Enschede redt FC Twente met miljoenengarantie

FC Twente is door de gemeente Enschede gered van een faillissement. De gemeenteraad stemde gisteravond in een met een reddingsplan, waarbij Enschede garant staat voor een lening van 32 miljoen euro. Daarmee kan de voetbalclub haar eigen vermogen versterken en een deel van de schulden aflossen.

Tom Kreling
Joop Munsterman. Beeld ANP Kippa
Joop Munsterman.Beeld ANP Kippa

Aan de hulp van de gemeente zijn strenge eisen verbonden. De hulp komt erop neer dat de club de komende jaren onder curatele van de gemeente staat. Zo stelt de gemeente een toezichthouder aan die ten minste twee jaar meekijkt bij de beslissingen van de club. Daarnaast moet de club komende zomer minimaal 3 miljoen euro in kas hebben. Transferopbrengsten moet de voetbalclub apart zetten als zekerheid voor financiële verplichtingen aan de gemeente.

FC Twente is in grote financiële problemen geraakt. In een begeleidende brief aan de gemeenteraad schreef FC Twente deze week 'na de titel in 2010 wordt de blik van de club verblind door overmatige ambitie', aangevoerd door oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan. De club leed in het seizoen 2013/2014 een verlies van dik 8 miljoen euro, het seizoen ervoor nog een half miljoen meer. Daarnaast kampt de club met een forse schuld.

Om het hoofd boven water te houden sloot FC Twente begin 2014 een omstreden overeenkomst met investeringsmaatschappij Doyen. In ruil voor een lening van 5 miljoen euro kregen deze investeerders een deel van de transferrechten van zeven spelers, maar tevens kregen ze invloed op het beleid bij de club. De club kreeg daarvoor deze week een zware straf van de KNVB. Die was wel op de hoogte van een deel van afspraken met de omstreden investeringsmaatschappij, maar aanvullende afspraken waren voor de voetbalbond geheim gehouden. Als straf mag Twente drie jaar geen Europees voetbal spelen, daarnaast kreeg de club een boete van 45.250 euro.

Het stadion de Grolsch veste van FC Twente. Beeld anp
Het stadion de Grolsch veste van FC Twente.Beeld anp

Gunstig

Met de garantie van de gemeente trekt FC Twente een nieuwe lening van 32 miljoen euro aan, tegen gunstige voorwaarden. Met het geld wordt een deel van de huidige schulden afgelost. De club sloot onlangs een akkoord met diverse schuldeisers, onder wie Van der Laan en Munsterman. Deze schuldeisers hebben in totaal 6 miljoen euro kwijtgescholden. Ook een lening van 17 miljoen euro aan de gemeente wordt hiermee afgelost. FC Twente heeft recent het contract met Doyen beëindigd. Uit stukken van de club blijkt dat Doyen in totaal nog 3,4 miljoen euro van FC Twente krijgt.

De noodlijdende voetbalclub heeft met de gemeente ook afgesproken dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het bestuur en beleid de afgelopen jaren. Als daaruit blijkt dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur, zal de schade op de oud-bestuurders, onder wie Munsterman en Van der Laan, worden verhaald. Opmerkelijk is overigens dat Munsterman en Van der Laan nu alle kritiek krijgen voor de problemen, terwijl bijvoorbeeld huidige commissarissen Hein Trebbe en Joop de Winter al sinds 2012 in functie zijn.

Dat de gemeenteraad zou instemmen met een redding, was te verwachten. Een faillissement van FC Twente zou voor de gemeente een grote financiële strop betekenen. Enschede had nog een lening van 17 miljoen euro uitstaan bij de voetbalclub, waarvoor het stadion als onderpand gold. Maar volgens een recent taxatierapport is het stadion zonder gebruik van FC Twente nog maar 3 miljoen euro waard.

Deal met Doyen

Een lucratieve deal tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen vormde de aanleiding voor de financiële chaos waarin de club nu verkeert. Vijf vragen over die deal (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden