Er wordt over de Vlaamse keien gerost: het wielerseizoen is begonnen

Peter Winnen
Peter Winnen Beeld  Pauline Niks
Peter WinnenBeeld Pauline Niks

Het heet dat het wielerseizoen pas echt is begonnen als er over die vermaledijde Vlaamse kasseien wordt gerost. Sterker nog, pas dan hangt de belofte van een voorjaar in de lucht. Al wat voorafging was spielerei in de woestijn. Hooguit een testje om de benen op te warmen. In januari was het bij de Tour Down Under veertig graden. Het hoofd van de wielerliefhebber staat dan nog niet naar zulke temperaturen. Mathieu van der Poel moest eerst nog wereldkampioen veldrijden worden.

Maar we zijn begonnen. Afgelopen weekend werden in Vlaanderen de wielerspelen officieel geopend met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Zelfs de polaire vortex kon het ontsteken van het vuur niet tegenhouden. Als het op hardfietsen aankomt is Vlaanderen toch een beetje het oude Griekenland.

Ik vernam klachten in de Vlaamse pers op maandagochtend. De opening zou lauwtjes geweest zijn. De koers had meer weg van voorzichtig aftasten dan van een frisse bokspartij. Geen Vlaamse winnaars op eigen grond ook, en dat vooral baarde zorgen. Een soort van crisisberaad volgde in de vorm van een internetpoll. Geen klachten in de Nederlandse pers. Met Dylan Groenewegen als winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne was er ook geen reden tot klagen.

Groenewegen won Kuurne-Brussel-Kuurne. Beeld anp
Groenewegen won Kuurne-Brussel-Kuurne.Beeld anp

Ik keek naar de Omloop Het Nieuwsblad terwijl door het glas van een grote pui warm zonlicht op me viel. Niet mijn eigen pui, overigens. Ik woon tijdelijk elders omdat renovatiewerkers mijn huis onbewoonbaar hebben gemaakt. Maar visueel ervoer ik de snijdend koude oostenwind, en dat was mooi. De reële kou was voor de jeugd.

In de kopgroep reed ene Wout van Aert, de verse wereldkampioen veldrijden. Dat die zich tijdens het veldritseizoen al probeerde te transformeren tot een wegrenner wist ik, maar dat het zo snel kon gaan verbaasde me. Ik kon mijn ogen niet van deze prachtige atleet afhouden. Wout van Aert bracht een vreemde lente naar Vlaanderen.

Wout van Aert (L), wereldkampioen veldrijden, en Oliver Naesen (M) gaat langs de Muur van Geraardsbergen Beeld anp
Wout van Aert (L), wereldkampioen veldrijden, en Oliver Naesen (M) gaat langs de Muur van GeraardsbergenBeeld anp

Tom Boonen, gewezen specialist in Vlaamse lentes, was het ook niet ontgaan: 'Ik vind Van Aert meer aanleg hebben voor het wegwielrennen dan Van der Poel. Hij heeft gewoon iets meer weg-body.'

Dat valt nog te bezien. Mathieu van der Poel transformeert zich momenteel tot mountainbiker met het oog op Tokio 2020. In 2021 wint die gewoon de Omloop Het Nieuwsblad.

Mathieu van der Poel Beeld anp
Mathieu van der PoelBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden