Eigenlijk is PEC de beste van de eredivisie

Een seizoen lang leuk voetballen, maar het aan het einde met lege handen staan. Dat overkwam PEC Zwolle, dat zesde werd in de eredivisie. De club verloor de bekerfinale en werd uitgeschakeld in de play-offs voor Europees voetbal.

null Beeld anp
Beeld anp

Toch heeft de club uit Zwolle op een onderdeel het beste gepresteerd van alle clubs. Pak de ranglijst met de omzet van de eredivisieclubs en PEC staat met ruim 9 miljoen euro op de 12de plaats. Met die bescheiden omzet wist de club uit Overijssel de 6de plaats in het eindklassement te veroveren, boven Heerenveen dat vorig jaar een omzet had van 21 miljoen euro.

Omzet bepaalt eindklassering

Dat is een knappe prestatie. Want de omzet bepaalt vaak de eindklassering. Meer geld betekent betere, duurdere spelers, dus een beter sportief resultaat, waarmee vervolgens meer sponsorgeld aangetrokken kan worden.

Neem Cambuur uit Leeuwarden, met een omzet van 7 miljoen euro. Dat wil graag een serieuze speler in de eredivisie worden. Daarvoor wil het in 2017 een nieuw stadion betrekken; meer bezoekers, meer inkomsten en dus een hogere begroting.

Met de omzet van de clubs uit de eredivisie als leidraad zou de competitie een saaie aangelegenheid zijn. Ajax zou, als enige Nederlandse club met een omzet van boven de 100 miljoen euro, elk jaar kampioen worden. PSV eindigt dan elk jaar op de tweede plaats, gevolgd door Feyenoord. Want Ajax, PSV, Feyenoord, de klassieke topdrie van Nederland, zijn financieel nauwelijks te achterhalen door de concurrentie.

Opgepompt

De enige club die de afgelopen jaren hun buurt kwam, was FC Twente. De club werd in het seizoen 2009/2010 kampioen en pompte de begroting daarna flink op. De omzet steeg in de drie seizoenen daarna tot boven die van Feyenoord. De club wilde onder leiding van de ambitieuze voorzitter Joop Munsterman proberen structureel in de top van de eredivisie te eindigen.

Met financiële foefjes wist FC Twente de afgelopen jaren de balans op te poetsen. Een van de kunstjes was het verkopen van een deel van de toekomstige tv-rechten aan investeerders. Dat leverde miljoen euro op. Een ander handigheidje was de restwaarde van het stadion niet af te schrijven naar 0, zoals gebruikelijk, maar naar 20 miljoen euro.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Dramatisch seizoen voor NAC

De KNVB keurde de jaarrekening af en FC Twente moest een nieuwe indienen. De club zakte afgelopen seizoen ver weg, sportief en financieel. Twee keer kreeg Twente drie punten in mindering van de KNVB omdat de financiële huishouding niet op orde was. Twente heeft een miljoenenschuld en kampt met een negatief eigen vermogen. Jarenlang gaf het meer geld uit dan er binnen kwam. FC Twente eindigde op plaats 10 en heeft een flinke sanering aangekondigd, wat ook betekent dat dure spelers de club gaan verlaten.

Een andere club die gelet op de financiën een dramatisch seizoen doormaakte, is NAC. De club zou met een omzet van 12 miljoen euro rond plaats 10 moeten eindigen. Maar al jaren eindigt NAC veel lager, met de als dieptepunt de degradatie van afgelopen weekend.

Neergang Twente

De neergang van FC Twente lijkt op die van AZ uit Alkmaar in het seizoen 2009/2010. Zakenman Dirk Scheringa wist AZ in de jaren daarvoor financieel enorm op te blazen met geld van zijn DSB Bank. In het seizoen 2009/2010 bedroeg de omzet van de club 46 miljoen euro, waarmee de club financieel achter PSV en Ajax stond.

Toen de DSB Bank eind 2009 failliet ging, hield de geldstroom op. Vorig jaar bedroeg de omzet nog 'slechts' 31 miljoen euro. Daarmee wist de club dit seizoen wel op de derde plaats te eindigen, boven Feyenoord en Twente.

Voorwaarts

PEC Zwolle zit in een heel andere fase. Niet kleiner maar groter. De ambitie staat in het jaarverslag over 2013/2014. 'Ook naast de prestaties op het veld blijft de club proberen stappen voorwaarts te zetten.' Hoe? Een hogere begroting. 'Het doel voor komend seizoen is om de begroting op te schroeven tot boven de 10 miljoen euro.'

Waartoe dat kan leiden, staat ook in het jaarverslag. De club heeft een negatief eigen vermogen van bijna 1,3 miljoen euro en leed vorig jaar een verlies van 3 ton. Dit voorjaar werd de club, net als FC Twente, NAC en FC Dordrecht, vanwege de financiële toestand door de KNVB in categorie 1 geplaatst, bedoeld voor clubs in financiële problemen.

Investeringen

Toch werd in het seizoen 2013/2104 geïnvesteerd in de spelersgroep, door verwachte inkomsten naar voren te halen. 'Deze investering is tot stand gekomen op basis van de verkoop van een deel van de transferrechten in 2013/2014 en opbrengsten uit de verkoop van spelers.' Het zijn handigheidjes die andere clubs in het verleden in de problemen hebben gebracht.

Een voordeel is dat de accountant van PEC Zwolle ervaring heeft met financiële kunstgrepen en waartoe die kunnen leiden. De huisaccountant van kantoor Ten Kate Huizinga controleert al jaren ook de boeken van Twente.

Ron Jans, trainer van PEC Zwolle. Beeld ANP
Ron Jans, trainer van PEC Zwolle.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden