Elfhonderd tafels in de Arena

Wat komt er uit de som van letterkunde, puzzel, publiciteit en een recordpoging?..

Kees Tammens

Eenmaal gegrepen door de Back wash, de Elopement en de non-materiële ingooi slaagt de liefhebber van de wonderlijke kronkels van de 52 kaarten er niet in het prachtige boek weg te leggen. Bridgeliteratuur als een zware aanslag op de nachtrust.

Hans Kreijns zag het nooit zitten met de bestudering van biedsystemen en af- en tegenspeeltheorie. Ook als bondcoach liet hij de leden van de nationale kernploeg vrijwel uitsluitend spelen. 'Wat niet weet wat niet deert.' Deze propaganda van onwetendheid is in de afgelopen twee decennia achterhaald. Lezen en studie bevorderen de ontwikkeling van het spel. Simulaties op de computer helpen bij de training.

Tussen de bridgeboeken valt een speciale soort op. Daarin wordt de zelfwerkzaamheid en creativiteit van de lezer op de proef gesteld. Verzamelingen met honderden bridgepuzzels in alle soorten en maten. Behalve afleiding en amusement werpt het oplossen van bridgeproblemen op papier beslist vruchten af in de praktijk van 'echt' bridge.

Bridge en publiciteit, het wil nog steeds niet lukken. Terwijl je met een bridgetafel en spel een televisiescherm prachtig kunt vullen laten de omroepen deze mogelijkheid onbenut. Wie de vugraph van een groot toernooi bezoekt weet dat een rechtstreekse bridgewedstrijd enerverender kan zijn dan de spannendste film.

De NBB zocht in samenwerking met sponsor REMU naar een happening om de media hardhandig wakker te schudden. Op zondag 21 mei 2000 zit de Amsterdam Arena bomvol. Elfhonderd tafels staan in de Arena opgesteld waaraan ruim vierduizend bridgers plaatsnemen voor de grootse drive ooit op één lokatie. De mensen van het Guinness Book of Records zijn gewaarschuwd.

De oplossing van de som uit de eerste alinea: een prijsvraag. Lezers van de Volkskrant kunnen door middel van het oplossen van een bridgeprobleem een inschrijving verdienen voor het REMU BRIDGE RECORD. De vraagstelling in diagram 4 van deze rubriek.

Bij de aanpak van bridgeproblemen begin je met het inventariseren van het materiaal. Hoe ziet de dummy eruit? Hoeveel slagen moet je maken? Wat zijn de verliezers? Welke slagenbronnen herken je, welke mogelijkheden om troeven afzonderlijk te benutten? Bestaat er een positie voor een dwang, een ingooi of een eindspel voor een extra slag?

In diagram 1 laat de leider zich door de tegenpartij een handje helpen.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

2* 2* 4* 4*

pas 5* pas 5*

pas 5* pas 6*

Zonder ruitenuitkomst een eenvoudig slem waarin de leider de troeven trekt, een schoppenslag afgeeft en de verliezende ruiten uit zuid afgooit op de vrije schoppen van de dummy.

West legde *H op tafel, ontwikkelde zo een ruitenslag. Met de zekere schoppenslag leek het slem gedoemd. De leider won de eerste slag met *A en zag in dat hij dit contract op eigen kracht nooit tot een goed einde kon brengen. In de tweede slag speelde zuid *H, *A in west, getroefd in de dummy. Met *A en klaveren naar de heer de troeven getrokken. Uit zuid *V, in de dummy een kleine ruiten weg. De laatste harten uit zuid getroefd in noord.

De pointe van het spel: met ruiten van slag. Oost-west mogen kiezen wie aan slag komt. Zowel in noord als zuid een dubbele renonce zowel in harten als ruiten. De tegenspelers moeten nu of in de dubbele renonce spelen (een kleine schoppen uit zuid verdwijnt dan) of de schoppen aanbreken waardoor de schoppenverliezer in rook opgaat.

Adventures in Card Play (door Geza Ottlik en Hugh Kelsey), de absolute topper voor wie gefascineerd raakt door onverwachte slagen en vreemde wendingen.

In diagram 2 een zeldzame eindfiguur.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- 1* 1* 1*

pas 1SA pas 2*

pas 2* pas 4*

pas pas pas --

West kwam tegen de scherpe 4* uit met *H, de leider dook om de communicatie tussen oost-west te verhinderen en nam de tweede harten met het aas. Een kleine schoppen naar *10, een goed begin. West nam de nagespeelde *H direct met het aas en speelde klaveren na: *7, *V, *H en *A in zuid.

De leider herhaalde de snit op troef vrouw, een kleine schoppen uit zuid naar *B toe. Het vier-één zitsel van de schoppen was vervelend omdat zuid geen entree meer had naar zijn eigen hand om de troeven op te halen. Naast een verliezer in elke bijkleur een fatale troefverliezer?

De leider incasseerde *V, nam ook *B mee en troefde een harten met *H in zuid. Na *B, de laatste harten weg uit de dummy, een eindspel van drie kaarten (diagram 3).

Zie diagram 3

Je bent, net als west, geneigd te denken dat *V7 voor de secce aas van de dummy altijd een troefslag wordt. De leider toont het tegendeel aan; hij gaat van slag met *8 naar *10 in oost. Deze moet verplicht in de, harten of ruiten, driedubbele renonce spelen. De leider troeft de rode kaart van oost voor met *8. Wat doet west? Troeft hij over met de vrouw dan wint de leider deze slag met *A in de dummy en maakt met *9 in zuid de laatste slag. Troeft west onder dan gaat *5 uit de dummy weg met *A als laatste slag. De troefslag van west is gesmoord (smother play).

In diagram 4 de REMU BRIDGE RECORD-prijsvraag.

Zie diagram 4

west noord oost zuid

-- 1* pas 1*

pas 2* pas 4SA

pas 5* pas 6*

pas pas pas --

PRIJSVRAAG

Zuid speelt klein slem in schoppen. West komt uit met *B. De inventarisatie: één verliezer in klaveren. Met *HV achter de *AB10 van zuid; grote problemen in die kleur en de troeven vier-één verdeeld als vervelende bijkomstigheid. Hoe maakt de leider ondanks dit alles twaalf slagen?

Onder de juiste oplossingen worden vijf bridgeboeken verloot plus inschrijvingsbewijzen voor de REMU BRIDGE RECORD - wedstrijd in de Arena.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden