Elegante Thorsdottir twijfelt, herpakt zich en wint twee EK-plakken

Pas 18 jaar oud zijn en de verwachting dragen van de Nederlandse turngemeenschap. Eythora Thorsdottir, talentvol turnster met uitzonderlijke uitstraling, kon bij de Europese titelstrijd in Roemenië niet echt tegen dat huizenhoge verwachtingspatroon. Vrijdag, toen zij de grote favoriet voor het Europese goud op de meerkamp was, faalde zij. Ze werd twaalfde.

Beeld EPA

Twee dagen later, toen de aandacht van de wereld gericht was op olympisch balkkampioen Sanne Wevers, sloeg Thorsdottir alsnog toe. Binnen een goed uur veroverde ze zilver op de balk en brons op vloer. De dochter van IJslandse ouders presenteerde voor de microfoon van de NOS een haarscherpe zelfanalyse. 'Ik heb minder druk op mezelf gelegd dan vrijdag.'

Na het mislukte optreden van vrijdag had ze een hele zaterdag en een stukje van de zondag nodig gehad om zichzelf te hervinden. Thorsdottir was ernstig gaan twijfelen aan zichzelf. 'Ik was zo down. Ik vroeg me af: heb ik het nog wel in me?'

Ze piekerde zich suf. De jonge vrouw uit Poortugaal bij Rotterdam is een perfectionist. En zondagmiddag, toen Roemenië zich in Cluj oprecht fan toonde van de winnende balkspecialiste Catalina Ponor en Sanne Wevers voor eventjes van haar troon duikelde, deed Thorsdottir wat zij in zich heeft. Perfect in balans ging ze over de tien centimeter brede balk en turnde uiterst verdiend naar de op een na hoogste waardering van de jury. De drievoudige schroef bij de afsprong was een kunststuk.

Weer een uurtje later verbleef zij nog steeds in de tunnel van concentratie, waardoor zij een fraaie vloeroefening kon afleveren. Haar afwijkende choreografie en fraaie katachtige presentatie leverden haar hoge cijfers op, met EK-brons als beloning. 'Dit is zó het tegenovergestelde van vrijdag', stelde ze na de dubbele medailleoogst vast.

Sporttalent van het jaar

Eythora Thorsdottir was verrast en verbaasd. 'Ik moest me echt herpakken na vrijdag. En dan gebeurt dit. Ik ben echt blij dat ik in mezelf ben blijven geloven.'

In 2002 was Verona van de Leur de laatste Nederlandse turnster die op het hoogste Europese niveau meer dan één medaille wist te veroveren. Van de Leur werd dat jaar zelfs sportvrouw van het jaar door bij de EK turnen in Patras drie keer zilver en twee keer brons te veroveren. Dat jaar werd ze ook nog vicewereldkampioen op vloer.

Thorsdottir werd in 2016, op basis van de negende plaats in de olympische meerkampfinale van Rio, gekozen tot Nederlands sporttalent van het jaar. In Cluj bevestigde ze haar talent met de verrichtingen op de EK van 2017.

Eythora Thorsdottir tijdens de balkoefening, waarmee ze op de EK turnen in het Roemeense Cluj zilver won.Beeld epa

Vrijdag was nog de discussie of Thorsdottir in dit stadium van haar topsportloopbaan niet te veel op haar bord heeft geschept. Ze doet een opleiding 'performing arts' aan de Academie Lucia Marthas in Amsterdam. Ze heeft zich daar toegelegd op zang, acteren, dans en ballet.

Het is passen en meten om dat te combineren met het topturnen bij Pax in Hoofddorp, waar coach Patrick Kiens haar moet ontzien. In het topturnen, qua zwaarte vergelijkbaar met ballet en dans, is een trainingsweek van dertig uur normaal. Thorsdottir zal daarbij concessies doen.

Haar opleidingsactiviteit inperken in de aanloop naar de WK in Montreal, begin oktober, kan een optie zijn, maar ze verklaarde zondag na haar glorieuze dag in Roemenië daar niet aan te denken. De opleiding tot musicalster wil ze niet afbreken. Turnen noemde ze haar beroep. 'Ik ga er geen afscheid van nemen', brak ze de juist begonnen discussie over haar huidige combinatiebestaan af.

Want hoe jong ze ook mag zijn, Thorsdottir heeft voor zichzelf een uitgewerkt pad uitgestippeld. Twee jaar geleden, bij haar debuut-EK in Montpellier, vertelde ze al hoe ze haar toekomst zag. Ze voorzag toen vooral voordelen in een opleiding aan de dansacademie omdat haar presentatie op vloer en balk daar bij gebaat zou zijn. Een correcte vaststelling.

Als uitstraling en voorkomen zwaar meetellen, is Eythora Thorsdottir toch een roos in de soms wat mistroostige woestijn van hoog springende en uiterst gespierde vrouwen. Al jaren hebben de Amerikanen er succes mee en de Britten hebben die strategie momenteel gekopieerd. Elissa Downey greep zo de Europese titel in de meerkamp: het gaat vooral om spierballenvertoon in de acrobatiek. De elegantie van de huidige Nederlandse turngeneratie, in Rio nog belichaamd door Sanne Wevers, kan daar nog niet tegenop.

Wevers vijfde

Geen excuses, sprak Sanne Wevers na haar wankele balkoefening bij de EK in Roemenië. De olympisch kampioen van 2016 eindigde in haar eerste grote wedstrijd na de gedenkwaardige zomer van vorig jaar als vijfde. Dat was ver beneden de verwachtingen. De Twentse maakte desalniettemin geen aangeslagen indruk. 'De verwachtingen lagen hoog. Maar in deze sport is het niet mogelijk elke wedstrijd te winnen', was haar vaststelling. Dat ze een winter vol shows achter de rug heeft, wilde ze niet genoemd hebben. Verliezen is verliezen. De Europese titel ging naar de Roemeense Catalina Ponor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden