Een voetballer voor fijnproevers

Het pad van de geleidelijkheid heeft Phillip Cocu naar Frankrijk gevoerd waar zijn veelzijdigheid uitbundig wordt geprezen. Massaal is de bewondering nog niet: Cocu (27) is een ranke, linksbenige voetballer voor fijnproevers, onbaatzuchtig en tegelijkertijd veeleisend, een middenvelder die kan aanvallen en verdedigen....

Door Paul Onkenhout

Cocu over de tactische manouevres van Hiddink:

'Hiddink heeft donderdag vijf variaties geprobeerd en kennelijk goed gekeken en zijn keuze gemaakt. Hij heeft niet met spelers overlegd. Het is uit nood geboren, Kluivert viel weg en de trainer vulde dat op een speciale manier op.

'Ik heb op alle posities gespeeld, maar vaker libero dan zoals nu achter de spits. Alleen nog nooit rechtsback. Maar ik ben middenvelder.

'Ik was kandidaat om links op het middenveld te spelen, en nu speelt Overmars daar plotseling. Zo kan het gaan. Marc heeft het tot nu toe heel goed gedaan. Zo zie je hoe je jezelf in een elftal kan spelen.

'En we spelen natuurlijk op een iets andere manier. Eerst speelden we in een soort ruit, met de buitenste middenvelders in een behoudende rol. En nu speelt het centrale duo defensiever en vallen we aan over de zijkanten.

Over de concurrentie in de selectie:

'Ik zie geen gevaren, hoewel Kluivert straks weer speelgerechtigd is. De spelers in deze groep doen niet veel voor elkaar onder. Ik zie wel hoe het verder gaat. Ik moet zo goed spelen dat Hiddink niet om me heen kan. Ik speel goed, dus ik maak me geen zorgen.

'We hebben elf reserves. Iedereen is te vervangen. Voor een trainer is het luxe. Maar tegelijkertijd is het moeilijk om een groep rustig te houden.

'Iedereen schikt zich nu naar de belangen van het team, omdat we zo ver mogelijk willen komen. We zijn ons er van bewust dat we veel kwaliteiten hebben. Het belangrijkste is dat we onze les hebben geleerd van het EK in Engeland.

'Iedereen die buiten het elftal valt, zal zijn moeilijke momenten hebben. Het zou niet goed zijn als je met een lachend gezicht op de bank gaat zitten. Natuurlijk ben je teleurgesteld. Iedereen probeert het op zijn eigen manier te verwerken. Terugkomen kan je alleen door je te bewijzen op het trainingsveld. Hoe groter de selectie, hoe meer spelers in aanmerking denken te komen voor een basisplaats. 'Of ik een lastige reserve zou zijn? Dan is de reden waarom ik ernaast wordt gezet belangrijk. Als ik het aan mezelf kan wijten, zal ik er geen problemen mee hebben.'

Over zijn plaats in het elftal van Barcelona:

'Van Gaal weet zonder twijfel dat ik op meer posities uit de voeten kan. Ik heb geen idee wat hij met me van plan is. Dat hangt er vanaf hoe de selectie wordt samengesteld. Daar is de club nog volop mee bezig.

'In de voorbereiding zal blijken wat hij wil. Het wordt een zwaar gevecht. In die zin is Barcelona vergelijkbaar met het Nederlands elftal. Maar dat stimuleert me alleen maar om alles uit me zelf te halen.

'Drie weken na de uitschakeling begin ik bij Barcelona met trainen. Ik hoop dat het dan begin augustus is. Ik heb sinds kort een huis in Barcelona. Hier in Frankrijk maak ik een beginnetje met Spaans. De rest komt daar wel.'

Over het verloop van zijn carrière:

'Ik heb me geleidelijk steeds kunnen aanpassen aan het niveau van de ploeg. Er zijn altijd mensen die je beter kunnen maken, dat was bij Vitesse al zo.

'Jacobs haalde me weg bij AZ, Neumann zette me op het middenveld en Advocaat heeft me verantwoordelijkheid gegeven. Ze hebben allemaal bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Maar ik dank het vooral aan mezelf dat ik een goede voetballer ben geworden.'

Over Barcelona:

'Ik heb voor Barcelona gekozen omdat ik het een fantastische club vind. Ik was altijd al fan. Dat Van Gaal er trainer is, is een extra pluspunt.

'De manier waarop Barcelona speelt, spreekt me aan. Het Spaanse voetbal is bovendien geschikter voor mij dan het Italiaanse. Denk ik.

'Van Gaal wilde me al hebben toen ik bij Vitesse speelde. Er is toen gezegd dat ik niet naar Ajax wilde komen, uit angst. Dat was een misverstand. De clubs konden geen overeenstemming bereiken over de transfersom. Hoe hoog die was? Geen flauw idee. Ik hoorde pas achteraf dat er werd onderhandeld.

'Ik kon ook naar Atletico Madrid, Real Madrid, Juventus, Lazio Roma en Inter. En naar Engelse clubs waarschijnlijk, maar ik had niet de behoefte die kant op te gaan. Dat heb ik onmiddellijk gezegd. Ik wil in Zuid-Europa slagen.

'Lukt dat niet, dan kan ik het nog een keer in Engeland proberen. Speel je eenmaal daar, dan hangt er meteen een prijs om je nek die er niet om liegt. Kijk maar naar Pierre van Hooijdonk.'

Over de gevaren:

'Het gevaar bestaat dat de Nederlanders als eerste kritiek krijgen, als Barcelona niet goed zou presteren. Voor Boudewijn Zenden en mij is het ook persoonlijk belangrijk dat Nederland een goed WK speelt. Dan komen we straks op een prettige manier bij de club binnen. Mooi, die komen straks naar ons toe, zullen de supporters denken.

'Van Gaal heeft mij niet gezegd waarom Barcelona zo veel Nederlanders aantrekt. Het gaat hem denk ik ook niet om Nederlanders. Hij bouwt daar aan een nieuw elftal en heeft spelers met specifieke kwaliteiten nodig. Als ik een Fransman zou zijn geweest, had hij me denk ik ook aangetrokken.

'Het is prettig dat Boudewijn en ik komend seizoen samenspelen. We hebben ook buiten het veld veel contact met elkaar. Het is ook fijn voor de vrouwen. Het maakt het allemaal wat gemakkelijker.'

Over PSV:

'PSV zal nieuwe spelers moeten kopen om een elftal op te bouwen. De club kan het zich niet veroorloven een jaartje maar wat aan te rommelen, als deelnemer aan de Champions League. Het kan een keer gebeuren hè, dat er ineens veel spelers vertrekken. Dat is Ajax ook wel eens overkomen.

'Ik heb twee aanbiedingen van PSV gehad, mooie aanbiedingen. Ik voelde me er door gevleid. Maar ik ben 27, als je dan bijtekent, voor vier of vijf jaar, is een buitenlands avontuur uitgesloten. En dat wilde ik graag, dat heb ik ook tegen de voorzitter gezegd. En daar had hij begrip voor.

'Geld was niet de doorslaggevende factor. Als ik met PSV was blijven onderhandelen, had ik ook niet ontevreden mogen zijn. Naar een club als Barcelona ga je niet voor het geld. Maar natuurlijk, ik ga daar gigantisch veel verdienen. Het onderhandelen is ook een spel.

'Ik voel me PSV'er. Ik heb het in Eindhoven drie jaar erg goed naar mijn zin gehad. Ten onrechte wordt vaak gezegd dat spelers geen emotionele band met een club hebben. Ik volg mijn oude clubs nog steeds intensief. Als het kan kijk ik altijd naar de samenvattingen van AZ. En ik vind het fijn als Vitesse als derde eindigt. Zo zal ik ook PSV altijd blijven volgen.'

Over Wim Jonk:

'Het is moeilijk daar iets over te zeggen. Hij traint mee, maar ik kan niet zien hoe het er bij hem van binnen aan toegaat. Natuurlijk heb ik me afgevraagd hoe ik zou reageren als mij zoiets overkomt. Maar iedereen reageert waarschijnlijk anders. Hij heeft het moeilijk, dat is logisch. Ik weet niet of hij het opzij kan zetten.'

Over de euforie in Nederland:

'Ja, ik heb zoiets gehoord. Wat er in Nederland gaande is, weet ik nauwelijks. Ik zie alleen wat er op de tribunes gebeurt. Ik voel er verder niet zo veel bij. Ik speel gewoon een belangrijke voetbalwedstrijd.'

Over Phillip Cocu:

'Ik ben een zeer gelukkig mens.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden