Er ís iets aan de hand, maar wat?

Oud-Ajacied John Veldman ontkent ten stelligste dat hij bestuursleden van het pensioenfonds CFK heeft bedreigd om zijn uitkering in één keer uitbetaald te krijgen....

Het CFK-bestuur meldde woensdagavond, naar aanleiding van een op handen zijnde publicatie in het Algemeen Dagblad, in een kort persbericht dat de politie is ingelicht over vermeende bedreigingen. In dat persbericht zijn overigens geen namen van voetballers genoemd.

Veldman heeft in samenspraak met advocaat Cor Hellingman besloten een rectificatie te eisen van het AD, en eventueel van het CFK. Zo ontkent hij ook gokschulden te hebben, waarvan de krant melding maakt. Daardoor zou hij in geldnood verkeren.

Profvoetballers dragen gedurende hun loopbaan tot vijftig procent van hun loon af aan de Stichting Contractspelersfonds KNVB, waaruit ze na hun carrière een gespreide uitkering krijgen. Zes spelers, onder wie zich behalve Veldman ook oud-Feyenoorder Van Gobbel zou bevinden, zouden het geld in één keer hebben opgeëist en daarbij dreigementen hebben geuit.

Saillant is dat Veldman tevens bestuurslid is van ProProf. De tweede vakbond voor beroepsvoetballers is een paar jaar geleden opgericht uit onvrede over de VVCS. De VVCS is weer nauw verbonden met het CFK. VVCS en CFK delen hetzelfde pand en secretariaat in Gouda. VVCS-voorman Van Seggelen is tevens bestuurslid van het CFK.

Het steekt ProProf bovendien dat de nieuwe bond geen bestuurslid levert aan het pensioenfonds en geen geld ontvangt van het CFK. De VVCS betaalt een deel van zijn apparaat uit een jaarlijks te ontvangen promillage van het door het fonds beheerde vermogen, dat sinds de oprichting in 1972 is gegroeid tot ruim 400 miljoen euro.

ProProf-directeur Andriessen: 'Ik ben geschrokken van de berichten. Ik wist dat Veldman zich had gemeld om zijn geld te innen, maar ik ken hem niet als iemand die dreigt met geweld. Daar geloof ik niet in.' Volgens Andriessen staat de actie van Veldman en de anderen om hun spaarloon op te eisen niet op zichzelf: 'Er gaan sterke geruchten dat het CFK-bestuur een aantal spelers toestemming heeft verleend zijn geld uit het fonds te halen. Die spelers hebben een geheimhoudingsclausule getekend. Als de geruchten waar zijn, moet de onderste steen boven. Het is Sodom en Gomorra bij het CFK.'

Betaling ineens is volgens de reglementen verboden. Veldman zou volgens Andriessen slechts hebben willen bewerkstelligen wat anderen reeds lukte. 'Maar ik distantieer me van elke vorm van geweld.'

Bestuurslid Van Seggelen van het CFK, woordvoerder omdat directeur De Vlaming ziek thuis zit, ontkent de 'illegale' uitkeringen. 'Wij volgen de reglementen, tot de laatste snik. Ik snap niet wat Andriessen durft te suggereren. Onbegrijpelijk. En verder distantieer ik me van namen en krantenberichten. We hebben alleen een summier persbericht laten uitgaan, want er ís iets aan de hand.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden