Engels-Duitse tweestrijd domineert eerste ronde Champions League
Uiteraard was het José Mourinho die als eerste het vuurtje opstookte. 'De Engelse competitie is niet als de Duitse, waar je van tevoren weet wie er nummer een en twee worden. Bij ons kun je als eerste of als zesde eindigen. De Premier League is hard.'
De coach van Chelsea, nooit verlegen om een giftig woordje, trapte daarmee af in wat een hete Duits-Engelse week belooft te worden. Gelijk in de eerste week van de Champions League staan drie pittige wedstrijden tussen clubs uit de Bundesliga en de Premier League op het programma.
Vanavond spelen Borussia Dortmund en Arsenal tegen elkaar. Woensdag treft Bayern München Manchester City en gaat Chelsea de strijd aan met Schalke. Bayer Leverkusen gaat als enige op de Franse tour, het treft Monaco.
De kampioen van Engeland morgen al tegen de Deutsche Meister, het is een vroege ontmoeting. Te vroeg? 'Beide competities behoren tot de beste van Europa', zegt Manchester-coach Manuel Pellegrini, 'de kampioenen horen niet meteen in de voorronde tegen elkaar uit te komen.'
Dezer dagen maken kranten in beide landen alvast de financiële balans op: Engeland wint. Zonder twijfel is de Premier League de rijkste competitie. Weliswaar trekt de Bundesliga meer toeschouwers, de Engelse omzet ligt ruim een miljard euro hoger. Dat is het gevolg van de wereldwijde verkoop van televisierechten. De Premier League verdient daarmee 800 miljoen per jaar op, het tienvoudige van wat de Bundesliga binnensleept, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Diepe zakken geld
In de Duitse pers is schamper gereageerd op het bedrag van een miljard euro dat Britse clubs in nieuwe spelers investeerden. Manchester City en Chelsea beschikken met Arabische en Russische eigenaren over diepe zakken geld.
De Duitsers zijn, net als bondskanselier Angela Merkel, een stuk zuiniger. De Bundesligaclubs besteedden tijdens de transferperiode zo'n 290 miljoen.
Bayern heeft geen schulden; het huishoudboekje is keurig op orde. Met dank aan de wegens privé-belastingontduiking in het gevang zittende ex-voorzitter Uli Hoeness. Hij moet een straf van drieënhalf jaar uitzitten, maar komt misschien snel weer voorwaardelijk vrij, suggereren Duitse kranten.
Woensdag moet Hoeness nog in zijn cel naar het duel tussen 'zijn' Bayern en Manchester City kijken. Een Duits-Engels treffen, met een flinke portie Spaanse kruiden. Bij Manchester staan Silva en Navas op de rol, Bayern verraste vriend en vijand met het halen van Xabi Alonso van Real Madrid. Het thuisdebuut van de Spanjaard, met 150 balcontacten, was zaterdag tegen Stuttgart uitstekend.
Het meespelen van Arjen Robben is morgen nog onzeker, vanwege 'lichte knieproblemen', maar Franck Ribéry is terug. De Fransman, die het WK miste vanwege een blessure, schoot zaterdag als invaller voor Mario Götze tegen Stuttgart de 2-0 binnen. Verder viel hij op door nieuwe gezichtsbeharing, een woeste baard waarvoor menig strijder in het Midden-Oosten zich niet zou schamen.