Eredivisie voor 31 miljoen euro in het rood

De achttien voetbalclubs op het hoogste Nederlandse niveau bieden de financiële crisis redelijk het hoofd, maar zonder de verkoop van spelers zijn ze nog altijd kansloos. Gezamenlijk leed de eredivisie vorig seizoen een verlies van 31 miljoen euro, 2 ton meer dan het seizoen ervoor.

Beeld anp

Dat stelt voetbalbond KNVB in 'Het seizoen in cijfers', de jaarlijkse rapportage die wordt opgesteld in samenspraak met de ere- en eerste divisie.

De clubs gaven in 2013/2014 bijna evenveel uit als het jaar ervoor. De bedrijfslasten (onder meer loon- en wedstrijdkosten) stegen even hard als de omzet: 0,5 procent. Dat geldt ook voor de verkoop van spelers en de afschrijving op al gekochte spelers, hoewel dat getal los staat van de 31 miljoen verlies.

Transferinkomsten

De KNVB laat transferinkomsten buiten beschouwing, omdat clubs deze niet kunnen voorspellen bij het opstellen van hun begroting. De Volkskrant telt deze wel mee en kwam vorige maand tot 3,1 miljoen euro winst voor de eredivisie. Waar de KNVB de clubs analyseert die vorig seizoen in de eredivisie speelden, keek de Volkskrant hoe de eredivisieclubs van nu vorig seizoen presteerden, ook als ze nog in de eerste divisie actief waren.

Al met al verandert er weinig in de toplaag van het betaald voetbal, hoewel eredivisiedirecteur Jacco Swart positief is gestemd. Hij prijst de eredivisie die er 'in financieel uitdagende tijden' niet op achteruit is gegaan, hoewel de onderlinge verschillen tussen de clubs groot zijn. Wel konden alle clubs een plusje achter hun transferbeleid invullen, net als in de eerste divisie.

Daling

Het bedrijfsresultaat in de eerste divisie daalde met 15 procent tot 7,5 miljoen verlies. Volgens Marc Boele, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie, bezuinigen clubs 'maximaal', al sneed maar de helft van de clubs in de salariskosten.

In de eredivisie namen de loonkosten af, onder meer doordat clubs het basissalaris van spelers met 7 procent terugschroefden. In 2009/2010 waren de clubs nog 143 miljoen aan spelerssalarissen kwijt, vorig seizoen 118.

Een eerstedivisieclub betaalt jaarlijks 785 duizend euro aan spelerslonen. Achilles'29 en de beloftenteams van Ajax, PSV en Twente zijn niet in de berekening meegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden