Er is zwaar geïnvesteerd in de miniploeg

Schaatser Bart Veldkamp gaat voor de vijfde keer naar de Winterspelen. Hij is het vierde lid van de Belgische olympische miniploeg....

Een 400 meter kunstijsbaan hebben ze niet in België. En van talenten en doorzetters in het snowboarden en bobsleeën werd de laatste jaren niets vernomen. Daarom presenteerde het Belgisch Interfederaal Olympisch Comité vorige week een miniploeg voor de Winterspelen van Turijn.

Zelfs na de uitbreiding met de ultimo aangewezen schaatser Bart Veldkamp komt België qua omvang slechts aan een twaalfde van de Nederlandse afvaardiging.

Het team van chef de mission dr. Renno Roelandt – hij combineert het sportmedische werk met de leidinggevende en representatieve jobs – telt vier sportlieden: Veldkamp, de kunstrijder Kevin Van der Perren en de shorttrackers Pieter Gysel en Wim De Deyne.

Het had erger gekund, spraken Belgische insiders in Hasselt. In 1988 ging hun kunstrijdster Katrien Pauwels in haar eentje naar Calgary. Twintig jaar eerder was België, in Grenoble, niet eens vertegenwoordigd.

‘Er is zwaar geïnvesteerd’, sprak Roelandt. Kunstrijder Van der Perren, de nummer acht van het voorbije WK in Moskou, wordt nadrukkelijk gesteund. Zijn trainster Eva Vandecaveye ontvangt een salaris van de Belgische overheid. De Nederlandse coach van de shorttrackers, Jeroen Otter, staat ook op de loonlijst.

Aan die investeringen worden fikse eisen gesteld. ‘We gaan de lat hoog leggen’, aldus Roelandt. ‘Van der Perren staat op zeven in de world ranking van zijn sport, Gysel op acht en De Deyne op negen.’ Hij noemde dat trio in Hasselt ‘topatleten’ en zag hen in de topacht van hun toernooien eindigen. Over Veldkamp had hij het niet.

Over medailles wordt, in tegenstelling tot de situatie bij de met successen verwende noorderburen, niet gesproken. In 1998 werd het land voor het laatst aangenaam verrast bij de Winterspelen. Toen won Nederbelg Bart Veldkamp in Nagano brons op de 5 kilometer.

Wie denkt dat de Belgen nooit een grote medaille hebben gewonnen: in 1948 veroverde het kunstrijpaar Micheline Lannoy en Pierre Baugniet olympisch goud.

Het land der zuiderburen zucht tegenwoordig onder de geringe belangstelling voor de olympische sporten. Grote sponsors zijn er niet te vinden.

Vier sportkoepels in het communautaire land verdringen elkaar. Het bestuur van het BOIC wordt vermolmd geacht. De bureaustaf heeft te veel dienstjaren.

De olympische bijeenkomst in Hasselt, op de ijsbaan De Schaverdijn, was vrijdag bepaald armoedig te noemen in vergelijking met de Nederlandse aftrap te Nieuwegein. Daar werden op 2 januari 1200 gasten gadegeslagen door een bataljon aan journalisten. In Hasselt was de belangstelling beperkt en de ontvangst bleek.

Het past bij de geringe interesse van de Belgen voor de Winterspelen. De Belgische televisie zal slechts op 19 februari, de dag dat Van der Perren zijn kür schaatst, in de lucht zijn.

Voor de andere dagen zijn de uitzendrechten niet gekocht en wordt het Belgische tv-publiek naar de Nederlandse NOS, de Duitse ZDF en naar Eurosport verwezen. Van der Perren: ‘Ik ben dankbaar dat mijn verrichtingen door de Belgische televisie worden gevolgd.’

De 23-jarige kunstrijder geldt als de kopman van de ploeg die onverwacht groter had kunnen zijn. Volgens olympisch attaché Eddy De Smedt kreeg België een uitnodiging met het curlingtoernooi mee te doen. Dat zou vijf deelnemers extra hebben betekend.

‘Maar wij hebben helemaal geen curlingspelers’, had De Smedt geantwoord. ‘Kunnen mijn schaatsers dat dan niet erbij doen?’, stelde shorttrackcoach Otter voor.

Intussen kreunde de chef de mission over het vooruitzicht dat Veldkamp toegevoegd zou worden. ‘Dan moet ik al op 31 januari naar Italië. Ik heb nog een eigen bedrijf te runnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden