En de Ongeleid projectiel-trofee gaat naar. . .

In de klassieke studentensociëteit Phoenix van het Delftsche Studenten Corps werd vorige week het Nederlands kampioenschap voor studenten (NSK) gehouden....

Kees Tammens

Viertallen met bridgers die studeren aan een universitaire instelling of HBO speelden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het was een gemêleerd gezelschap van eerste- en tweedejaars studenten, die pas kort de beginselen van het spel onder de knie hebben, en ervaren junioren die al tot de nationale top behoren.

Naast ludieke, studentikoze prijzen als de ‘Ongeleid projectiel’-trofee en de ‘Koos’-award met gewoontegetrouw lachwekkende spellen, waren plaatsen te verdienen voor het EK voor studenten, begin augustus in Brugge.

Winnaars werden Jacco Hop-Vincent de Pagter en Marion Michielsen-Meike Wortel, die later in de week ook hoorden dat zij zijn geselecteerd voor het EK-junioren.

In het NSK namen in de eerste ronde onervaren bridgers het op tegen door de wol geverfde juniorparen. In diagram 1 keek een van die op papier sterkere spelers onthutst en beduusd na een bepaald opmerkelijke actie.

Zie diagram 1

Het gebeurt niet vaak dat een informatiedoublet op één-hoogte door de partner wordt ingelaten. Meestal wijst dat op een enorme lengte troef in de hand van de speler die dat informatiedoublet in een strafdoublet omzet.

West, die zich in een van zijn eerste lessen goed had ingeprent dat hij niet met een aas gesteund door een heer moest uitkomen, koos tegen 1*-gedoubleerd als uitkomst voor *B, die zuid won met *A.

De leider probeerde een paar slagen te redden en speelde ruiten voor *10 in oost die een kleine troef inspeelde. De leider, die toch wel op zijn minst *B-zesde in oost verwachtte, speelde een kleine harten zodat oost met *7 aan slag bleef. Klaveren voor *10 en *H, getroefd in zuid.

De leider speelde *A en *B voor de heer in west die met een kleine ruiten naar *H in oost van slag ging. Oost vervolgde *V, laag getroefd in zuid en overgetroefd in west met *9. Met *A en ruiten, getroefd in oost plus *A was het pleit royaal beslecht in het voordeel van oost-west. Het onnatuurlijke informatiedoublet en de verrassende pas van oost met slechts een vierkaart troef waren absoluut geen standaardtheorie maar in dit spel wel bijzonder effectief en goed voor plus achthonderd. Op de andere tafel volgde west met 1SA en daar bleef het bij.

Aan spektakel in een jeugdig toernooi als het NSK geen gebrek. In diagram 2 keek oost lelijk op zijn neus.

Zie diagram 2

Met een hand vol verdediging – al zat *H waarschijnlijk gunstig voor noord-zuid – meende oost dat 5* geen enkele kans zou maken.

West kwam uit met schoppen voor *A in zuid. De leider speelde *V en nam deze over met het aas in de dummy, in de hoop op *H sec in oost. Dit bleek niet het geval – en oost in *H een niet verwachte slag had – maar met *V goedgeplaatst leverde het maken van elf slagen geen enkel probleem op; de twee schoppen uit zuid konden in de dummy getroefd worden.

Op de andere tafel was het contract 4* te spelen door west. Noord vond de uitstekende uitkomst van *7 en de leider nam direct *A. Zuid signaleerde aanmoedigend, waarvan hij later spijt zou krijgen. De leider speelde troef voor *A in zuid. Harten voor *A in noord. Het kritieke moment. Met een ruitenintroever zou 4* één down gaan. Noord herinnerde zich echter het signaal in de eerste slag en speelde klaveren na, *V in oost en *H in zuid. Dit was de laatste slag voor noord-zuid omdat de leider geen fout maakte in de aanpak van de ruiten: hij begon met *V en kon toen *B9 van noord eruit snijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden