PROFIEL

Eindexamen voor 54-jarige

De eerste wedstrijd als bondscoach, donderdag tegen IJsland, is meteen een finale voor Danny Blind. Profiel in drie delen van de trainer die noodgedwongen afwijkt van de weg der geleidelijkheid.

Willem Vissers
Bondscoach Danny Blind. Beeld Guus Dubbelman
Bondscoach Danny Blind.Beeld Guus Dubbelman

Blind, de trainer

2002, in de Volkskrant: 'Van Gaal vraagt alleen maar honderd procent scherpte om tot de optimale voorbereiding te komen. Dat is voor mij nog steeds het beste ingrediënt voor succes.'

Op het levenspad van geleidelijkheid dat Danny Blind bewandelde, vroeger als voetballer en tegenwoordig als trainer, staat een stopbord bij Nederland - IJsland, op donderdag 3 september in Amsterdam. Weg geleidelijkheid. Alles moet nu. Uitkijken dus, gevaar inschatten, veilig oversteken.

Guus Hiddink is vertrokken en assistent Blind is benoemd tot zijn opvolger. Blind is verbaal begaafd, fanatiek, hardwerkend, analyserend, brenger van structuur vooral. Een voetbalfreak, uitblinker in sportquizzen ook. Meer een aanhanger van controlfreak Van Gaal, met wie hij jaren werkte, dan van de intuïtieve Cruijff, hoewel die hem als speler van Sparta introduceerde in de grote wereld van het voetbal, bij Ajax.

null Beeld anp
Beeld anp
Danny Blind spreekt zijn spelers toe op het trainingsveld in Katwijk. Beeld anp
Danny Blind spreekt zijn spelers toe op het trainingsveld in Katwijk.Beeld anp

Maar ondanks de loutering is Blind op zijn 54ste pas voor de tweede keer hoofdtrainer; bij Ajax was hij dat ruim één seizoen, met een sneue afloop in 2006. Ontslagen. Bij Ajax was hij ook jeugdtrainer van A1, maar daar stond de ontwikkeling van het individu voorop. Dan liet hij de piepjonge Sneijder, om hem te leren verdedigen, tegen de nummer 10 van FC Twente voetballen, die dan prompt twee keer scoorde.

Ontwikkeling is vandaag onbelangrijk. Het gaat alleen om winnen. Destijds verloor hij zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer met 4-0 van PSV. Thuis. Hij zeurde in dat seizoen geregeld over vermeende benadeling door scheidsrechters. Sindsdien was hij meestal meer dan zomaar een assistent, onder anderen bij de tegenpolen Van Gaal en Hiddink.

Ruud Krol was in seizoen 2005-2006, de assistent van Blind. 'Danny liet je voelen dat je echt bij een team hoort. Het was plezierig werken met hem, in een open dialoog. Ik denk dat hij sindsdien genoeg heeft opgepikt bij Van Gaal en Hiddink.'

Blind oogt zelfverzekerd. 4-3-3, zei hij meteen, over het beoogde systeem. In dat enige jaar bij Ajax schakelde hij tijdelijk terug naar 4-4-2 en met Van Gaal op het WK naar 5-3-2. Maar nu zijn Robben en Depay in vorm. De weg van de geleidelijkheid is verlaten. Ruud Krol: 'Het is een moeilijke klus. Niet alleen voor Danny. Ook voor de spelers.'

Blind, de vader

In de Volkskrant, 2014: 'Daley is beter aan de bal, maar ik kan de wedstrijd lezen, inschatten, regisseren. Dat was mijn kwaliteit. Als hij dat ook leert, is hij een betere en completere voetballer dan ik ooit was.'

Onlangs, bij zijn informele presentatie, noemde Danny Blind twee spelers die in vorm waren, zo vroeg in het seizoen: 'Depay en Blind'. Grappig was dat. Depay laat zich liever Memphis noemen, omdat hij zijn vader min of meer uit zijn leven heeft verbannen. En Blind heet privé gewoon Daley voor Danny, maar nu Danny bondscoach is, zegt hij Blind. Zo hoort dat in de hiërarchie van een sportploeg.

Blind en Blind, het is een interessant thema. Zolang de zoon één van de uitblinkers is in het elftal van de vader, is er geen probleem. Maar anders? Iedereen kent verhalen over vaders en zonen in de sport. Dat vaders hun kind voortrekken of, andersom, juist strenger zijn als overcompensatie.

Twee keer tijdens het WK in Brazilië reageerde vader zichtbaar emotioneel op het spel van Daley; na de geweldige pass op Van Persie in het duel met Spanje, vóór diens wonderkopbal. En bij Blinds artistieke doelpunt in de strijd om de derde plaats tegen Brazilië.

Danny Blind met zijn zoon Daley bij het christusbeeldin Rop de Janeiro tijdens het WK van 2014. Beeld Guus Dubbelman
Danny Blind met zijn zoon Daley bij het christusbeeldin Rop de Janeiro tijdens het WK van 2014.Beeld Guus Dubbelman

Geregeld liet vader zijn trots doorschemeren, toen Daley de kritiek bij Ajax overwon. Bijvoorbeeld toen hij worstelde en bovenkwam tijdens het achterhoedegevecht om de macht tussen Cruijff en Van Gaal en daarop een schitterend contract tekende bij Manchester United.

Want natuurlijk heeft de vader andere gevoelens voor zijn zoon dan voor andere spelers, zelfs als de vader bondscoach is van de zoon. Bert van Marwijk was trots op Mark van Bommel, die als echtgenoot van zijn dochter bijna een zoon voor hem is. Van Bommel keerde onder Van Marwijk terug in Oranje en accepteerde zelfs de aanvoerdersband.

Hoe moeilijk was het dan om Van Bommel te passeren tegen Portugal, op het mislukte EK van 2012? Van Marwijk: 'We moesten met twee doelpunten verschil winnen. Ik offerde een middenvelder. We hebben daar nooit woorden over gehad. Ik heb het nooit als moeilijk ervaren. Het is gewoon een kwestie van normaal doen, tegen iedereen. Toen Mark net verkering had met mijn dochter, zei ik de volgende dag in de kleedkamer bij Fortuna: daar zit hij, hij komt bij ons thuis. Dat jullie het weten.'

Blind, de mediaman

De Volkskrant, 2002: 'De beleving van topvoetbal is oneindig veel groter geworden.'

Klik op Google naar de naam Danny Blind en vrij snel volgt de combinatie: Danny Blind scholletje. Dat is zijn bijnaam in bepaalde kringen, naar een vis die kleurt bij de omgeving. Kameleon. Blind geldt als overlever. Hij kan opschieten met velen. Je kunt ook anders denken. David Endt, voormalig elftalleider bij Ajax: 'Danny heeft zich nooit iets aangetrokken van het belang van welk medium dan ook. Hij koos nooit partij.'

Waarom zou het ook niet mogen, vriend zijn van velen? Moet je vijanden hebben in het leven, moet je tot een kamp willen behoren? Kan het niet allebei: Cruijff koesteren én Van Gaal? Critici stellen dat hij als voormalig assistent medeverantwoordelijk is voor de val van Oranje onder de afgezwaaide bondscoach Hiddink, omdat hij al het meeste veldwerk deed. In stilte ergert hij zich op dat soort praatjes. Hiddink was de baas, inderdaad, maar Hiddink moest dan ook maar de laatste 10 procent bijdragen.

Blind de mediaman, maandag tijdens een persconferentie in Katwijk. Beeld Guus Dubbelman
Blind de mediaman, maandag tijdens een persconferentie in Katwijk.Beeld Guus Dubbelman

Fijntjes stelde Blind dat hij ook niet de lof kreeg van de derde plaats op het WK in Brazilië. Toen was hij toch ook assistent? Toen paradeerde hoofdtrainer Louis van Gaal als de gebraden haan door de stadions.

Blind houdt van harmonie, al zei hij eens: 'Er lopen heel veel mensen op deze aardbol rond die mij niet zo aardig vinden.' Hij is toegankelijk, ook voor media. Op een dag appte hij zijn nieuwe telefoonnummer. Ook bij supporters van Ajax is hij populair, door zijn trouw onder meer. 'Danny Blind, wie kent hem niet, Danny Blind is een echte Ajacied', zongen ze vaak.

Toen directeur Martin van Geel in het voorjaar van 2006 liet weten dat Blind moest vertrekken, ontstond juist een hechtere band in de slotfase van het seizoen. Endt: 'Dat was de ommekeer van de negatieve tendens.'

De vraag is wat er gebeurt als hij die ene kans niet grijpt, als Oranje het EK mist. Wat hemzelf betreft, gaat hij dan door tot 2018, maar de storm zal hevig zijn. Blind houdt niet zo van die extremen. Die overdreven aanbidding van voetballers, het gevaar van de pers, de uitersten, het hoeft voor hem niet zo. Hij houdt van normaal. Normale mening, normaal gedrag. Donderdag is het tijd voor een normaal resultaat: winst op IJsland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden