Eindelijk verdiende revanche

Snowboarden..

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

cypress mountain Nederland is meer dan een schaatsland. Nicolien Sauerbreij was vrijdag de eerste Nederlandse die tijdens de Winterspelen ‘een sneeuwmedaille veroverde’. Op Cypress Mountain werd ze olympisch kampioen op de parallel reuzenslalom.

Nederland blonk tijdens de Winterspelen altijd alleen uit op ijs. Sauerbreij is pas de derde Nederlandse die het podium niet met noren aan betreedt. Alleen kunstrijdsters Sjoukje Dijkstra (zilver in 1960 en goud in 1964) en Dianne de Leeuw (zilver in 1976) gingen haar voor.

Sauerbreij kreeg in Vancouver de olympische revanche die ze verdiende. Aan de expedities in Salt Lake City en Turijn hield ze geen goede herinneringen over, hoewel ze zelf daar altijd het tegendeel heeft beweerd.

De stromende regen en harde windstoten hinderden de snowboardsters danig in hun competitie. Een paraplu hield bij de start de skibril nog droog. Daarna was het op hoog van zegen voor de atleten op de blauwe en rode piste die steeds diepere groeven vertoonden.

Sauerbreij had zich ingesteld op de moeilijke omstandigheden op Cypress Mountain, waar vorig jaar nog een wereldbekerwedstrijd werd afgelast vanwege de slechte condities. Vanwege de problemen mochten de snowboarders donderdag ook al niet op het olympische traject trainen.

‘Het heeft geen invloed op mijn vertrouwen’, zei Sauerbreij donderdag. ‘Mijn voorbereiding is prima geweest.’

Ze verwierf zich vrijdag een prima uitgangspositie tijdens de kwalificatie. De 30-jarige Amsterdamse kwam uit op een tweede plaats. Op weg naar de finale had ze daarna weinig moeite met de Duitse Isabella Laboeck, de Oostenrijkse Riegler en de Duitse Selina Joerg. In de eindstrijd speelde ze met de Russische Iljoekina.

Sauerbreij weigerde zich vooraf uit te spreken over haar ambities. Haar best doen en zo hoog mogelijk eindigen, dat was het doel. Dat ze zich ‘top’ voelde, was geen garantie voor een topklassering bij de Spelen, zei ze.

De wispelturigheid bleef. Als ze wilde vertellen hoe lekker ze in haar vel zat, zei ze: ‘Ik heb dit seizoen aan zeven races meegedaan en drie keer het podium gehaald.’

Maar als iemand daaruit wilde afleiden dat ze zichzelf een favorietenrol toedichtte, vulde ze zelf aan: ‘Ik heb dit seizoen aan zeven races meegedaan en drie keer het podium gehaald. Maar vier keer ook niet. Dat geeft wel aan hoe moeilijk het is.’

Dat het in Vancouver drie keer scheepsrecht zou kunnen zijn, bedacht ze zich niet. ‘Ik wil me niet gek laten maken door allerlei opmerkingen. Ik moet me gewoon concentreren.’

Ze was de afgelopen maanden misschien wel een van de meest stabiele snowboarders van het hele deelnemersveld. Haar eindzege in de wereldbeker (2007/2008) sterkte haar zelfvertrouwen. Ze durfde meer risico’s te nemen en koos voor een aanvallende tactiek. Die betaalde zich uit. Sauerbreij voert ook dit seizoen in de wereldbeker de ranglijst aan.

De pionier leerde voor zichzelf op te komen. Tegen de zin van NOC*NSF nam Sauerbreij geen intrek in het olympisch dorp. Ze koos voor een huis in het noorden van Vancouver, dat dichter bij de olympische piste lag.

Na de openingsceremonie ontvluchtte ze de drukte van Vancouver en de slechte omstandigheden op de pistes van Cypress. Sauerbreij belegde met haar gevolg een vijfdaags trainingskamp op Vancouver Island.

Ze kwam er de Amerikaanse, Zwitserse en Duitse concurrentie tegen. Het sterkte haar in de gedachte dat ze een goede beslissing had genomen. Ze leefde zich er uit, niet bang om haar tegenstrevers te tonen dat met haar rekening gehouden diende te worden.

De olympische missie moest en zou nu slagen. In Turijn liet ze zich vier jaar geleden in de tweede run van de achtste finale achterhalen door de Duitse Kober die door een val in de eerste run anderhalve seconde later moest starten. Op de finish was verschil 0,03 seconden.

In 2002 kwam ze niet door de kwalificaties omdat een Oostenrijkse waxman, op de avond voor de competitie ingehuurd, haar board verkeerd zou hebben behandeld. Het is een verhaal dat haar sindsdien achtervolgt.

Op Cypress werd ze bijgestaan door Tomohara Shirose. De Japanner werd met geld van NOC*NSF aangetrokken. Het was de laatste steen die ze nodig had om haar olympische weg te plaveien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden