Een vlag kan de broze band al breken

Voor de duur van de Spelen zijn China en Taiwan goede vrienden. Maar de nationale vlag van Taiwan is wel taboe....

Wat doe je als je nationale vlag olympisch in de ban is gedaan? Nou, dan verzinnen de Taiwanese fans gewoon een list om hun sporters toch aan te kunnen moedigen in Peking.

De Taiwanese vlag mag op de Chinese spelen niet wapperen, zo hebben de machthebbers in Peking verordonneerd. Maar die van Birma wel, en die lijkt aardig op de Taiwanese.

En daarom zwaaien ze daar soms maar mee wanneer de Taiwanese atleten aantreden bij de sporten waar ze het best in zijn: taekwondo, honkbal en boogschieten. De Chinezen kijken er met een scheef oog naar, maar ze laten het vooralsnog toe.

De vlagkwestie is een typisch voorbeeld van de aparte verhouding tussen het grote en het kleine China. De jaren van het wederzijds verketteren zijn sinds kort weliswaar voorbij dankzij de verkiezing van een nieuwe president in Taipei, maar er zijn voldoende gevoeligheden over die het broze herstel van de relaties in de war kunnen sturen.

Peking beschouwt Taiwan formeel nog steeds als een afvallige provincie, die zich weer onder de vleugels van het moederland zou moeten voegen. De Taiwanezen bedanken voor die eer, trots als ze zijn op de democratische, sociale en economische verworvenheden van hun land. Maar internationaal heeft de opkomende wereldmacht China zijn kleine buur inmiddels behoorlijk geïsoleerd.

Deze olympische maand in Peking hebben beide partijen afgesproken geen ongelukken te maken. De Taiwanese delegatie die afgelopen vrijdag het Vogelnest binnenwandelde liep op aandrang van Peking achter een bordje met de naam ‘Chinees Taipei’ en droeg een sportbanier, niet het nationale blauwdoek-met-zon.

Het Chinese thuispubliek verwelkomde de verloren zonen en dochter van het eiland voor zijn oostkust met een opvallend enthousiast applaus.

In Taiwan is dat goed gevallen. ‘Het is een natuurlijke uitbarsting die de diepe band toont die Chinezen met elkaar hebben’, sprak Lien Chan, de erevoorzitter van de Taiwanese regeringspartij KMT, die in Peking te gast is. ‘Wij Chinezen tonen de wereld de grandeur en elegantie van onze cultuur’.

Maar niet iedereen op Taiwan is content met het arrangement. De Taipei Times fulmineerde deze week in een commentaar tegen de manier waarop de KMT zich zou laten ringeloren door Peking.

Ook bij de sporters leven gemengde gevoelens over een al te gretige omhelzing door een regime dat een paar jaar terug nog een wet aannam die militair geweld beloofde als Taipei het zou wagen officieel de onafhankelijkheid uit te roepen.

Zo liet de honkballer Kuo weten dat hij van plan is de Chinezen wervelende prestaties te laten zien. ‘Zodat ze eens ophouden ons als Zhongguo Taibe (Chinees Taipei) te betitelen.’ En de gewichthefster Chen Weiling, die deze week brons won in de klasse tot 48 kilo, reageerde fel toen iemand uit het Chinese publiek riep ‘We zijn allemaal Chinezen’. Zij antwoordde met ‘Go Taiwan’, de favoriete leus op haar eiland.

Taiwan en China hebben al vele jaren innige economische banden: het Taiwanese bedrijfsleven is een van de grootste buitenlandse investeerders op het vasteland en honderdduizenden Taiwanese zakenlui wonen en werken in China.

Op sportgebied is Taiwan echter een dreumes. De vorige olympiade in Athene was de meest succesvolle tot dusverre: de Taiwanezen wonnen twee keer goud met taekwondo, twee maal zilver (taekwondo en boogschieten) en een brons (boogschieten).

De 23 miljoen Taiwanezen zijn nu met een delegatie van 133 personen naar Peking getrokken, onder wie tachtig atleten. Ze doen mee aan vijftien disciplines. Vooral honkbal is populair op het eiland. Het is dankzij de Amerikaanse invloed op Taiwan na de boedelscheiding met China in 1949 de nationale sport.

Taiwan begon goed door het Nederlandse team deze week in het Wukesong Baseball Field aan de westzijde van Peking met 5-0 te verslaan.

Vandaag belooft een emotierijke dag te worden. Dan wacht de eerste ontmoeting met het Chinese team, dat echter een makkelijke prooi voor de Taiwanezen moet zijn. De honkballers van het vasteland zijn groentjes die alleen mochten meedoen omdat Peking de Spelen organiseert.

Taiwan hoopt bij het honkbal op een herhaling van het wonder van Barcelona. In 1992 werd in Spanje de zilveren medaille binnengehaald, de hoogste onderscheiding voor het team ooit.

Maar deze week viel er een schaduw over de ploeg, toen bekend werd dat een van de beste spelers, Chang Tai-shan, betrapt is op het gebruik van verboden middelen. De speler ontkent in alle talen iets fouts te hebben gedaan. Hij beweert de afgelopen maanden alleen pillen hebben geslikt die zijn vruchtbaarheid bevorderen. En dat was op doktersadvies, aldus Chang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden