En hij zag dat hij niet goed was

Het wil maar niet beter worden met Ajax en dan kan er maar één de schuld hebben, zei Marco van Basten. En dat is hijzelf (met video).

Koelbloedig, om niet te zeggen koudbloedig, analyseert de trainer zijn eigen tekortkomingen. Wisselvalligheid is een seizoen lang een wezenskenmerk van zijn Ajax geweest. Eén stap vooruit, twee stappen achteruit.

Het wil maar niet beter worden en dan kan er maar één de schuld hebben, zegt Marco van Basten. Hij had in de spiegel gekeken en gezien dat het niet goed was, niet goed genoeg in elk geval.

De persconferentie waarop Van Basten woensdagmiddag in de Arena zijn vertrek bekend maakt, is als een Scandinavisch treurspel. Hier wordt een klinisch maar genadeloos zelfonderzoek opgevoerd. Het verdriet om eigen falen zit diep weggestopt onder een blauwe trui met ronde hals.

Als Van Basten aan het woord is, rusten beide armen op de tafel. Soms gaat de rechter omhoog zodat de kin even op de rechterhand kan rusten. Dat maakt een bedachtzame indruk.

Als directeur Rik van den Boog spreekt, luistert Marco van Basten met beide armen voor de borst gevouwen. Soms zie je zijn ogen omhoog schieten, alsof hij zijn geduld dreigt te verliezen. Soms knikt hij, al is het nauwelijks zichtbaar. Bijvoorbeeld als Van den Boog zegt: ‘Het is heel bijzonder als je zo naar jezelf kunt kijken.’

Tekst loopt door onder graphic

Trainers plegen zichzelf een passant te noemen. Hun belang staat in geen verhouding tot dat van de club. Maar hier is meer aan de hand dan het vertrek van een trainer. Dit is het afscheid van een clubicoon.

De Arena is ingericht als een stijlkamer. Overal hangen foto’s en schilderijen die herinneren aan de grootheid van Ajax. Zo langzamerhand wordt dat een pijnlijke herinnering. Het is alweer vijf jaar geleden dat de club landskampioen werd.

Ajax hoopte met de magie van een clubicoon er bovenop te komen. Ajax heeft gegokt en verloren, maar het icoon steekt de hand onvervaard in eigen boezem. Niet alleen is hij tekortgeschoten, hij vraagt zich af of hij snel genoeg beter kan worden.

Een journalist vraagt of we Van Basten nog eens terugzien als voetbalcoach. Een ander wil weten of AC Milan een optie is. Nee, lacht Marco van Basten minzaam. AC Milan is geen optie. Bij het verlaten van de persconferentie geeft directeur Van den Boog hem voorzichtig een bemoedigend klopje. Zou hij het gevoeld hebben?

]]>

Marco van Basten (Guus Dubbelman/ de Volkskrant)
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden