Erelid uit Amsterdam keert na bijna twintig jaar terug in De Kuip

Hij heeft zich op de zuidelijke oever van de Maas altijd meer dan thuis gevoeld, Ruud Gullit (41). Maar als de jonge speler-trainer van Chelsea en als coach van Newcastle United riep zijn werkwijze legio vraagtekens op....

De man die de volstrekt onbegrijpelijke term 'sexy voetbal' bedacht, de Amsterdamse wereldburger Ruud Gullit, wordt de nieuwe trainer van de Rotterdamse volksclub Feyenoord. Een totale verrassing is het niet, zijn terugkeer naar de stad waar daden zwaarder wegen dan woorden.

Erelid van Feyenoord was hij al. Voorzitter Van den Herik heeft in Gullit altijd een ideale ambassadeur gezien voor een club die ondanks de omvang in sommige opzichten grandeur mist. Gullit op zijn beurt bewaart dierbare herinneringen aan zijn periode als speler van Feyenoord.

Amsterdam is zijn stad, maar Ajax is nooit zijn club geworden, of geweest. De nuchterheid van Feyenoord raakte in de jaren tachtig een gevoelige snaar.

De liefde was wederzijds: nooit stelde Gullit zich als voetballer in De Kuip hooghartig op. Hij was eerder waterdrager dan vedette, en meer werkpaard dan paradepaard, dravend aan de hand van een andere Amsterdammer die tijdelijk uitweek naar Rotterdam, Johan Cruijff.

Waar Cruijff op de zuidelijke Maasoever altijd de Amsterdammer bleef, de Ajacied vooral, werd Gullit door het legioen volledig geaccepteerd. Hoewel hij het shirt van de club slechts drie jaar droeg, van 1982 tot 1985, sloot Feyenoord hem in de armen.

De club schonk hem in 1995 tijdens een ceremonie in De Kuip een seizoenkaart voor het leven. Gullit reageerde ontroerd en zei dat Feyenoord de belangrijkste club in zijn leven was geweest.

Met de Italiaanse club waarmee hij de meeste successen vierde, AC Milan, was hij een jaar tevoren in een wedstrijd tegen Ajax in Amsterdam genadeloos uitgefloten. Ook dat kleurde zijn mening. Gullit heeft zich in De Kuip altijd thuis gevoeld.

Met Gullit heeft Feyenoord een trainer gecontracteerd die zijn naam wereldwijd als speler vestigde, en dat als trainer (nog) niet heeft gedaan. Bij zowel Chelsea, waar hij wel de FA Cup won, als Newcastle United vertrok hij tot vreugde van velen. Voldaan sprak hij in 2002 over zijn 'leven zonder stress', totdat hij zich op de golfbaan liet strikken door Willem van Hanegem om (jeugd)coach bij de KNVB te worden.

Amper begonnen bij de KNVB en binnenkort al weer uit Zeist verdwenen, ook dat is Gullit, grillig en wispelturig. Tot voor kort wees hij aanbiedingen van clubs resoluut van de hand.

'Trainers van een club krijgen hartaanvallen en worden snel grijs. Dat heb ik er niet voor over.' Dat zei hij in maart 2003, tien maanden voordat bekend werd dat hij is gestrikt door Feyenoord, de club met wie hij in grote lijnen de visie op voetbal deelt.

De afgelopen jaren bekritiseerde Gullit als NOS-commentator vaak het spel van Nederlandse ploegen, vanwege de grote nadruk die volgens hem wordt gelegd op de schoonheid en de aanval. Gullit mag dan van Feyenoord houden, zijn gedachtegoed is gevormd in Italië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.