Er is maar een favoriet: Tom Boonen

Een week voor de Ronde van Vlaanderen was het volgens goede traditie zoeken naar favorieten. Zelfs Tom Boonen deed eraan mee....

Van onze verslaggeefster

Dat Erik Dekker indruk maakte in het Critérium International, dat JuanAntonio Flecha als enige renner twee dagen van het Vlaamse wielerweekeindevooraan meestreed voor de overwinning, dat George Hincapie koos voor eenalternatieve voorbereiding en dat Alessandro Ballan weliswaar moeite hadtijdens de E3-Prijs Harelbeke zijn wiel te houden, maar dat de Italiaan welde beslissing forceerde, het deerde Boonen weinig.

'Als ik echt aanzet, kan er niemand volgen', zei hij vol bravoure inHarelbeke. De concurrentie wist ook dat er niets van gelogen was. 'Ik bennog van niemand onder de indruk', zei hij ook nog. Dat was ook niet ver vande waarheid.

Woensdag speelde de wereldkampioen tijdens Dwars door Vlaanderen met hetpeloton en nam hij nog genoegen met een ereplaats. Zaterdag zette hij deconcurrentie naar zijn hand, sprong hij met gemak in het wiel van Ballantoen die op de Paterberg versnelde en sprintte hij met grote envoud naarde zege. De Italiaan werd tweede, Aart Vierhouten op meer dan een minuutderde.

Het was voor het derde achtereenvolgende jaar dat Boonen won inHarelbeke. Alleen Rik van Looy en Jan Raas zetten eerder zo'n reeks neer.Van Looy won de generale repetitie voor Vlaanderens Mooiste wel vier keer.

Er lijkt weinig dat Boonen van een tweede zege in de Ronde vanVlaanderen af kan houden. Zelfs in zijn ploeg, met Filippo Pozzato en PaoloBettini, zijn de afspraken nu al duidelijk, zei de Belg. 'Iedereen moetalles doen voor mij.'

Net over de grens werd Erik Dekker tweede in het CritériumInternational. Daardoor hoeft Dekker zijn laatste seizoen niet zonder zegeaf te sluiten. In de regen won hij de eerste etappe door Ivan Basso enAndrej Grivko te verslaan in de eindsprint.

Een dag verspeelde hij de leiderstrui aan Basso in de ochtendetappe,waarin negen korte klimmetjes waren opgenomen, door een krampaanval. In deafsluitende tijdrit over 8,3 kilometer werd hij twaalfde. Ook daarin werdhij geveld door kramp.

Met de vorm voor de Ronde van Vlaanderen zat het wel goed, constateerdeDekker desondanks. Hij zal samen met Flecha kopman zijn van Rabobank.'Omdat de Belgen op zoek zijn naar een mogelijke tegenstander voor Tom, zalmijn naam wel vallen. Ik vind het best.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden