Eigenzinningheid verrast ook Fransen

Minder dan twee weken geleden dreef Frankrijk op de wolken van het gewonnen wereldkampioenschap. Tijdens de nationale feestdag 14 juli hoste president Chirac met de voetballers in de tuin van het Elysee....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

De hoofdredacteur van het dagblad Le Monde kondigde op de voorpagina het einde aan van de 'poenjaren' (les années fric) die in het teken stonden van voetbalvoorzitter, geldsmijter en morele trapezewerker Bernard Tapie. Nu is het de beurt aan de eerlijkheid, soberheid en teamgeest van voetbalcoach Aimé Jacquet en z'n politieke alter ego Lionel Jospin.

Op dat moment zat masseur Willy Voet van wielerploeg Festina al een paar dagen vast. De vliegende brigade van de Franse douane had hem op een smokkelweggetje in de buurt van Lille betrapt met een kofferbak vol doping. Maar het bericht van de vondst in de kofferbak ging verloren in het nationale feestgedruis.

Minder dan twee weken later kijkt Frankrijk verbijsterd hoe de grande boucle vastdraait in een debacle. De hele Tour stond op instorten na de dreigende stakingsactie van twee andere grote wielrenners, Luc Leblanc en Laurent Jalabert, omdat ze 'als beesten' worden behandeld.

Ploegleiders en artsen worden op tv-journaals aangevoerd zoals het Franse misdadigers betaamt, in de handboeien. Normaliter maakt de Tour deel uit van het 'Franse patrimonium', zoals minister Buffet van Sportzaken gisteren voor de radio zei. Maar van de gebruikelijke tour-elementen, te weten het Franse landschap, zomer en gepassioneerde sport, is weinig meer over dan afwachten of dit jaar Parijs überhaupt gehaald zal worden.

'Wat kan de rechterlijke machine doen? Niet veel', schreef de rechtse krant Le Figaro daags na de arrestatie van Festina-ploegleider Roussel. Het commentaar illustreert de onwennigheid met een voortvarend optredende justitie. 'Op dit moment bewijst niets dat de in beslag genomen producten waren bedoeld voor de renners', schreef de krant. Maar met de bekentenis van de Festina-masseur is een dijk doorgebroken, en iedereen kijkt bijna ongelovig naar het vernietigende resultaat.

Hoe komt het dat de Franse justitie dit keer wél heeft toegeslagen, dat nog wel tijdens de Tour, terwijl vorige onderzoeken altijd zijn vastgelopen zoals Le Figaro beschrijft? President Chirac veroordeelde het dopinggebruik vorig weekeinde in ongekend krachtige bewoordingen, toen de karavaan door zijn electorale bastion de Corrèze trok. 'Die mensen moeten op voorbeeldige wijze bestraft worden.'

En minister Marie-George Buffet van Sportzaken moedigde justitie aan 'zijn werk te doen en vast te stellen wie wat heeft geleverd, aan wie en waarom'. Wat betreft de bestrijding van doping worden de zaken de laatste jaren serieuzer ter hand genomen. De middelen zijn verdrievoudigd, van drie miljoen gulden vorig jaar naar ruim acht in de komende begroting. Werkgroepen waarin verschillende ministeries zitting hebben (Defensie, Binnenlandse Zaken, Financiën, Gezondheidszorg) zagen het licht. Een nieuwe anti-dopingwet moet half november in de Assemblée worden behandeld.

De belangenvereniging van renners, sponsors, etappesteden, organisators, journalisten en wielerbonden die er altijd voor heeft gezorgd dat de omertà over doping in stand bleef, bestaat nog altijd. De huidige onthullingen zijn dan ook niet het gevolg van de gebruikelijke dopingcontroles, die in handen van de wielerwereld zelf zijn. Voor het eerst heeft de Franse justitie helemaal onafhankelijk geopereerd van de sportfederaties en laboratoria, hetgeen tourdirecteur Jean-Marie Leblanc voor voldongen feiten - bekentenissen - heeft geplaatst.

In het paleis van de premier, het Matignon, kwamen dinsdag de betrokken ministers bij elkaar om de toestand te bespreken. Minister Buffet sprak van een 'doodzieke Tour' die niet moet worden afgeblazen maar 'genezen'. Desondanks bewijst de nieuwe eigenzinnigheid van de Franse justitie dat de jaren van Aimé Jacquet inderdaad zijn aangebroken, en die van Tapie achter de rug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden