Een zelfmoordactie van Louk Verhees

DIAGRAM 1 Zuid gever, noord-zuid kwetsbaar 10763 852 1082 932 A8 VB95 AH10974 63 AHB6 3 B AH 10876 NWOZ H42 VB V9754 V54 DIAGRAM 2 Oost gever, Niemand kwetsbaar AHV9 B72 B876 72 B54 8732 H10953 V64 A109 V432 A6 98 NWOZ 106 A8 H5 HVB10543 DIAGRAM 3 Noord...

KEES TAMMENS

Het Nederlandse team bij het EK in Montecatini had de eerste negen dagen van het toernooi veel weg van een schip dat zwalkend en schijnbaar zonder doel tussen de zandbanken laveerde. Ernstige aanvaringen wist de bemanning (Jansma-Van Cleeff, Westerhof-Jansen en Hoogenkamp-Verhees) met hulp van de tegenpartij te voorkomen.

Op de tiende dag besloten kapitein Trouwborst en stuurman Kirchhoff de twee matrozen Hoogenkamp en Verhees naar de ziekenboeg te sturen. Beiden maakten hun eerste trip en de knopen die zij strikten raakten te gemakkelijk los. Toen zij bij werkzaamheden voortdurend uit het want vielen, achtten de schippers de tijd rijp het paar op adem te laten komen.

Dit besluit had succes. Jansen-Westerhof en Jansma-Van Cleeff kregen de wind in de zeilen. Na Hongarije (25 victory points), een vrije loop (bye van 18 vips) en concurrent Ijsland (17 vips) werden de koplopers achterhaald.

De armada van 35 schepen die op 15 juni vertrok raakte behoorlijk uitgedund. Ook andere bemanningen hadden moeite averij te vermijden.

Tijdens deze tocht worden 34 ronden gevaren. Achterblijvers vormen gevaarlijke obstakels. Woensdag 25 juni kwam Nederland twee van die schepen tegen, Bulgarije ging dwars liggen en ook Finland kon in eerste instantie niet voorbijgevaren worden. De Finse boot liep op een klip en kapseisde zodat Nederland deze hindernis met gemak kon passeren. Het Nederlandse vaartuig ging op volle kracht vooruit.

Op de sportpagina van vandaag staat hoe Nederland drie ronden voor het eind in de koers ligt (Wit-Rusland, Frankrijk en Groot Brittannië zijn nog de opponenten).

In deze rubriek het verslag uit het Nederlandse logboek over de gebeurtenissen op woensdag 25 juni.

De jonge matrozen Hoogenkamp-Verhees werden uit hun kooi gehaald voor lichte werkzaamheden tegen Bulgarije. Een zware storm stak op. De ervaren Jansen-Westerhof en Jansma-Van Cleeff konden niet voorkomen dat hun jonge companen overboord sloegen en Nederland ernstige schade opliep.

Diagram 1 toont het spel waarop Nederland tegen Bulgarije het grootste verlies incasseerde. Jansma-Van Cleeff kwamen na een sloom biedverloop niet verder dan de manche met 6 en 6 als goede alternatieven. Het dreigende onheil veranderde in een catastrofe toen Louk Verhees op de andere tafel een zelfmoordactie ondernam.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

-- -- -- pas

1 pas 1 pas

3 pas 3SA pas

4 pas pas pas

Het openingsbod van 1 van Jansma is twijfelachtig. De hand is een sterke twee-opening waard. Van Cleeff kwam als oost nooit op het idee dat slem een optie was.

Op de andere tafel wist Louk Verhees na de pas van zuid dat oost-west een slem in handen hadden. Met een doldriest volgbod, dat hij lang zal betreuren, probeerde hij het bieden van oost-west te ontregelen.

westnoordoostzuid

-- -- -- pas

1 1 dbl pas

pas rdbl pas 2

dbl pas pas pas

Het negatieve doublet van oost maakte west een gelukkig man. Noord probeerde met een sos-redoublet een beter contract te bereiken maar de Bulgaren lieten zich het smakelijke hapje dat de kwetsbare tegenpartij aanbood niet afpakken.

Ed Hoogenkamp slaagde in het onaangename 2-contract drie slagen te maken. Vijf down, 1400 voor Bulgarije, was al een drama indien Jansma-Van Cleeff het niet kwetsbare slem hadden geboden en gemaakt.

De Nederlandse paren speelden een wisselvallig toernooi waarin door veel unforced errors onnodig punten werden weggegeven. Het verlies tegen Bulgarije werd definitief toen Jansma-Van Cleeff 3SA lieten maken en Hoogenkamp-Verhees in hetzelfde contract kansloos drie down werden gespeeld.

Zie diagram 2

Uit het bieden was bekend dat de zuidspeler een lange klaverenkleur bezat. Beide westspelers kozen vanzelfsprekend voor een hartenuitkomst. De Bulgaarse west legde 10 op tafel. De leider, Hoogenkamp, won de eerste slag direct met A in de hoop dat oost honneur-tweede van harten had en de kleur blokkeerde.

West dook H en nam de volgende klaveren. Een kleine harten naar V en west maakte nog drie hartenslagen. Het contract was al één down en de Bulgaren wilden het onderste uit de kan. West speelde schoppen en de leider moest na vier schoppenslagen ruiten uit de dummy spelen zodat oost-west twee ruitenslagen maakten; drie down zonder een kans voor de onfortuinlijke zuid.

Jan van Cleeff koos op de andere tafel voor de uitkomst van 3. De beste kans voor de Bulgaarse leider was B in de dummy. Misschien kwam west onder HV uit. Om onduidelijke redenen speelde zuid 2 in noord. Oost, Jansma, wist vanwege 3, vijfde van boven, dat west een vijfkaart in die kleur had. Zuid had A of H-tweede. Met A in zuid moest oost V spelen. Indien zuid H-tweede had was een kleine harten beter. Dan kon west later in het spel met A de H van zuid vangen en was V een slag.

Helaas voor Nederland won de leider de eerste slag met 8, werkte A eruit en had in de vorm van A een zekere entree naar de vrije klaveren. Dit laatste zag oost over het hoofd. Als oost V in de eerste slag had gespeeld was de B7 in de dummy een tweede hartenstop geworden maar kon de leider nooit meer dan één klaverenslag maken. Het contract was met H achter de heer vanzelf downgegaan. Nu maakte de leider zes klaverenslagen, twee in harten en vier in schoppen. Een wereld van verschil: Nederland drie down en Bulgarije drie overslagen in hetzelfde contract.

De achterstand van dertig imps bij de rust van de wedstrijd tegen Finland werd gevoeld als de definitieve doodsklap. De Finnen overspeelden Westerhof-Jansen en Jansma-Van Cleeff. Konden de aspiraties voor WK-kwalificatie opgeborgen worden?

Het vertoonde schouwspel in de twaalf spellen van de tweede helft kent zijn weerga niet in de geschiedenis van het internationale topbridge.

Finland ging in het eerste spel vanwege het ontbreken van een aas één down in groot slem, Jansen-Westerhof boden en maakten 6. Deze zeventien imps halveerden de achterstand. In spel twee verloor Nederland een imp door een overslag. Spel drie werd door Piet Jansen aangegrepen om geschiedenis te schrijven.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

-- 1 2 4

5 5 pas pas

6 pas pas 6

pas pas dbl pas

pas pas

Zuid, Piet Jansen, bood na de agressieve 1-opening met 4 een renonce in die kleur aan met goede hartensteun en sleminteresse. Jan Westerhof ontkende door direct 5 te bieden, een geschikte hand waarop zuid paste.

West persisteerde met het redbod van 6 en het moment van Jansen was aangebroken. Een nieuwe kleur op zeshoogte na eerst op de manche te hebben gepast! Oost kon dit met zijn uitstekende verdediging tegen harten niet geloven en doubleerde vol vertrouwen.

In theorie had oost gelijk. Op de andere tafel was 5 na de uitkomst met A al down gegaan. West besloot aanvallend met B uit te komen. Piet Jansen veerde op, liet deze kaart doorlopen naar V, trok de troeven, speelde A en troefde een ruiten. Met HV als zekere entree naar de dummy konden twee kleine harten uit zuid op de twee vrije ruiten in noord worden opgeruimd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden