Er is echt niemand enthousiaster dan de ijsmeester van Leerdam

Het jongetje dat in 1963 half bevroren Elfstedenrijders langs het ouderlijke huis in Witmarsum zag schaatsen, kreeg dinsdag zijn droombaan in de sport....

Het verzoek voorzitter te worden, de eerste man van ‘de nationale volkssport’, had hem getroffen. ‘Puntgaaf, fantastisch en eervol’ noemde Terpstra het bij zijn presentatie dinsdag in het clubhuis van de Ankeveense IJsclub, de plaats waar in de vorige eeuw natuurijshelden als Dries van Wijhe en Bert Verduin de lauwerkrans omhangen kregen.

De Fries Terpstra bubbelde en borrelde haast over van enthousiasme. Hij noemde dat het wauwgevoel. Zelden was er in de Nederlandse sport een kandidaat-preses die zo kort hoefde na te denken over de aanbieding. Ook als hij drie tegenkandidaten had gehad, was hij bereid geweest ervoor te gaan.

De geestdrift voor schaatsen is genetisch aangelegd. Terpstra vertelde in Ankeveen van zijn vader. Die was, toen Kees Verkerk in 1969 in Inzell de fenomenale 15.03,6 op de 10 kilometer reed, thuis voor de tv van puur enthousiasme door zijn stoel gezakt. Bij de familie Terpstra uit Witmarsum is schaatsen een toverwoord.

In 2006 was Doekle Terpstra ook al gevraagd voorzitter van de KNSB te worden. Jacob Reitsma stopte toen. Maar de rasbestuurder was destijds net een jaar weg bij vakbond CNV en bezig met veel nieuwe dingen, zoals de HBO-raad. ‘Na die afzegging heb ik een slapeloze nacht gehad’, verklapte Terpstra.

Nu, bij de opvolging van de vorig jaar opgestapte Carel Paauwe, wilde hij zijn hele agenda wel uitruimen voor het werk bij de schaatsbond. Maar avond aan avond vergaderen in het land, zoals het huidige bestuur moest doen om de crisis van deze winter te tackelen, dat gaat hij niet doen. Daar is ‘het bureau’ voor, in de opvatting van Terpstra die over twee weken 53 jaar wordt.

Hij is de man die vorige week van blijdschap opsprong, toen het adviesrapport van de commissie-Schenk uitkwam. Hij had met ‘meneer Schenk’ gesproken, een ‘icoon’ voor hem. Toen Schenk zei dat het gewoon ‘Ard’ moest zijn, had Terpstra daar erg aan moeten wennen.

De nieuwe structuurschets van de commissie-Schenk wordt de leidraad voor zijn werk. Hij moet officieel in juni nog gekozen worden, maar de bondsraad heeft hem, met goedvinden van de achterban, deze week al aangesteld. Hij mag direct aan de slag. Het bestuur past op de winkel, de voorzitter werkt aan het implementeren van het nieuwe plan.

Topsport en breedtesport worden de twee kolommen waaromheen het nieuwe schaatsgebouw wordt ingericht. Schaatsen, gaf Terpstra toe, is meer dan Sven Kramer op een 400-meterbaan. Hij waarschuwde, zonder de vinger te heffen: ‘Als de topsporter denkt het af te kunnen zonder de inbreng van de vrijwilliger, heeft hij het mis. En als de vrijwilliger denkt het zonder de topsport te redden, heeft hij het ook mis.’

Terpstra wil verbinding brengen in een tot voor kort ernstig verdeeld landschap, met ijsclubs, gewesten, secties en merkenteams. Hij denkt die klus aan te kunnen. Het waarom: ‘Ik voel me prettiger bij het creëren van bruggen dan bij het slaan van kloven.’

Hij wilde van onbesproken gedrag zijn bij zijn aantreden en daarom geeft hij zijn commissariaat bij Aegon – in 2007 trad hij aan als opvolger van voormalig Volkskrant-hoofdredacteur Lockefeer – straks op. Aegon is de hoofdsponsor van de KNSB. ‘Het is het een of het ander’, in de uitleg van Terpstra.

De droombaan als sportbestuurder komt naast de sportbeleving. In 1985 en 1997 reed Terpstra de Elfstedentocht. De tweede tocht, in zware omstandigheden, vond hij een ‘echte’. Zeven minuten voor twaalf finishte hij op de Bonkevaart. Het is zijn getuigschrift in de wereld van het schaatsen. ‘En de mooiste sportdag van mijn leven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden