Elftalfoto van AZ nog niet definitief

De Alkmaarders stellen de duurste spelers El Hamdaoui, Dembélé en Pellé niet op, omdat de club erop rekent dat zij zullen vertrekken....

ANNA PAULOWNA Op de dinsdag gemaakte elftalfoto voor het nieuwe voetbalseizoen liet AZ zijn duurste spelers aan de kant. Op het nieuwe staatsieportret van de club ontbreken Mounir El Hamdaoui, Moussa Dembélé en Graziano Pellé, omdat trainer Gertjan Verbeek ze op weg naar een nieuwe voetbaljaargang beschouwt als ‘twijfelgevallen’.

Alle drie proberen ze via een lucratieve transfer elders emplooi te vinden en daarom passen ze niet in Verbeeks plaatje voor de nabije toekomst.

Twijfels heeft hij niet over de kwaliteiten van de spelers, wel over hun onvoorwaardelijke beschikbaarheid in het collectief dat hij voor ogen heeft. Datzelfde geldt overigens ook voor doelman Sergio Romero, Argentijns international bij het WK in Zuid-Afrika.

Romero kondigde zijn afscheid van AZ al aan het eind van het afgelopen seizoen aan en verklaarde niet meer in Alkmaar te zullen terugkeren, omdat hij in Spanje of Italië aan de slag wil. Vooralsnog heeft zich echter geen andere club voor hem gemeld en moet hij zich volgende week weer laten zien in Alkmaar.

‘Ik ben tegen Dembélé en El Ham-diaoui heel duidelijk geweest’, aldus Verbeek woensdagavond in Anna Paulowna, waar de ploeg een oefenduel speelde. ‘Ik heb ze gevraagd of het nog steeds hun ambitie was om te vertrekken. Toen ze daarop ‘ja’ zeiden, heb ik geantwoord dat ze dan voorlopig niet op mijn lijst van selectiespelers voorkomen. Het clubbelang gaat boven het individuele belang. Ik moet aan mijn team kunnen werken met op en top gemotiveerde spelers.’

Europees circuit
Bijkomend gevolg is dat de betrokken spelers interessant blijven voor potentiële kopers in het Europese circuit. Ze blijven speelgerechtigd, zolang ze niet voor AZ in de Europa League zijn uitgekomen. Ze trainen wel volop mee met de selectie en missen alleen wedstrijdritme.

‘Dat zal hun prijs niet drukken’, meent algemeen-directeur Toon Gerbrands. ‘Hun verkoopwaarde staat vast, daar valt niet aan te tornen. En er is belangstelling.’ Die is er ook van het publiek, want het AZ-stadion is voor de komende competitie alweer vrijwel uitverkocht.

De doortastende Verbeek bouwt zijn plannen met AZ voor het nieuwe seizoen op zekerheden. Pas als na het sluiten van de transferperiode, op 1 september, blijkt dat de zogenoemde twijfelgevallen de weg naar de uitgang bij AZ niet hebben gevonden, zal hij hen weer als volwaardige selectiespelers beschouwen. De consequentie daarvan is wel dat hij straks met een zeer grote selectie te maken kan krijgen.

Gerbrands gelooft daar niet in. Zijn in de afgelopen acht jaar opgebouwde ervaring is dat de meeste transfers in de laatste twee weken van augustus plaatsvinden. ‘Maar komt het niet tot verkopen, dan beoordelen we onze situatie op 1 september opnieuw, niet nu.’ In elk geval staat vast dat er na 1 september een nieuwe elftalfoto zal worden gemaakt.

Tot 1 september werkt Gertjan Verbeek kortom aan een vernieuwd AZ, zoals ook in Anna Paulowna bleek tegen de Engelse laagvlieger Plymouth Argyle FC (1-0 winst).

De deze week van reces teruggekeerde WK-gangers Hector Moreno (Mexico), Brett Holman (Australië) en Simon Poulsen (Denemarken) kwamen ook nog niet in actie. Verbeek betwijfelt zeer of hij het drietal volgende week, voor het Europa League-duel tegen IFK Göteborg, zal laten instromen. ‘Dat lijkt me qua trainingsopbouw hoogst onverantwoord’, aldus Verbeek.

Kortom, Verbeek moet improviseren om op tijd klaar te zijn voor de competitiestart in het weekend van 7 en 8 augustus. Zijn Nederlandse international Stijn Schaars sluit zich pas op 1 augustus aan bij de selectie.

‘Als trainer zeg ik, dat we verschrikkelijk in de fout gaan met de door de FIFA opgelegde kalender. Als Schaars tien dagen terug is, moet hij al weer beschikbaar zijn voor een oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Oekraïne. Dit is echt te zot voor woorden.’

Met de jonge selectie van AZ gaat hij zijn eigen weg. Drie weken trainde hij fysiek zwaar, daarna is hij begonnen aan de opbouw en tactische scholing van zijn team, dat inmiddels drie serieuze wedstrijden (tegen Salzburg (1-0) , Fenerbahce (2-0) en Anderlecht (2-1) won en woensdagavond ook Plymouth Argyle met enthousiast en gedreven voetbal versloeg.

Talenten
Na het vertrek van Jeremain Lens (PSV) en David Mendes da Silva (Salzburg) heeft de vorig jaar bij Heracles succesvolle Verbeek in Alkmaar een proces van vernieuwing ingezet. Met vier elders in de eredivisie gerijpte talenten: Erik Falkenburg en Nick Viergever van Sparta, Charlison Benschop van RKC en Dirk Marcelis van PSV.

Verbeek: ‘Het is een jonge, gedisciplineerde groep, die bereid is hard te werken en snel gewend is geraakt aan mijn trainingsintensiteit.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden