Een verschil van een duizendste seconde

Schaatspakken voor Vancouver zijn nog niet klaar...

Van onze verslaggever John Volkers

papendal Wie had gedacht dat bij de olympische modeshow van zaterdag het voornaamste kledingstuk getoond zou worden, kwam bedrogen uit. Het schaatspak van Nederland, net zo oranje-zwart als de rest van de uitrusting voor Vancouver, bleef in de doos: Top Secret.

Niemand kreeg de schaatshansop te zien, omdat het pak, volgens de betrokken mensen van de nationale schaatsbond KNSB, nog niet klaar is in zijn laatste modificatie. Dat betreft dan de olympische ‘vijf ringen’ uitvoering.

Het KNSB-pak wordt al anderhalf jaar getest, zegt sportdirecteur Arie Koops. Eerst is de juniorenploeg van Nederland ermee op pad gestuurd. Afgelopen herfst zijn de pakken aan de veeleisende elite, de Kramers en de Gerritsens, geleverd.

Bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi droegen tal van rijders vorige week de voorlaatste versie, update 2009. Koops: ‘Als je de swoosh, het logo van Nike, niet op een pak zag staan, betrof het meestal ons KNSB-pak.’

Annette Gerritsen van Control droeg het anonieme pak bij haar drie geslaagde pogingen (500, 1000 en 1500 meter) om tot de ploeg voor Vancouver door te dringen. Gerritsen ervoer het proces om tot een goed pakkend textiel te komen van nabij. Ze deed mee in het veldlab.

Een voorname klacht over de oude pakken, van de Amerikaanse sportgigant Nike, was dat ze slecht pasten en trokken op plaatsen waar ze juist flexibel dienden te zijn. De KNSB heeft volgens bondscoach Wopke de Vegt, projectleider in het pakkenproject, daarom vooral ingezet op customized.

De gebruikte stoffen verschillen vooralsnog niet veel van de Swift Skin, het pak van Nike dat in 2002 zijn tijd ver vooruit was.

Gerritsen was zaterdag bij de presentatie van de olympische ploeg op Papendal tevreden. ‘Deze pakken zitten goed. Van mijn eerste pak waren de mouwen en de pijpen te kort. Nee, er was geen kleermaker bij om direct in te grijpen. Maar Bert van der Tuuk was er namens de fabriek en die noteerde alles. Daarna had ik een precies passend pak, in de kleuren van mijn eigen sponsor die overeenstemmen met de kleur van de olympische ploeg. Leuk is dat.’

Van der Tuuk, Nederlander met een Pools paspoort, is de man van het naaiatelier in Polen waar tal van schaatspakken voor de merken Asics, Hunter en Craft worden gefabriceerd. Craft presenteerde zich deze week als de nieuwe kledingsponsor van de bond, maar KNSB-directeur Koops zei zaterdag dat het Zweedse merk, bekend met langlauftextiel, nog niets had bijgedragen aan het KNSB-pak. Hun inbreng is voor later, sprak Koops.

De administratieve hobbel om nieuw materiaal te gebruiken werd eind vorig jaar genomen. Per 1 januari 2010 is door de schaatsbond het contract met Nike opgezegd. Koops: ‘We wilden de vrijheid om in de praktijk te testen.’ Wel zullen de bondsploegen nog tot 1 april de trainingspakken en vrijetijdskleding van Nike dragen.

De Nederlandse zoektocht naar ‘het snelste pak van de wereld’ is een voortgaand proces. Officieel is het project gericht op de Olympische Winterspelen van 2014, in het Russische Sotsji. Nog steeds worden in de Duits-Nederlandse windtunnels van Marknesse proeven gedaan.

Dat topschaatser Sven Kramer in die testinstallatie in de Noordoostpolder werd aangetroffen, had niets met de productie van het nieuwe pak te maken, aldus Koops. Kramer doet mee aan een ander project van de KNSB dat op innovatie en ontwikkeling is gericht. Koops: ‘Voor de tests van dit pak werken we met poppen. Dat geeft de stabielste resultaten.’

Wat het project precies heeft gekost, wil de KNSB niet zeggen. Wel is bekend dat het Nederlands olympisch comité NOC*NSF en hoofdsponsor Aegon hebben bijgedragen aan het plan. De technische en wetenschappelijke input komt van de TU Delft en van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Koops: ‘We gaan uit van een verbeterde opbrengst, kortom van tijdwinst met dit verbeterde pak. Als je een medaille verliest met een verschil van twee- of drieduizendste van een seconde, weet je dat het niet aan het pak heeft gelegen.’

Over de specificaties van het KNSB-pak, zoals de gebruikte textielstoffen dan wel kunststoffen, mogen Koops en zijn collega De Vegt geen mededelingen doen. Die restrictie is vooral bedoeld om de concurrentie niet wijzer te maken, zegt Koops.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden