bekend dat Mark Tuitert, de olympisch kampioen van 2010, per direct de commercieel directeur is.

Dat hij een man is die à la Edwin van der Sar bij Ajax, deuren kan openen die voor anderen gesloten blijven, stond er niet bij.

Maar het is een van de neveneffecten van de aanstelling van een voormalig topsporter in de leiding van een topsportbedrijf. iSkate is een topsportbedrijf met vijf filialen, de sprinters van Beslist.nl , de sprintsters van Afterpay, de allrounders van Koopjesdrogisterij.nl, de marathonploeg en een jeugdopleiding.

De 130 schaatsers, een completer sportbedrijf bestaat er in Nederland denkelijk niet, wordt aangevoerd door vier directeuren die allen uit de topsport komen. De achtergrond van Tuitert, in 2014 nog vijfde op de olympische schaatsmijl, is genoegzaam bekend.

Yuri Solinger, de oprichter van iSkate, schaatste vier jaar voor TVM, de ploeg van Kemkers, Wüst en Kramer. Hij werd in 1999 de een na beste bij de WK voor junioren in Noorwegen, maar brak in tien jaar bij de senioren nooit echt door. Rhian Ket werd in 2010 Nederlands kampioen op de 1.500 meter. Edwin van Calker, de technisch directeur sinds deze zomer, deed als bobsleeër driemaal aan de Spelen mee.

Tuitert deed ervaring op bij Young Capitol en keert nu terug in de schaatswereld bij iSkate. Beeld anp
Tuitert deed ervaring op bij Young Capitol en keert nu terug in de schaatswereld bij iSkate.Beeld anp

Oud-toppers leiden

Het is puur beleid van iSkate om het management in handen te geven van oud-toppers. Het is in Groningen: én én. Niet of of. Alleen topsporters die bewezen hebben gevoel te hebben voor management komen in de leiding. Managers zonder topsportverleden hoeven niet te solliciteren. Het is de methode-Cruijff zoals die nu van toepassing is bij Ajax. Met wisselend resultaat menen velen.

De managementkwaliteiten van de iSkate-directie zijn bewezen. Van Calker runde zijn bobteam: dat is veel doen voor weinig geld.

Ket, alom genoemd als de talentvolste bestuurder van schaatsbond KNSB, leidde vorig jaar het team van New Balance, met wereldkampioene Irene Schouten.

Solinger vond na 2009 zijn weg in een wereld die al volkomen volgeboekt leek met commerciële initiatieven.

Klaargestoomd

Wat goed is komt snel. Zo moet de entree van Mark Tuitert geduid worden. Hij werkte een jaar voor de uitzendorganisatie Young Capital. Hij deed daar marketing en sales.

Hij leerde juridisch denken door de Europese procedure die hij, met Niels Kerstholt, tegen de Internationale Schaatsunie (ISU) voerde om het uitsluiten van het commerciële initiatief van Icederby (schaatsen om geld op een 250-meterbaan). Die zaak sleept. Tuitert had zelf voor dat Arabische geld willen schaatsen, maar heeft daar nu een streep onder gezet.

De oud-schaatser (35) is in recordtijd klaargestoomd voor zijn directietaak. Hij zal omarmd worden in de wereld die hij met opzet een jaartje van afstand bekeek. De schaatsbond (KNSB) zal geïnteresseerd toeschouwer zijn bij dit alles.

De bond moet per 1 januari een nieuwe directeur aantrekken, voor de vertrekkende ex-ANWB-man Paul Sanders. Schaatsbloed maakt een aanstelling zoveel eenvoudiger in deze in zichzelf gekeerde wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden