Epke Zonderland krijgt concurrentie van Duitse stuntsalto

Olympisch kampioen Epke Zonderland gaat het nieuwe jaar in met een tegenstander die op rekstok de wereld versteld doet staan. Zijn naam: Andreas Bretschneider. Rond de jaarwisseling veroorzaakte het nieuwste vluchtelement van de Duitse turner, een dubbele salto achterover met dubbele schroef, veel rumoer.

John Volkers
null Beeld epa
Beeld epa

De onvoorstelbaar lastige 'Bretschneider', ver boven de stok, heeft nog niet de geëigende naam gekregen, maar hij ging al wel de boeken als het eerste H-element uit het codeboek van de turnjury. Dat is goed voor een waardering van 0,8 punten. Tot nu toe was de G het hoogste 'goed' in de puntencode van de wereldturnbond FIG met 0,7.

Het kamp-Zonderland is bekend met het stuntwerk van Bretschneider. Daniel Knibbeler, coach van Zonderland: 'Een te gek element', noemt de trainer het. 'Superstoer. Andreas heeft hem stabiel gekregen. Dat maakt het uniek. Zeker omdat hij een grens heeft verlegd in de FIG-code.' De Duitser werd de afgelopen WK in China 45ste op de rekstok. Zonderland werd daar voor de tweede keer wereldkampioen. De Nederlander is al drie jaar ongeslagen op het hoge rek.

Het element heeft Zonderland weleens geprobeerd. Knibbeler: 'Voor de gein, om te voelen hoe zo iets uitpakt. Maar wij gaan hem niet doen. Wij houden vast aan onze eigen aanpak, met tweemaal twee vluchtelementen aan elkaar gekoppeld. Dat geeft een bonus van 0,4 punten.'

De Bretschneider is een doorontwikkeling van de Kovacs, de dubbele hurksalto boven de stok, maar dan zonder schroef. Later werd dat de Kolman: gehurkte dubbele salto met één schroef. Knibbeler: 'De Bretschneider is een schroef meer dan Epke met de Kolman doet. Hij is lastig, want je bent bij die schroeven achterover de stok eventjes kwijt.'

Triple

In Londen deed Zonderland de legendarische 'triple', de Cassina-Kovacs-Kolman. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat drie vluchtelementen met elkaar verbonden werden in één rekoefening. Zonderland won er goud mee met de score van 16,533.

Zijn WK-oefening van oktober in Nanning was 7,7 plus 8,525: 16,225. Bretschneider turnde bij datzelfde WK naar een score van 13,900. Zijn nieuwste spektakelstuk krikte diens score royaal op. Hij kwam in Acapulco, waar de mensen zich de handen stuk klapten, tot 15,600.

Met die score schuift de Duitser op naar het erepodium van de grote toernooien. Dit jaar wordt in april de Europese titelstrijd in Montpellier gehouden, zes maanden later zijn de WK in Glasgow. Bij dat laatste toernooi zijn de eerste tickets voor de Olympische Spelen van Rio (2016) te verdienen. De medaillewinnaars van de toestelfinales zijn direct gekwalificeerd voor de Spelen.

Andreas Bretschneider Beeld anp
Andreas BretschneiderBeeld anp

Dubbel dubbel

Tegen die tijd zal de term de Bretschneider officieel in de boeken staan. In de Duitse media vertelde de 25-jarige turner uit Chemnitz dat hij in drieënhalf jaar onvoorstelbaar veel en hard gewerkt had aan de vervolmaking ervan. Bij 800 pogingen in het turncentrum Kienbaum viel hij 792 keer. Eén procent van de pogingen slaagde. De gehanteerde methode heet 'trial and error', proberen tot je erbij neervalt. Pas toen hij zijn vluchtfase met eentiende seconde wist te verlengen kon hij de 'dubbel dubbel' boven de stok stabiel maken.

In Stuttgart liet Bretschneider hem zien, bij de DTB Cup eind november. Hij werd niet erkend. De wedstrijd zou geen officiële wereldbeker zijn geweest. Nu is het wachten op Cottbus, de wereldbeker met de titel Turnier der Meister. Daar zal de Duitser eind maart, bij een geslaagde oefening, de erkenning van zijn turnelement krijgen.

Zijn tegenstander in het oosten van Duitsland heet die dag Epke Zonderland. Die heeft ook een element achter zijn naam. De 'Zonderland' is een ingewikkelde balanceeract deels op één arm op de brug met gelijke liggers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden