WedstrijdverslagColombia - Engeland

Engeland wint gênante vertoning na strafschoppen

Een schandelijk, oervervelend treurspel. Antivoetbal in optima forma. Het voetballende spektakel voltrok zich in de slotfase.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Colombia – Engeland is de schandvlek van het WK in Rusland. Een gevecht zonder regels, het voetbal onwaardig. Een botsing van aanstellers, een confrontatie van mannen die elk respect voor elkaar waren verloren. Met een winnaar, dat wel. Engeland speelt zaterdag de kwartfinale tegen Zweden, na de zege met strafschoppen.

Het voetballende spektakel in deze gênante vertoning voltrok zich vooral in de slotfase, nadat Engeland zich al winnaar waande. Eerst de geweldige wanhoopspegel van Uribe in blessuretijd, gered door doelman Pickford. Daarna uit de hoekschop de kopbal van Yerry Mina, de hoogste springer van het toernooi, voor zijn derde doelpunt: 1-1.

Toch verlenging dus, het qua voetbal aardigste deel van de wedstrijd met wisselende kansen. En daarna strafschoppen, richting het doel met een meerderheid van Colombiaanse supporters. Henderson miste eerst voor Engeland, Uribe en Bacca voor Colombia. Dier benutte de beslissende. Engeland naar de kwartfinales, voor het eerst sinds 2006. En de kampioenen van de spelhervatting wonnen met strafschoppen, wat bijna altijd het eindstation was.

In plaats van een verlenging had de wedstrijd een verkorting verdiend. Dobbelen om de zege. Protesteren, duwen, vertragen, trekken, klieren, en dat 120 minuten lang, hoewel het in de verlenging meeviel. Een achtste finale om in te lijsten, op papier, liep afgezien van het spektakel op het eind uit op een schandelijk, oervervelend treurspel. Antivoetbal in optima forma, door de zich voortdurend benadeeld voelende, bijna hysterische Colombianen en ook door de zogenoemde uitvinders van het spel uit Engeland, die de kunst van het matennaaien al aardig beheersen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Wat zich hier voltrok kan toch nooit de bedoeling zijn geweest van de initiatiefnemers van het spel, hoewel Engeland door de bank genomen iets minder onsportief was dan Colombia. Ook het openingdoelpunt viel trouwens uit een spelhervatting. Logisch, want het voetbal van beide landen leek nergens op.

Scheidsrechter Mark Geiger uit de Verenigde Staten liet het duel volledig uit de hand lopen, omdat hij het gebrek aan discipline bij de voetballers geen halt wist toe te roepen. Uiteindelijk leek de beslissing te vallen op de manier zoals die was verwacht. Na een hoekschop, waarbij de Engelsen als gebruikelijk als een ‘treintje’ stonden om mandekking te bemoeilijken, ging Barrios onnodig een worsteling aan met spits Kane, die zichzelf ook niet onbetuigd liet en mogelijk de eerste overtreding beging. Kane scoorde voor de zesde keer dit toernooi.

Dit soort wedstrijden krijg je ook als trainers denken dat voetbal wetenschap is, als alles is uitgetekend en de spelers een soort marionetten zijn van bedacht spel. Als angst groter is dan durf, als creativiteit is verdreven door stress, onkunde en gebrek aan respect. Wat een aaneenschakeling van vervelend gedoe, vooral bij spelhervattingen. Het duurde soms een minuut voor een vrije trap was genomen.

Sinds de Engelsen opeens specialist zijn in spelhervattingen, dankzij de moderne opvattingen van de vooruitstrevende bondscoach Gareth Southgate, is alarmfase 1 bij de tegenstander aangebroken. Engeland maakte zeven van de negen doelpunten uit standaardsituaties. In die zin is de opvatting van Southgate geniaal. Hij weet het voetballende onvermogen aardig te maskeren, want uit open spel zijn pas twee doelpunten gemaakt in vier duels. Eén hele mooie van Lingard tegen Panama, en een toevallige bal via de hak van Kane.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Als de Engelsen dan in formatie stonden bij een hoekschop, met een mannetje of vier zo dicht bij elkaar als je mannen normaliter alleen ziet staan op een boot in de Amsterdamse grachten ergens in augustus, gingen de Colombianen duwen of trekken. En omsingelen. Zo ontstond telkens een frunnikende kluwen. Met in de buurt een scheidsrechter, de Amerikaan Geiger, die als de rijdende rechter overal op het veld de discussie aanging, zonder fatsoenlijke beslissingen te nemen.

Het meest controversieel in de eerste helft was het moment voor een vrije trap, toen Barrios zijn grotere tegenstander Henderson in het muurtje een zet gaf met het hoofd, onder de kin van de Brit. Henderson voldeed perfect aan de ‘Neymarisering’ van het voetbal, door neer te gaan als kopie van de Braziliaan zelf. Maguire, een nogal forse verdediger, maakte meteen het gebaar met de tv maakt, om de VAR te attenderen. Het is potsierlijk, het is zo onnozel allemaal. Geiger gaf alleen geel, na overleg met Makkelie, terwijl hij in feite rood had moeten trekken.

Ach, het was zo intens vervelend, terwijl zoveel was verwacht in dat prachtige stadion van Spartak, waar de Colombiaanse supporters ver in de meerderheid waren. En waar beide ploegen in voetballend opzicht ontzettend tegenvielen, om de eenvoudige reden dat er helemaal niet werd gevoetbald. Colombia, dat behoorlijk speelde in de groepsfase, miste zijn spelbepaler James Rodriguez door een blessure, en dat bleek een niet te verhelpen euvel. Al was de veerkracht mooi, luid bejubeld door de uitzinnige supporters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden