Eindelijk tegenstand voor Nederland

Ontevreden over de uitvoering, maar tegelijkertijd opgelucht over het positieve resultaat blikte hockeycoach Marc Lammers terug op de laatste poulewedstrijd van het EK....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

De krappe overwinning betekende overigens wel dat Nederland zonder puntverlies poulewinnaar werd en donderdag in de halve finales Duitsland als tegenstander treft. Dat was op zichzelf al reden voor een klein feestje, want de Duitsers maakten dit toernooi nog weinig indruk. Alleen Engeland, dat in poule B eerder in de week al met 5-1 van de Duitse vrouwen won en zich fitter en strijdvaardiger dan ooit in Barcelona presenteerde, mag in staat worden geacht het Nederland in de finale lastig te maken.

Spanje, gecoacht door de Nederlander Jack Holtman, hoopte niettemin op een stunt in het eigen hockeystadion en met een fanatieke supporterschare als ruggensteun. Het toeschouwersaantal (400) viel echter opnieuw verschrikkelijk tegen waardoor geen voordeel kon worden behaald uit de slechte dag van Nederland.

Holtman, die zijn onvrede bij de toernooileiding ventileerde over het schrijnende gebrek aan belangstelling, kreeg te horen dat liefst duizend vrijkaarten naar de diverse hockeyclubs waren gegaan, maar zelfs daarmee wisten de Spanjaarden de weg naar het stadion niet te vinden.

`Ik heb beelden in mijn hoofd van een oefenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland in een vol Wagener Stadion. Voor mezelf maken die lege tribunes niks uit, maar ik vind het sneu voor die meiden. Daar doe je het uiteindelijk voor, daar hebben we al die maanden zo verschrikkelijk hard voor getraind.'

Die inzet bracht de Spaanse vrouwen niet voorbij de ploeg van Lammers, hoewel ze wel in staat bleken de Nederlandse organisatie flink te ontregelen. Topscoorster Donners werd dusdanig aan banden gelegd dat ze voor het eerst dit toernooi geen doelpunt maakte. Holtman: `Dat is nou precies het verschil. Onze beste spits Camón moet de volle zeventig minuten spelen. Voor Donners komt er gewoon weer een nieuwe spits op het veld die kan scoren.'

Bij Nederland kwamen de vele positiewisselingen het spelniveau niet ten goede. Romkes, die zich dit toernooi ondanks haar EK-debuut als zeer stabiele rechtsachter manifesteerde, verhuisde naar de tribune. Middenvelder Scheepstra keerde terug naar de verdediging en spits Van Geenhuizen mocht het links op het middenveld proberen.

Lammers gaf toe dat het beoogde resultaat uitbleef, van de linkerkant kwam nog steeds te weinig aanvallend gevaar, maar betwistte dat door de omzettingen onrust in de ploeg was geslopen. `Daar is de ploeg voldoende op getraind. We hebben vandaag onze minste wedstrijd gespeeld, maar dan zijn we tenminste wakkergeschud voor de halve finales', aldus de coach.

Nederland kwam desondanks op slag van rust op voorsprong met een vloeiende uitvoering van de strafcorner. Na drie gemiste corners, twee van Donners en één van Boomgaardt, was de vierde wel raak. Booij was attent bij de paal om de afschuif van Donners in te tikken. Na rust kreeg Van Geenhuizen de bal via een Spaanse verdedigster ietwat gelukkig voor de voeten waarna ze hard en precies uithaalde.

De voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en dat zou ook zeer tegen de verhouding in zijn geweest. De huidige Spaanse ploeg is zelfs op een mindere dag van Nederland niet opgewassen tegen het team dat met veruit de meeste doelpunten overtuigde als de regerend en de toekomstig Europees kampioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden