Eenvoudige telling in spannende spelvorm

Een regelmatig terugkerende lezersvraag betreft de rijstebrij van Engelstalige termen om bridgescores uit te drukken. Bij een huiskamerpartij tel je in total points....

Bij wedstrijdbridge is de rol van vrouwe fortuna minder ingrijpend. Iedereen speelt dezelfde serie spellen: duplicate bridge. Tijdens een parenwedstrijd scoor je twee punten voor een beter resultaat dan een paar in dezelfde lijn op een andere tafel. Het gaat om het aantal keren dat je beter scoort; een gelijkspel is één punt.

In een wedstrijd van vijftien tafels bedraagt de top op elk spel achtentwintig matchpoints. Om de eindstand uit te rekenen tel je van een paar de percentages van alle door dat paar gespeelde spellen bij elkaar op en deelt dat door het aantal spellen.

In een viertallenwedstrijd is de grootte van het verschil doorslaggevend. Een paar noteert 620 van een kwetsbare vier schoppen. De tegenpartij mist de manche: een deelscore met twee overslagen voor 170. Het verschil van 450 punten is goed voor tien international match points (imps): een swing van 10 imps.

Honderd punten verschil levert 3 imps op, een overslag is maar één imp waard. Het totale verschil in imps wordt, afhankelijk van het aantal spellen in een wedstrijd, volgens een vaste tabel uitgedrukt in victory points (vips). Een wedstrijd begint bij 15-15 in vips en kan maximaal in 25-0 uitmonden.

In het uitslagenblok van de krant verschijnen de standen van parentoernooien in percentages en van viertallenkampioenschappen (dit weekeinde in het NBB-centrum te Utrecht de Meesterklasse viertallen) in vips.

Een eenvoudige wedstrijdvorm op twee tafels die in Nederland zelden wordt gehanteerd is de Board-a-Match. De telling is eenvoudig: als je een spel wint scoor je 1-0, bij een gelijkspel is het ½-½. Tijdens de North American Fall Nationals in New Orleans werd het hoofdtoernooi, de Reisinger Cup, gespeeld volgens dit principe. Dat het uitermate spannend is komt omdat elke slag even duur is. Bobby Wolff, de elfvoudige wereldkampioen uit de VS, haalde in diagram 1 op subtiele wijze de volle winst.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1SA

pas 2* 2* 2*

pas 4* pas pas

pas -- -- --

Op de andere tafel maakte de leider tien slagen na een troefuitkomst. Wolff slaagde erin na een ruitenuitkomst voor *V, gevolgd door *H en een kleine ruiten een kostbare elfde slag te maken. Hij troefde de derde ruitenslag met *A, stak over naar *10 in de dummy en troefde de laatste ruiten uit noord met *V in zuid. Dan *B, overgenomen met *H in de dummy, en met *9 de laatste troef van west opgehaald, uit zuid harten weg. Hierna speelde de ervaren Amerikaan *A en klaveren naar *H gevolgd door twee troeven in de dummy waarop uit zuid twee klaveren weggingen. Op de laatste troef moest west zich ontdoen van een kaart van *HV en *V; zuid had nog *AB over en in de dummy lag *7 als dreiging. West koos gedwongen voor *V in de hoop op *B in oost waarna de leider harten naar *A speelde en met *B de overslag opeiste.

De voltallige Amerikaanse top, aangevuld met de sterkste professionals uit alle delen van de wereld die direct na afloop van het WK in Monte Carlo doorreisden naar New Orleans, was van de partij in de Reisinger waarvan de winnaar zich plaatst voor de halve finale van de Amerikaanse WK-selectie. Zia Mahmood, Pakistaan van geboorte maar genaturaliseerd tot bridge-Amerikaan, toverde in diagram 2 een prachtig meesterwerkje uit de hoge hoed.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- 1* 1*

pas 2* 3* 3*

pas 4* pas pas

pas -- -- --

Geen indrukwekkend bieden. Klein slem in schoppen is een uitstekend contract. Op de andere tafel werd het slem eveneens gemist en in een viertallenwedstrijd zou het een spel zonder historie zijn. Of de leider nu twaalf of dertien slagen maakt betekent slechts één imp. In board-a-match een scenario met een grote inzet.

West kwam uit met ruiten, *10, *V en *A in zuid. Deze vervelende uitkomst haalde een vitale entree weg uit zuid. Zia kwam met een sluwe oplossing op de proppen. Hij speelde harten naar *A in de dummy en nam de schoppen snit. Een kleine harten getroefd en opnieuw schoppen, *H en *A in zuid. Twaalf slagen liggen nu voor het oprapen maar de briljante Pakistaan wilde meer. Hij meende dat oost voor zijn bieden een zes-vijf verdeling in de rode kleuren had. De doubleton schoppen was inmiddels bekend; dus een renonce klaveren. Uit zuid volgde *8, west speelde klein, en de leider speelde ook een kleine klaveren in de dummy! Klaveren naar *B en de verliezende ruiten uit zuid verdween op *A. Wie had als west *10 op *8 gezet om de leider in de dummy op te sluiten zodat oost-west een ruitenslag maken?

Winst voor het team van Zia? Nee, op de andere tafel kwam west tegen 4* uit met harten zodat de leider voldoende entrees naar zuid had om de troeven te trekken, tussendoor een harten te troeven en twee keer de snit op *H te nemen voor dertien slagen en een score van een half tegen een half.

Hoeveel troefslagen maakte west met de twee armzalige schoppen, *9 en *6, in diagram 3 tegen 2*?

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- 1* 1*

dbl 2* pas pas

pas -- -- --

Een rustig biedverloop waarna west uitkwam met een kleine harten, via *B voor *A van zuid. De leider begon met *9, door west manmoedig gedoken. De volgende ruiten was voor *A van west die *H en klaveren doorspeelde voor *B van oost.

Oost vervolgde met *A, getroefd door zuid met *7, overgetroefd door west met *9. Harten na, getroefd in de dummy met *3 gevolgde door *H. Oost troefde zorgvuldig voor met *8, overgetroefd met *H in zuid. De leider troefde een harten met *10 en speelde opnieuw een hoge ruiten, *V. Oost troefde met *4 en zuid troefde over met *5. De leider kon nu het beste *A spelen waaronder *6 bij west en *V bij oost vallen waarna alleen een hartenslag verloren gaat voor acht slagen en +110.

Dat was niet naar de zin van de leider die harten troefde met *B in de dummy. Oost troefde over met *V en speelde klaveren waardoor de *6 van west, achter *2 van zuid, tot de verrassende tweede troefslag promoveerde voor één down en +100 in oost-west. Board-a-match, het klinkt simpel, maar de strijd om de extra slag is ongekend enerverend. Beslist een aanrader voor Nederlandse toernooiorganisatoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden