Elke dag een kruisteken voor Feyenoord

Waar Ajax allang is vertrokken, hoopt Feyenoord op de ontdekking van de zwarte parel uit Ghana...

In donker Afrika onthult Sulemana Abuba zijn favoriete Feyenoorder: Theo Lucius, om diens defensieve kwaliteiten en geestdrift. En ook omdat Lucius lijkt op zijn eigen bijnaam: Lucio, naar de Braziliaanse verdediger.

Het zou zomaar kunnen, zo denken ze bij de voetbalschool van Feyenoord in Ghana, dat Abuba eens glorieert in het schijnsel van De Kuip. Hij is technisch begaafd, wilskrachtig, 14 jaar en al 1,77 meter groot. Feyenoord scout tegenwoordig ook op lengte. Abuba komt uit Tamale, in het noorden, waar de mensen meer vlees eten en groter worden dan de zuiderlingen, die meer vis consumeren.

Feyenoord in Afrika dus. Het is een vreemde gewaarwording om vrouwen die zware lasten dragen op het hoofd zonder aarzelen de weg te zien wijzen naar de academie in Fetteh, ruim een uur rijden van de hoofdstad Accra.

Het is ook opmerkelijk bij het stadion in Accra een bus te zien stoppen waaruit dertig zwarte jongens in Feyenoord-tenue stappen, die een interland tijdens de Afrika Cup bezoeken. En het is helemaal vreemd om de Jaap Bontenbal Wisseltrofee te zien pronken in de prijzenkast van de school, en op de geprogrammeerde internetpagina in het computerlokaal te lezen dat Buijs en Hofland niet meedoen tegen FC Twente.

Waar Ajax zich na een paar jaar terugtrok uit Ghana en de partners in de goudstad Obuasi gedesillusioneerd achterliet, is Feyenoord het land trouw gebleven. Directeur Chris Woerts vroeg zich onlangs hardop af waar het rendement bleef, maar hij wees ook op het sociale gezicht van Feyenoord dat glimlacht onder de Ghanese zon. De school is een samenwerkingsproject met Unicef.

Hoofd Opleidingen Sam Arday begrijpt het ongeduld nu de oesters met zwarte parels vooralsnog gesloten blijven, maar hij prijst zich gelukkig: ‘Feyenoord is het beste dat voetballend Ghana kon overkomen. Elke morgen als ik opsta, sla ik een kruisteken voor Feyenoord.’

In bijna negen jaar is nochtans geen speler doorgebroken in Rotterdam, terwijl de eerste generatie de 20 is gepasseerd en op de poorten van De Kuip zou moeten kloppen.

Jordan en Abubakari waren het dichtstbij en Feyenoord heeft al opgeleid voor andere clubs: KV Mechelen, clubs uit de Emiraten, Ivoorkust, Ghana en Griekenland. Twee van hen zitten bij de selectie voor de Afrika Cup en de oudste leerlingen voetballen in de First Division van Ghana. Arday: ‘We leven in een tijd van snelheid, maar wie geduld betracht, kan uiteindelijk een berg verplaatsen.’

De Belgische manager van de school, Karel Brokken, benoemt de overwonnen problemen. De accommodatie kreeg naast een grasveld twee kunstgrasvelden. En het gesjoemel met leeftijden is volgens hem uitgebannen.

De academie biedt voetbal en onderwijs. In een klaslokaal volgen de 45 talenten een les in religie en ethiek. Achter punt 4 op het bord staat: ‘We krijgen de kans om ons talent te gebruiken. God heeft iedereen talent gegeven.’ Kritiek uit moreel opzicht is gemakkelijk gespuid: het weghalen van kinderen uit hun natuurlijke omgeving, gebroken illusies. Brokken, zuchtend: ‘Europa haalt verpleegsters en dokters bij wijze van spreken met containers uit Afrika, terwijl hier een tekort is.’

Brokken vraagt om de Nederlandse bril af te zetten. De meeste leerlingen, van wie sommigen uit buurlanden als Niger, Burkina Faso en Mali afkomstig zijn, zijn straatarm. Ouders zijn al blij dat hun kind een fatsoenlijke opleiding krijgt en dat ze een mond minder te voeden hebben.

‘Thuis zouden ze op het land werken of helpen in het huishouden. Als je arm bent, probeer je te overleven. Veel Afrikaanse kinderen leven niet bij hun ouders, maar bij iemand die ze te eten geeft.’

Dat kinderen twee keer per jaar naar huis mogen, het zij zo. ‘We merken dat ze gewicht verliezen als ze vier weken naar huis zijn geweest.’ Hij wijst op wedstrijden, uitstapjes naar buurlanden en een jaarlijks toernooi in Nederland.

Natuurlijk mist de 14-jarige Ouedraogo Louckmane zijn ouders en tien broers en zussen. Maar zijn vader zei, toen hij werd gescout: ‘Als jij wilt voetballen, moet je gaan.’ De jongen voegt toe: ‘Als ik niet slaag, heb ik een diploma.’

Hoofd Opleidingen Arday, tijdens de training: ‘Kijk hem daar, hij is geboren voor voetbal. En die ander is een Van Basten in de maak. Stel je deze jongens voor op straat. Zelfs als we geen resultaat behalen, betalen we indirect alles terug, omdat we goede mensen afleveren. Maar het liefst wil ik dat mensen eens zeggen: kijk, daar loopt de jongen die is opgeleid bij Feyenoord Ghana.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden