Epke Zonderland hoopt zijn macht te hervinden in Montreal

Turnkampioen Epke Zonderland is op jacht naar de wereldtitel, die hij in 2014 voor het laatst won. Hij heeft aangepast getraind vanwege een verkoudheid. Dinsdag komt hij aan de start.

Epke Zonderland op de brug tijdens het NK Turnen. Beeld ANP

In trainingshal C van het Olympisch Stadion van Montréal hangt een mist van magnesium. Epke Zonderland, turnkampioen met geplaagde luchtwegen, erkent dat de zalen in zijn sport bijdragen aan de volle neus- en bijholten waarmee hij al jaren kampt.

Het fijnstof uit het magnesiumgebruik, bedoeld om zweethanden en uitglijders te voorkomen, doet bij Zonderland pijn. 'Het prikkelt wel, zeker als je luchtwegen zo geïrriteerd zijn', zegt hij. In Heerenveen, zijn vaste trainingshal, het Epke Zonderland Turncentrum, wordt elke dag gestofzuigd. Het is niet afdoende, zegt de Fries met zijn medische en praktische kennis van zaken.

Verkoudheid

Operaties in Assen, een kast vol medicijnen, het heeft hem geholpen in de aanpak van twee jaar luchtwegproblemen, maar het was niet voor eeuwig en altijd. Op weg naar Montréal, in een vliegtuigcabine vol virussen, werd de olympisch kampioen van 2012 weer aangestoken door een verkoudheid.

Hij is er, aan de vooravond van de kwalificaties van de WK, kalm onder. De neus is vol, de stem heeft een donkere klank. Hij heeft medicijnen genomen, met een zoutoplossing gespoeld. Hij kent zijn 'middeltjes' tegen het ongemak dat opspeelt als er met kloppend hart 50 seconden onder grote weerstand aan een stalen stok gezwiept en gehangen moet worden.

De diagnose van de aanstaande arts: 'Met reizen en de daarbij behorende jetlag wordt de weerstand minder en dan pak je zo een verkoudheid, zoals ik die nu heb. Zo zijn er wel meer hier. In ons team van zes zijn er nog twee, de helft dus. Ik zelf heb het wel vaker na zo'n reis. Er kwam nog wat griep bij. Dat gaat wel in de spieren zitten. Gelukkig zijn we hier als Nederlands team twee dagen extra vroeg aangekomen. Dat helpt. Die dagen kan ik goed gebruiken.'

Tekst gaat verder na de foto.

Epke Zonderland op Schiphol voor vertrek naar Montreal waar het WK turnen wordt gehouden. Beeld ANP

Aangepaste training

Zonderland zegt dat hij vorige week drie dagen aangepast heeft getraind. Zaterdag deed hij de podiumtraining, de enige keer dat een turner bij zo'n WK-toernooi de wedstrijdrekstok mag beproeven. 'Ik voelde me in het begin krachtig, maar in het tweede deel van de oefening kwam de vermoeidheid. Maar elke dag gaat het beter', is zijn analyse van de aanloop naar de WK, waar hij aast op de wereldtitel die hij in 2013 en 2014 met machtsvertoon greep.

Die macht is hij kwijt geraakt. Zijn loopbaan is sinds 2015 een aaneenschakeling van teleurstellingen, met de val in de olympische finale van vorig jaar als dieptepunt. Zonderland, de man van het zonnige karakter, wil dat in Montréal achter zich laten. Hij had het de voorbije weken over herwonnen fitheid, herstelde gezondheid, maar in Canada gearriveerd liggen de kaarten toch weer anders.

De gedachte dat hij het maximaal toegestane aantal van vijf vluchtelementen zal toepassen in een finale lijkt voor even verlaten. Dat is voor later, verder op de weg naar de Spelen van Tokio 2020, zijn einddoel. Nu is hij in het hoofd bezig met de kwalificatie voor de finale van zondagmiddag in Montréal. Dinsdag (vandaag) komt hij daarvoor aan de start.

Strijdplan

Het strijdplan is vier vluchtelementen: 'Dat is de combinatie Cassina-Kovacs, dan een paar tussenslingers, en dan de Kovacs gestrekt, vervolgens nog een paar tussenslingers en dan het vierde vluchtelement, de Kolman. Het is dus twee plus een plus een. Zaterdag wilde ik het ook zo doen. Greep ik bij de Cassina met één hand de stok niet lekker vast. Dan wordt het aanpassen. Toen werd het een plus een plus twee. Ik sloot af met de Kolman en Gaylord 2. Die Gaylord, met zijn lastige ondergreep, hoort er eigenlijk niet in, maar hij is er wel als het moet.

'Weet je, ik moet er rekening mee houden dat ik vier vluchtelementen nodig heb om de WK-finale te halen. Met drie kan het. Maar het kan ook net te weinig zijn. Met drie vluchtelementen haal je 6,2 punten als uitgangswaarde. Dat kunnen tegenwoordig heel wat turners halen. Dan wordt het krap.'

Zonderland, twee weken geleden winnaar van de wereldbeker in Parijs, bracht maandag de concurrentie in kaart. Hij zette één streepje. De eerste grote naam die zich aan de stok waagde, de Duitse stuntman Bretschneider, viel er met een klap af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.